reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá 10nm+ proces, bude méně produktivní než 14nm i 22nm proces

4.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel chystá 10nm+ proces, bude méně produktivní než 14nm i 22nm proces
Že se Intelu moc nedaří s jeho 10nm procesem, je známá věc. Ještě letos by měl přijít s jeho další generací, nicméně ani ten nemá být zrovna nejlepším procesem, se kterým kdy přišel. Dokonce i 22nm verze bude v některých ohledech lepší.
CFO společnosti Intel, George Davis, se na nedávné konferenci rozhovořil a prozradil pár zajímavých informací. Např. zmínil, že Intel díky nižší závislosti na asijských pobočkách ve srovnání s ostatními společnostmi zatím nemá žádné problémy s koronavirem a omezováním výroby. Také se hovořilo o připravovaném 10nm+ procesu. Ten by se měl objevit ještě letos a dokonce i u serverových procesorů, ale bude jen přechodovým můstkem k 7nm výrobnímu procesu, který se snad Intelu povede o mnoho více než ten 10nm.
 
Intel logo
 
Sám Intel přiznal, že určitě nepůjde o nejlepší výrobní proces, který kdy Intel měl. Přestože se výtěžnost stále zlepšuje, i nadále je předchozí 14nm proces produktivnější. Přestože tak na waferu vyrobeném 10nm technologií může být více procesorů, těch dobrých je kvůli nižší výtěžnosti málo a 14nm proces tak ve výsledku vychází lépe. Překvapivé je však to, že Intel nadále přiznává, že jeho 10nm proces je v tomto ohledu horší dokonce i než 22nm proces a v tomto se proti minulosti nic nezměnilo.
 
Pokud jde o přechod na 7nm procesory, zde se očekávají lepší vlastnosti a nástup na konci roku 2021, tedy dva roky po tom, co na něj přešlo AMD. Pokud vše půjde podle plánu, to v té době bude s největší pravděpodobností prodávat už 5nm procesory.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama