reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: Core 8. generace jsou o 30 procent rychlejší než 7. generace

31.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel: Core 8. generace jsou o 30 procent rychlejší než 7. generace
Intel už dříve naznačoval, že procesory Core osmé generace budou výrazně rychlejší než sedmá generace, čili Kaby Lake. Snaží se to nyní doložit simulovanými testy, ovšem ty ukazují, že ono tvrzení je značně zjednodušené.
Intel je v porovnání s jinými firmami, které se snaží udržet v popředí světových výrobců počítačových čipů, relativně v klidu. Nesnaží se neustále mluvit o svých plánech ohledně vývoje výrobních technologií, ale to je pochopitelné, neboť na rozdíl od Samsungu, TSMC či GlobalFoundries vyrábí hlavně pro sebe a nepotřebuje shánět zájemce o zakázkovou výrobu. Intel se tak nerozpakuje pozdržet nástup 10nm procesu a namísto něj využije 14nm++, čili už podruhé vylepšený 14nm proces.





Na Computexu tak Intel mluvil především o procesorech, a to i o své osmé generaci Core, která má být o 30 procent výkonnější než sedmá. Jako důkaz zástupce Intelu přinesl na pódium notebook vybavený právě již osmou generací Core. Vedle toho slíbil, že první zařízení s těmito procesory dorazí ještě před tzv. holiday season, která začíná na konci listopadu.

Intel k oněm 30 procentům přišel na základě přímého srovnání zástupce 7. a 8. generace v testu SYSmark 2014 v1.5 (Windows Desktop Application Performance). Srovnávalo se Core i7-7500U (2C4T) s 15W TDP, taktem až 3,5 GHz a 2x 4GB DDR4-2133. S tím se srovnávalo jisté Core i7 8. generace (4C/8T) na taktu až 4 GHz a s 2x 4GB DDR4-2400. Důležitý je na tom fakt, že i tento procesor má TDP 15 W a ještě důležitější, že nešlo o testo opravdového Core 8. generace, ale o simulovaný test tzv. pre-silicon. Tyto testy mají celkem široké rozpětí možných chyb v měření, a to celých +/- 7 procent.

Čili prostě a jednoduše, Intel se ještě nemůže pochlubit, že by takový 15W procesor se 4 jádry a taktem až 4 GHz měl v ruce. A pak je jasné, že onen výkonnostní rozdíl v SYSmarku není zařízen především změnami v architektuře, ale prostě tím, že jde o procesor s vyšším taktem a rovnou dvojnásobným počtem fyzických i logických jader. Pak už oněch 30 procent nevypadá tak úžasně, ale pokud se to všechno Intelu podaří vměstnat do takového TDP, jde o slušný počin. Rozhodně se ale nedá říci obecně to, že osmá generace Core bude o 30 procent výkonnější než sedmá.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama