reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá nová NUC a Compute Stick se Skylake

27.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel chystá nová NUC a Compute Stick se Skylake
Přiznivci malých počítačů typu Intel NUC nebo ještě menších Compute Stick by se na procesory Skylake měli těšit dvojnásob. Díky 14nm výrobní technologii by nám totiž při stejné spotřebě měly nabídnout podstatně vyšší výkon.
Intel se přitom u nových procesorů Skylake nejspíše zaměří na výkon grafických jader, a to kvůli rozmachu nových monitorů a televizorů s rozlišením 4K / Ultra HD. Uvidíme ale až později, s čím nakonec Intel přijde a dle DigiTimes by měly první NUC a Compute Stick přijít na trh někdy v letošním říjnu. Ze 14nm výrobního procesu by měly více těžit právě Compute Stick, jejichž aktuální verze využívá 22nm tabletové procesory Atom "Bay Trail", zatímco NUC již dostaly 14nm Braswell a jiné modely CPU generace Broadwell.





Je také zřejmé, že tyto počítače už přijdou s operačním systémem Windows 10, či na něj alespoň budou připraveny. Microsoft sám také chce procesory Skylake využít pro své chystané tablety Surface Pro 4. Intel zase vypustí své nové Compute Stick a NUC a zakrátko po nich mají následovat i konkurenční verze od firem jako Gigabyte, Asus či ASRock.





Chystané modely Compute Stick by měly využít nové procesory Intel Core m5 či m3 s kódovým označením Cedar City. Dále se můžeme těšit na až 4 GB operační paměti a 64 GB paměti pro data, přičemž samozřejmostí už bude podpora rozlišení Ultra HD. DigiTimes identifikuje i jeden konkrétní model procesoru, jenž se má objevit v Compute Stick. Jde o Core m3-6Y30, jenž bude ve své verzi doplněn o systém Windows 10 a pak tu bude i jiná verze bez OS, ale s procesorem Core m5-6Y57. O jejich specifikacích se zatím nedozvíme nic.

Co se týče NUC, Intel by měl pro ně mít připraveny alespoň dva procesory ze série Swift Canyon a později na konci prvního kvartálu 2016 přijde s dalším výkonnějším procesorem, jenž bude součástí rodiny Core i7. První procesory Skylake ale budou desktopové modely série K, tedy odemčené a snadno přetaktovatelné. Desktopy tedy dostanou v generaci Skylake přednost, což můžeme brát jako takovou menší kompenzaci za to, že desktopové Broadwell byly v podstatě přeskočeny.

Zdroj: Hexus.net
reklama