reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.5.2006, Eagle , článek
Po včerejším povídáním o dekódování a Out-of-Order zpracování se dnes zaměříme na výpočetní část, práci s pamětí, prefetch, termální management a konečně i na spekulativní vykonávání instrukcí. Věděli jste, že Core je silně zaměřen na multimediální aplikace?
Naith1 | 19.5.200618:57
Nevíte náhodou jak budou na tom výkonově tyto dva mobilní procesory?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 19.5.200622:31
Merom bude jednoznačně rychlejší, neboť už Turion 64 X2 je o něco málo slabší než Core Duo. Merom má na stejné frekvenci nabídnout plus mínus 0 až 20 % výkonu navíc.
Odpovědět0  0
Merkur | 26.9.200619:17
A jak si myslíte, že toto srovnání dopadne při spuštění 64bit aplikací? Asi můžeme jen hádat, že...
Odpovědět0  0
Jencek pan trencek | 18.5.200613:43
Tech 50 cm bych chtel videt. konkurence je vec dobra, ale na druhou stranu brani masove optimalizaci. kdyby byla jen jedna architektura CPU, tak by mozna i vzhledem k nizsimu vykonu CPU samotneho s prihlednutim k optimalizacim dosahovala vetsiho vykonu... druha vec je potom vydavani nedodelku jako odpoved na konkurenci. cetl jsem krasny clanek jaky mel netburst byt a jakym je diky tomu, ze se na nej spechalo. dalsi vec, kdyby byl jen intel, tak mame treba kazdy v PC uz IA64 a to by vykonem znacne pohnulo. Berte to jen jako alternativni pristup k mysleni o konkurenci. netvrdim, ze uvedene premisy jsou pravdive... k optimalizaci, staci se podivat jake hry je mozne vytahnout s PSone, ktera je hardwarove sto let pred pocetim prvni opice.

at nejsem za intelaka tak mam kompu A64 s754 3000+... proste kupuji to, co ma nejlepsi pomer cena vykon a kdyby to bylo zcela vyrovnane tak volim intel, pro tu nalepku a hlavne chipsety. ­(holt na me plati masivni letakova kampan­) a hlavne zkusenosti s KT XXX... no netburst taky nebyl uplne spatny. K7 dal na zadek ­( a ta byla ve vsech ocich povedena­) ale i v te dobe jsem mel 1700+ plus OC... cena­/vykon.
Odpovědět0  0
mad maxII (92) | 22.5.200614:00
Kdyby nebyla konkurence tak napr. bysme ted jeli na PIII ­- 3GHz a jen za CPU bysme davali 18k KC...:D

Myslim ze premyslet jako Vy je zcestne, zbytecne a nicneprinasejici cili spekulace o nicem...;­)
Imho ja si obdobi kdy Intel nemel konkurenci pamatuju­(P­-III, chvili AMD trvalo nez meli Athlony K7 a HLAVNE pro ne vubec byli chipsety­) a taky si pamatuju ze sva pentia zacali brutalne zlevnovat AZ po prichodu konkurence....
Odpovědět0  0
jencek pan trencek | 28.5.200614:39
Ja si pamatuju doby 286.

a kdyz jsme u tech pentii tak C300A, C533 byly kousky za par penez a na tehdejsi dobu slusnym vykonem. ano AMD vneslo svezi vitr do oblasti CPU. ale 3GHz PIII budeme mit od cervence ­- conroe. Ale taky je potreba videt i druhou stranku nez jen vyhodne ceny.

mooruv zakon fungoval ikdyz byl intel na trhu relativne sam a fungoval narozdil od dnesni doby, kdy CPU stagnuji.

navic jsem to daval jen jako tezi k zamysleni a nereprezentoval jsem to jako muj vyhraneny nazor. jen jsem chtel rict, ze veci maji obvykle dve strany.
Ja bych tedy radej IA64 nez nekonecne reinkarnace X86, ktera neni moc vykonove uspesna, staci se podivat na ­"konkurencni­" procesory. prechod na DC taky neni jednoduchy a presto pomalu a jiste ukazuje DC drapky.
Odpovědět0  0
cert_old1 (3) | 10.5.200618:25
Izraelci opět světu ukázali, jak technicky erudované mají inženýry. Oni dobře vědí, že snad jediným úzkým hrdlem současné architektury jádra Conroe je styk s pamětí. Určitě tlačí Američany do integrace řadiče RAM do procesoru. Vždy přece platilo, že procesor je jen tak rychlý, jak rychlá je jeho komunikace s pamětí a u výkonného Conroe to bude platit dvojnásob. Američané se ale „stydí“ okopírovat myšlenku svých kolegů ze stejného Křemíkového údolí. A doplatí na to. Styk s pamětí bude omezujícím faktorem pro výkon tohoto procesoru, Conroe bude hladovět po datech a instrukcích.
Brzy ­(v příštím roce­) nás totiž začne zlobit rychlost světla. Když nebudeme chtít použít u vícejádrových procesorů čtyřnásobný styk s RAM za účelem zvýšení šířky toku dat, budeme muset zvyšovat frekvenci. Již frekvence 333MHz ­(Conroe EE­) pro styk s RAM je úctyhodná a rušení vyzařovaným signálem bude určitě velké. Nejspíše bude následovat 400MHz a výrobci základních desek formátu ATX začnou lomit rukama. Uvnitř procesoru je totiž vše na zhruba dvou cm2 hezky blízko. Paměť je ale VELMI DALEKO. Počítejte velkoryse se mnou. Cesta signálu pro Athlon: 10cm k modulu RAM, 10cm uvnitř RAM a zpět k procesoru 10cm, celkem 30cm. Conroe: 5cm k severnímu mostu, 15cm k RAM, 10cm uvnitř RAM, 15cm zpět k severnímu mostu a 5cm k procesoru, celkem 50cm. Conroe má k paměti téměř dvakrát tak daleko než Athlon! Provozování vysokých frekvencí bude na tuto vzdálenost problematické.
Poučme se z vývoje grafických karet. Nejdříve se začnou tištěné spoje pro styk s pamětí pozlacovat. Potom přijde Intel se zbrusu novým formátem základní desky GTX, který nahradí nezajímavý BTX. U GTX návrhu budou paměti RAM uspořádány do kruhu nebo písmene „L“ co nejblíže kolem procesoru ­(jak převratné!­). Moduly RAM budou samozřejmě podstatně menší.
Vykoná­-li dnešní špičkový procesor zhruba 6 miliard operací za sekundu, tak světlo mezi dvěma instrukcemi uletí pouze 5cm ­(300 000 km ­/ 6 000 000 000­)! I když vezmu v úvahu dlouhou instrukční a datovou pipeline a spoustu paralelizmů, tak se mi zdá vzdálenost 50cm příliš VELKÁ pro skutečně rychlé zásobení jádra instrukcemi a daty.
Závěr: Achillovou patou Conroe bude styk s pamětí, který omezí jeho výkon a přistřihne mu křídla. V roce 2007 se stane rychlá komunikace s pamětí kardinálním problémem všech čtyřjádrových procesorů, bez ohledu na stáj Intel či AMD. Srozumitelně: čtyři procesory jsou naprosto zbytečné, nestačí­-li jim paměť dodávat instrukce a data. Palma vítězství bude patřit tomu, kdo tenhle oříšek rozlouskne první a elegantněji.
Odpovědět0  0
Petr Baláš | 8.5.200613:44
Mapování virtuální adresy 007FFFFFh na fyzickou 00000126h bych docela rád viděl :­-­). Hint ­- mapuje se po stránkách takže spodních 12 bitů ­(u 4kB stránek, u big stránek to jsou nějaké megabajty­) se musí u fyzické a virtuální adresy rovnat.
Ale jinak je to VÝBORNÝ článek.
Odpovědět0  0
Brad Pitbull (15) | 8.5.200611:50
Situace na bitevním poli dvou majoritních výrobců CPU je přinejmenším pozoruhodná. AMD se nachází v situaci, kdy nestíhá uspokojovat poptávku po v současnosti nesporně lepších procesorech rodiny K8. Upřednostňuje tedy výdaje na zvýšení výrobních kapacit na úkor výzkumu. Ve chvíly kdy Intel přijde s architekturou Core na trh, bude už nejspíš AMD stíhat vyřizovat objednávky, i proto že se budou vlivem ­"zastaralosti­" čipů pomalu, s určitou setrvačností snižovat. AMD má neustále před sebou trnitou cestu vzhůru, zatímco gigant Intel pokles poptávky vyřeší jednoduše přeonačením přebytečných výrobních kapacit ­(továren­) na výzkumné účely, aby svého soka zadupal do země. AMD by si podobnou botu jako Intel s NETBurstem dovolilo jen jednou, a to i vinou všudypřítomných zaslepených vyznavačů Intelu, kteří Intelův přehmat nadšeně přijmou, aniž o něm déle uvažují a cíleně srážejí AMD za všechny malichernosti. Fandím AMD veprospěch osvěžení konkurenčního ovzduší. Příšťí CPU bude jako vždy to nejvýhodnější, takže s určitostí od Intelu. Nezbývá než vyslovit přání, aby to přespříští bylo zase od AMD.
Odpovědět0  0
Waffer (23) | 7.5.200615:27
Jaký je predpoklad navyšení výpočtu­(%­)realní fyziky u nove architektury Core?
Odpovědět0  0
Jáfpu | 6.5.20069:48
Článek je parádní, a i když jsem z toho dobrou polovinu nepochopil, člověk si z toho přeci jenom něco odnese :­-­). Bohužel, trochu mi schází srovnání s zcela odlišnými procesory. Já vím, to nebylo účelem tohoto článku. Přesto bych rád věděl, jako moc jsou klasické x86 procesory pozadu ­(nebo napřed?­) oproti těm serverovým ­(napříkald Cell­). V čem vyniká ten který procák, kde jsou jeho slabiny, jak se na něj programuje, atd. Myslím že článek ­(v podobně sofistikovaném duchu jako tento­) o nejznámějších architekturách procesorů ­(jasně, muselo by to být stručnější, než články o Conroe­) bych uvítal nejen já, ale i většina čtenážů. Díky článkům od architekturách x86 čtenáři krapet ztrácejí přehled o tom, co se děje ­"za humny­" a jak se pokrok ubírá u jiných firem, než je Intel a AMD.
Odpovědět0  0
Jadro7 | 4.5.200615:10
Jsem 3D grafik,pracuji v Cinemě. Neví někdo jestli jsou na rendrování lepší spíše ALU nebo FPU jednotky
Odpovědět0  0
wessan (53) | 4.5.200618:06
FPU, takrka vsude v 3d grafice se pracuje s desetinnymi cisly, ale myslim, ze je pro vas dulezitejsi dobra graficka karta nez pocet fpu v procesoru
Odpovědět0  0
Jadro7 | 5.5.200619:36
Omyl. Grafika není zase až tak důležitá. Důležitý je právě procesor. Ten počítá všechny raytracingové úlohy. Refrakci,stíny,odrazy,globální ilum.,anti­-aliasing,atd.
Odpovědět0  0
MrMarkus | 4.5.200613:10
Ahoj, podobně jako spousta dalších děkuji za super článek. Bych bych velmi zauzlován kdybyste kratší ­(ale jinak podobně obsahově kvalitní­) článek připravili i o procesorech Sun UltraSPARC T1 ­(Niagara­) a IBM­/Sony­/Toshiba Cell. Myslím že by to zajímalo spoustu lidí a informací o nich se v českých médiích objevilo velmi málo. Třeba o Cellu je na IBM pěkný článek tady: http:­/­/www­-128.ibm.com­/developerworks­/power­/library­/pa­-cellperf­/. O obou procesorech se mluví že se objeví nejen v serverech, ale také pravovních stanicích a v případě Cellu dokonce i v Playstation 3.
Odpovědět0  0
monsterMax | 3.5.200620:43
dvojčlánek je velmi vkusně technicky postavený. Ze všech aspektů, kterými se zabýval, jednoznačně vyplívá, že AMD dostane v nejbližší době velmi tvrdou ránu a jizva ve tvaru slova ­"conroe­" se asi dlouho a za velkých bolestí bude držet na jeho zádech. AMD v tuhle chvíli opravdu nemá ani nic co by se výkonostně podobalo fungl nové architektuře Intelu. Co mi na conroe příjde nejsympatičtější, je způsob jakým je vyřešena komunikace L1 a L2 cache a řešení brždění mezi nimi....ten tlumič je fakt dobrej :o­)......Myslím, že AMD chvíli přestane Intelu z trhu upapávat :o­)
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200620:51
AMD může stále získávat v testech, které budou silně závislé na FPU jednotce. Přiznejme si, od Conroe se v tomto ohledu čekalo asi trochu víc. Jinak je ale pravdou, že v typických aplikacích, kde se FPU používá jen občas a hlavní váha padá na paralelizaci ALU, bude asi Conroe dosahovat znatelně lepších výsledků než cokoli dnes. A pokud bude program využívat SSE, bude převaha patrně drtivá.
Odpovědět0  0
jirka-k | 4.5.20060:01
Asi se budu dost opakovat, ale znamená to že, AMD bude spíše na hry a Intel spíše na multimedia­-kodování?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 4.5.20060:17
Ne, to rozhodně ne. AMD bude patrně dominovat ve vědeckých výpočtech a ve starších neoptimalizovaných multimediálních programech.
Odpovědět0  0
jirka-k | 4.5.200612:47
Díky za odpovědi.
Asi je ještě brzo na dotaz, co bude nejlepší do stoje typu HTPC, že?
Těď to tu asi stejně na jisto nevyřešíme, takže se těším na pořadný test = až proti sobě postavíte Conroe a stejně drahý nový AMD, a proklepnete je pořádně na všechny typy aplikací.
Díky za všechny ty informace a mějte se fajn.
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 4.5.200610:49
I hry mohou vyuzivat SSE instrukce ­(samo ty novejsi­), mozna, ze je i dokonce vyuzivaji uz dnes.
Odpovědět0  0
snajprik | 3.5.200621:32
Poviem to takto intel prežil krušné chvíle keď AMD64 2GHz malo väčší výkon ako Pentium 4 3.6GHz a predávalo sa http:­/­/www.anandtech.com­/cpuchipsets­/showdoc.aspx?i=2747&p=3 tak myslím že ani AMD neskrachuje :­) aj keď cena už taká nebude ale predávať sa to určite bude, majú šikovný manažment tak nech sa potrápi a niečo vymysli na conroe :­) no na druhej strane ako zákazník možem len získať zlavy cez 50% :D
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 3.5.200618:54
Nevím jestli si to myslím jenom já, ale dát kolovat informaci, že nové CPU bude stát polovinu toho co konkurence atd. mi přijde jako dost marketingový tah ­- proč bych si teď kupoval ­"drahý­" procesor, když za pár měsíců tady bude jiný, lepší, levnější...
A tohle se dostane do povědomí lidí. Doufám, že Conroe bude stát tolik, kolik slibují a výkon bude taky odpovídat prognózám.

Pokud ano, mám nového favorita na upgrade, bez ohledu na značku.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200619:05
Berte to tak, že ceny Pentií D jsou reálné a začínají na 4 tisících s DPH. Nejlevnější Conroe nebude mít dvojnásobný výkon nejlevnějšího Pentia D, proto taky není moc důvod, aby stál 10 tisíc nebo podobnou cifru. Intel chce být s Conroe agresivní, protože ztrácí tržní podíl vůči AMD.
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 3.5.200611:14
Som velmi poteseny tymto clankom, podobne sa hladaju tazko. Tiez by mazaujimalo ako to bude vizerat v reali ale to nezostava nic ine nez cakat. Inak niesom zarity AMD­-ckar ale 17000 proste nemam iba na CPU. Ale aj tak by ma zaujimalo preco Inet pise FSB800, ale reálně 200 MHz to je potom podvod nie, alebo ako to vysvetlit ? Intelo som sa totiz nezaoberal uz dllho ­(odkedy vyslo to super vykonne P4 s prezivkou pojazdna atomovka:­)­).
Odpovědět0  0
blecha2 | 3.5.200611:49
V tom pripade podvadi i kazdy vyrobce DDR pameti.

Co furt vsicni maji s tema 17 000 Kc, to neumi cist ci co? V beznych aplikacich je Conroe za 17 000 Kc rychlejsi nez FX­-60 za nevim kolik. To je jako rict ­"nemam 30 000 Kc na P4 EE, takze pro me P4 neni­" Ale oni jsou i levnejsi P4 na nizsich frekvencich, vime? Tak si hergot koupis Conroe za 8 000 Kc na nizsi frekvenci! V cem je jako problem_
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200614:04
Ke sběrnici ­- Intelova FSB reálných 200 MHz přenáší data zhruba stejně rychle jako jakákoli jiná FSB na 800 MHz. Celý vtip je v tom, že tato FSB přenáší data 4x za jeden hodinový cyklus. Protože je 64 bitová, přenese za jeden cyklus 256 bitů.

Co mám informace z poměrně dobrých zdrojů, Conroe by měl začínat na plus mínus pěti tisících Kč včetně DPH. Za 17 tisíc bude nejrychlejší model ­(vyjma eXtreme Edition­), který ovšem bude s největší pravděpodobností dosahovat výkonu vyššího než Athlon 64 FX­-62 za bratru 30 tisíc ­(na konkrétní výsledky si samozřejmě budeme muset počkat, vycházím z předběžných údajů­).
Odpovědět0  0
shinigami (76) | 3.5.200614:18
A o tom to je ­- BUDE za 17 a NYNI je za 30. AMD dneska logicky drzi cenu tak vysoko jak muze, az prijde Conroe tak proste nastavi ceny tak, aby vykony odpovidaly a bude..
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200614:35
Tím si právě nejsem úplně jistý. U mnoha procesorů by to znamenalo price­-drop o nějakých 50 % či podobnou cifru. To by pro AMD mohlo mít značné následky.
Odpovědět0  0
snajprik | 3.5.200615:29
Ani ne však X2 4400 stoji 15000Kč a je totožná z FX60 ma len zdvihnutý násobič že vraj čistejšie jadro :­) 30000 bubákov stoji preto lebo zatiaľ nemá konkurenciu a tých 17000Kč za conroe sa tu píše preto lebo len tento Intel otestoval tak len tento sa dá porovnávať ale keby Intel nejako neobmedzil conroe čo ide na 800MHz čo stoji tých 5000Kč a dal sa taktnuť stabilne na 1066MHz či 1333MHz tak to by sa s neho stal overklokerský sen :­) ale pochybujem žeby Intel urobil nám takú radosť :­(
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 3.5.200618:43
Dobry den,
pokles ceny o 50% HI­-END modelu CPU neni az takova vyjimka ... zrovna dneska psali na konkurencnim serveru, ze Intel snizuje cenu Pentium D 950 o 50,4% ! ­(kvuli prichodu D 960)
Odpovědět0  0
snowracer (6) | 3.5.200611:10
$subj
Odpovědět0  0
Mali (24) | 3.5.20069:36
Zdravim. Osobni nazor.
AMD se zatim nechysta uvest 65nm driv nez v 2007. Pravdepodobne zaroven s upravenou K8L. Tam by mohli pridat nejake vypocetni jednotky. I bez nakych uprav dosavadnich by se podle me mohlo dostat kolem 15% nahoru. Pokud se jim povede proces a dostanou se pres 3GHz s tim, ze prozatimni vysledky rikaj, ze AM2 ma cca 5­-9% proti s939­(s dobrymi pametmi­), mohlo by conroe dohonit. Nedavno byl nove specifikovan HyperTransport. Zaroven nezapominejte ze K8 je tady cca uz od 2003. To je uz taky naka doba.

Suma sumarum, ergo a proto si myslim ze Intel bude 2­/2 roku v poho. Pak to AMD dozene, ale bude to flikovat stejne jako doted intel. Pak zase prijde nova K9­(sice chce intel cca kazde 2roky novou arch, ale nejspis to budou jen upravy­) a zase bude nahore AMD. Pak Core2 atd....
Odpovědět0  0
Petrik_CZ | 3.5.20069:59
K8L ma mit dvojnasobny pocetvsech vypocetnich jednotek, takze narust vykonu by mohl byt giganticky, samozrejmne pouze za predpokladu, ze je dokaze patricne zamestnat.
Odpovědět0  0
blecha2 | 3.5.200610:06
Pokud bude pocet vsech jednotek bez velkych optimalizacnich zasahu dvojnasobny, tak nechci videt tu cenu a spotrebu energie. Uvidime co s tim amici s nemeckejma rukama udelaji.
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200610:00
Toto boli len upravy, uz by sa patrilo aby Intel za 2 roky vypustil od podlahy nove jadro a podla CPUID to vyzera, ze by to tak mohlo byt.
Odpovědět0  0
wessan (53) | 3.5.200611:37
od podlahy nove bylo itanium ... a prave proto se nechytlo :)
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200620:21
Itanium nebolo nikdi smerovane ako konkurencia x86 CPU.
Odpovědět0  0
Mali (24) | 3.5.200613:12
Tak ted ti trochu nerozumim.
Podle informaci na netu planuje intel kazde 2 roky novou architekturu. Podle me to ale budou pouze upravy ­'Core­'. Zmena vyroby umozni pridat nejake jednotky atd­(prostor na to je ­- viz clanek­) a zaroven udrzi spotrebu atd.
No a to ze intel konecne zplodil dobrou architekturu je bezva.
Osobne bych byl ale radsi kdyby se zpozdil a AMD se dostalo tak na 4:6 vudci intelu co se tyce podilu na trhu. Alespon by byla dobra konkurence.

Btw myslite ze AMD uvede 65nm opterony do s939? Podle me by mohli. Kdyz maj system na bezbolestny prechod ­(ATM myslim­), mohli by jich par udelat. Sice s939 bude koncit, ale byl by to asi docela trhak. Optik 144 nebo DC na 65nm. Takova hezka rozlucka. *slint* :D
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200614:08
O takovém uvedení lze silně pochybovat, protože by to znamenalo, že by museli vyvinout další jádro ­- samotný převod 90nm verze do 65nm není možný, protože se změní zpoždění na vodičích, změní se hot­-spoty atd. AMD se nejspíš bude soustředit na novou generaci DDR2 procesorů s virtualizací, než aby se zaměřili na nějakou v té době outdated technologii.
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200620:38
Conreo je prepracovany P­-M­(v podstate vychadza z P­-PRO­) a je otazne kolko sa este da z tejto architektury vytazit, u P4 to skusali uplne inak­(v ramci x86­) a moc im to nevyslo, ale ja si myslim, ze opet skusia nieco nove, o com by nepriamo nasvedsovalo aj CPUID kde u vsetkeho od P­-PRO po Conroe ma oznacenie family 6­(s vynimkou P4 tam bolo family F­) a lisia sa v oznaceni modelu, P­-PRO ma 1,Yonah ma E, Conroe F a to je posledne cislo v hexa a nasvedsovalo by to, ze dasli CPU bude mat ine oznacenie family, alebo prinese tak malo zmien ze zmenia len stepping. Ale toto vsetko su len moje dohady a na ich potvrdenie­/vyvratenie treba pockat do 2008.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200620:54
Ona přepracovanost je docela diskutabilní ­- změnili úplně všechno vyjma základního nápadu ­(... který je beztak v určitém ohledu u všech procesorů stejný­). Co se CPUID týče, model nekončí Fh, po Fh totiž následuje model 10h. Už nějakou dobu se používá Extended Model, který rozšířil počet bitů Model ­(resp. jediným uživatelem je AMD počínaje 90nm čipy, ale toto vymyslel Intel­).
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200623:46
Ano prave som pozeral v CPU­-Z kde je pise Extended k modelu, aj k family. A co sa tyka novych jadier, tak je videt, ze prepracovali kazdu cast jadra, ale u P4 skusili niektore casti navrhnut inak ako je zauzivana prax­(napr. trace cache­) a napady to boli prinajmensom zaujimave.
Odpovědět0  0
jirka-k | 3.5.200623:54
IMHO je prepracovaný ­(SK­) = propracovaný ­(CZ­)
Ale jinak si nedovolím něco Vám vytknout :­)
Jen mi není úplně jasné, co je tak důležitého na CPUID.. ale berte to tak, že do toho nedělám.. ­(a jestli to někde už zaznělo, tak sorry)
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 4.5.20060:19
CPUID umožňuje přesně identifikovat čip včetně revize ­(i kdyby byl přejmenován, měl odpojenou cache atp.­). Podle hodnot Family a Model je možné vysledovat, na jaké zhruba architektuře je procesor postaven.
Odpovědět0  0
T.O.M. | 3.5.20069:24
N okonečně se Intelu zase podařila pořádná trefa ­(alespoň doufám­) ­- faktem je že podle informací to vypadá dobře a je tam i potenciál, to bude muset AMD pořádně zamakat. V každém případě by příchod tohoto procesoru mohl přinést i cenovou revoluci ostatních procesorů ­- a na to by ­(jak jinak­) měl vidělat zákazník. Tak jen doufám že se to Intelu opravdu podaří a AMD dobře odpoví.
Odpovědět0  0
Jadro7 | 3.5.20068:42
V čláku zazněla otázka ­"nechápu proč intel nepřidal na 3 port další FPU jednotku­". Myslím,že odpověď je naprosto jasná. Jestliže chce co dva roky upravovat architekturu,tak si musí nechat něco na potom. Takže další FPU jednotka bude za 2 roky.
Odpovědět0  0
blecha2 | 3.5.20069:39
Tak presne tohle me taky napadlo. :)
Odpovědět0  0
Logout (91) | 3.5.200611:32
Hmmm,
ja to prikladam tomu, ze Intel zrejme predpoklada vetsi vyuziti instrukci SSE nez FPU.
Matyas
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 3.5.200611:52
Jestli jste cetli clanek pozorne, tak pro cast SSE instrukci se pouziva FPU jednotka ­(pri vypoctech s pohyblivou carkou­). Takze dalsi FPU jednotka zvene jak cisty FPU vykon, tak i SSE vykon.
Odpovědět0  0
Logout (91) | 3.5.200617:44
Ahoj,
hmmm ­- no jo, mas pravdu ­(teda co se tyce FPU SSE operaci, ALU SSE resi ty spesl SSE jednotky­).
Tak jsem zasatral jsem na internetu a K8 pocita SSE dokonce vyhradne v FPU ­(apon dle http:­/­/www.cpuid.com­/reviews­/K8­/index.php ­). Takze jestli v K8L bude 6 FPU jednotek, tak Intel asi bude dobrej na ALU vypocty a K8L na FPU vypocty ­- a spousta lidi se bude zas hadat, kterej procesor je lepsi :­-­). Ale at zijou spekulace, ono to stejne bude jeste uplne jinak... :­-­)
Hezky den, Matyas
Odpovědět0  0
iglu | 3.5.20061:18
AMD K8 ma TLB s kapacitou 512 zaznamu, tedy 2x vice nez conroe.
http:­/­/anandtech.com­/cpuchipsets­/showdoc.aspx?i=2748&p=2
(i kdyz v pomalejsi L2 cache)
Odpovědět0  0
Brrab | 3.5.20067:22
Stejně si myslimže to zas taková senzace nebude, stále se totiž srovnává architektura K8 ­(90nm­) s Core ­(65nm­), pokud se AMD dobře povede 65nm architektura, tak Intel bude tam kde je teď...
Odpovědět0  0
subz3ro | 3.5.20068:18
Prečo mám taký pocit že to je len Tvoje­/Vaše zbožné prianie? Ozaj nerozumiem tomuto prístupu AMD­-orientovaných zákazníkov, ktorí sa trasú od strachu aby Intel Conroe procesory neznamenali návrat Intelu na pomyslený trón kráľa procesorov :o)
Odpovědět0  0
snajprik | 3.5.20068:47
Prečo mám taký pocit že to je len Tvoje­/Vaše zbožné prianie? Aby sa Intel zase stal konkurencieschopný :­) myslíš si že keď conroe bude mať väčší výkon ako AM2 bude stať conroe menej??? podľa mňa nie podľa Intelackych testov conroe 2600MHz ma o 40% až možno 60% dajme tomu ma väčší výkon ako 1.8GHz AMD64 single to stoji 3500Kč no conroe 2600MHz bude stať okolo 17000Kč :­) takže nepopieram že conroe bude výkonnejšie ale cena ta je niekde inde :­) a fakt pochybujem že niekto vyhodí 5x viac peňazí za procak ktorý nieje ani 2x výkonnejší :)
Odpovědět0  0
pep | 3.5.200616:24
conroe na 2600mhz je o skoro 40% vykonnejsi ako Athlon FX60... ten bezi tiez na 2600mhz ­(a stoji 30tisic Kc­).... tak to je uz narast obrovsky..... pouzivam v sucasnosti A64 3000+ ­(1800@2500MHz­)... je to super masinka za malo penazi... ale ak sa Conroe podari ako by sa mohol tak budem len rad... ci uz preto ze si ho kupim, alebo aspon preto ze by rapidne museli zlacniet A64 X2... takze tak ci tak z toho ziskame my...
Odpovědět0  0
Grovik (54) | 31.5.200614:41
mam nove Opteron 144 ve stare desce ­(bral jsem ji kvuli AGP­) pretaktovany na 2700Mhz za cenu bratru 5000 Kc + 650Kc za chladi.. to mi prijde slusne..
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 3.5.200610:10
Konkurence je dobra. To ostatni bych nazval plkem.
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.5.200619:00
No chcem povedat len tolko, najradcsej by som bol, keby AMD dosiahlo podiel na trhu okol 50% a preco, tak to by ste vydeli ten konkurencny boj medzi Intelom a AMD, prichod Conore je sice pekna vec, ale aby to nebolo v konecnom dosledku na skodu nas uzivatelov, pretoze ak nebude vediet nan AMD odpovedat a nedaj boze krachne alebo skonci v problemoch ako Maxtor, tak si vsetci co tak pilne obhajujete Intel mozte potriast ruky a byt spokojny, ze konkurencia je v cau a pa ­(cize ziadna­) a mozme sa tesit na podobne ,,sroty­" ako bolo P4 a sme zase v prdeli :­) tot moj nazor, takze ak toto AMD zvladne, vdaka bohu, ak nie, mozme len spominat o rok na AMD len v tom najlepsom :(
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.20068:26
Aj prechod na 90nm sa AMD podaril a s frekvenciami sa pohli o 200MHz­(8%­)fakt revolucny skok. A to ani nevravim o tom ze Intel je vo vyrobe o 1­-2 roky napred, v case ked bude AMD prechadzat na 65nm Intel uz bude mat otestovany 45nm a do pol roka budu na trhu na nom postavene CPU.
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 3.5.200610:07
Fakticky o 400MHz s tim, ze jeste umoznilo vyrobu DC cipu. A toto uz je taky vec architektury AMD64, proste tady se 4GHz cipu nedockas. Ze je Intel ve vyrobe napred se neni cemu divit, o necely rok. AMD do ted melo jen 1 FAB. Ted bude mit k dispozici fakticky FAB30, FAB36 a Chartered, pokud bude treba. Intel ma sice 65nm, ale teprve dotahuje 90nm od AMD, vskutku revolucni...
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200612:21
To ci ma AMD jednu FAB, alebo 10 nema s pokrokom vo vyrobnom procese nic spolocne, pokial nebudu investovat do vyvoja novsich tecnlogich postupov tak im Chartered nepomoze­(ten sa vezie na vyvoji AMD­). A Intel ma naskok skoro 1,5 roka ved vyraba na 65nm uz od 4­/4 2005 a AMD nezacne skor ako 1­/4 2007.
Odpovědět0  0
Mali (24) | 3.5.200619:47
Ale naopak. To ze melo AMD doted jen jednu tovarnu ma dost velky dusledek na pokrok. AMD je posledni dobou docela popularni, jenze nemuze plnit zavazky pac nema vyrobni kapacity ergo nema tolik prachu ergo nemuze si dovolit tak pokrokovej vyzkum­(risk­). AMD uz 65nm dela, jenze dela jen svoje testovaci prototypy, pac nema vyrobni kapacity na to aby jelo 2 procesy naraz.
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200623:01
AMD este nema 65nm v takom stave aby mohlo zahajit seriovu vyrobu, lebo inak by CPU na AM2 boli vyrabane vo FAB36 prave na 65nm, tovaren uz pracuje novu reviziu bolo treba robit aj tak, takze jediny dovod zostava, ze 65nm proces este nemaju pripraveny. A opet sa musim zastavit pri tom, ze vyrobne kapacity nemaju priamo z vyvojom nic spolocne, iste vyssia produkcia=vyssie zisky, ale treba zaplatit vystavbu novych FAB a to nie je lacne, dalej Intel na tom bude po financnej stranke este dlho lepsie­(aj v pripade ze by AMD vyrovnalo trzny podiel­). Intel si na spickovom vyrobnom procese zaklada a v tejto oblasti je svetovy leader, takce predbehnut Intel na poly vyrobnych postupov bude asi tazsie ako predbehnut ich na poly x86 CPU.
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 3.5.200622:48
Rofl. Co dodat? Kdyz mas 10 tovaren, klidne muzou dve pracovat s nizsi vyteznosti a muze se ladit novy vyrobni proces. Kdyz mas jednu, pracujici na 150% puvodne planovane kapacity a jeste nestihas dodavat dostatecny pocet jader nebo si nechas unikat mozne zisky z nejnizsich DC cipu, byt podle vseho mas na to technologii, je zrejmy, ze moznej vystup je problem. Stejne tak prechod na neodladenou 65nm vyrobu. Proste tohle je plk. Jinak AMD ma SOS, SS, SDOI, SiGe a dalsi technologie, tohle neni jen o XYnm vyrobni technologii. Pokroky jsou imo znacny, s tim, ze diky mnohem vyssimu moznemu vystupu ted u AMD bude dobre...
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200623:31
Ked mas viac tovarni je to plus, ale vyvoj nie je o tom ze budes skusat nieco vyrobit kym sa ti to nepodari. AMD nedavno predsavilo SRAM na 65nm, ale este maju predsebou dlhu cestu kym doladia vyrobu a to uz 5mesiacov vyraba aj FAB36 takze s vyrobnou kapacitou nie je az taky problem, proste zatial v tomto smere AMD nema na to, aby dohnal Intel. A ku tym krasnym skratkam co si vypisal okrem SOI najdes ku vsetkemu alternativu aj u Intelu, mnohe tie veci su skor nutnost ako nadstandart.
Odpovědět0  0
Mali (24) | 4.5.20060:12
Zda se ze porad nechapes silu vice tovaren. Mas vyprodukujes vic prodas vic. AMD investuje do vyvoje a pak musi cekat nez se mu prachny vrati, aby mohlo investovat do dalsiho vyvoje. Intel ma takove vyrobni kapacity a tim posilnenou ekonomickou stabilitu, ze muze vyhradit treba jednu tovarnu ciste na vyvoj. A nemyslim jen Xnm. Ono naplanovat si procik je jedna vec. Ale pak to musis vyrobit v nejakem testovacim mnozstvi. Pak testujes. Delas respiny, testujes a paaaaak posles navrh do zbytku tovaren. Dokud melo AMD pouze 1, tak se muselo rozhodnout jestli obetuje zisk na vyvoj nebo vyvoj urychli. Samozrejme ze AMD intel v blizke dobe nedozene, ale dosti se mu priblizi. Ma prece alianci IBM. Dale ma systemy jako ATM. Taaaaaakze IMHO vic jak 1 tovarna = lepsi vyvoj.
Odpovědět0  0
ASD | 4.5.20067:02
Ekonomicka stabilita Intelu plyne hlave z toho, ze 15rokov nemal na trhu konkurenciu a tak si uctoval podstatne podstatne vyssie marze ako dnes, ked ma konkurenciu­(AMD­). Vyhradit jednu tovaren na testovanie pri vyvoji je drahe zverstvo, doladenie vyroby si vyziada par stoviek veferov, takze nic co by ovplyvnilo prodokciu­(<<1%­), hlavne ked AMD hlasi. ze vdaka ATM su schopny na kazdy vafer vyrobit nieco ine. Dalsia vec je zmetkovost vyroby, Intel ma DC lacnejsie ako AMD­(to je vec predajnej politiky­), ale hlavne som nikde nevidel ze by sa predavali osekane D9xx, to by znamenalo, ze bud sa chybne vyhadzuju­(co je sprostost­), alebo ich je tak malo, ze nema cenu na nich postavit novy nodel. A este na zaver za 20 rokov AMD ani IBM nedohnali Intel v technologii vyroby, mozno spolu sa im to podari, ale urcite nie v najblizsich 4­-5rokoch
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 4.5.200618:50
Samozrejme ze maji dlouhou cestu k 65nm, protoze prechod nemuze byt uskutecnen ze dne na den, sam o sobe. A FAB36 produkuje prave proto 90nm procesory, protoze to je osvedceny vyrobni proces, a na pocatecni uvadeni do provozu, je proto vyhodnejsi, nez neodladena 65nm vyroba. Intel si treba pri uvadeni 90nm cipu mohl dovolit vysokou zmetkovost, vysokou topivost cipu, atd. proste se jim to vyplatilo. Pro AMD jeste neuzrala doba na 65nm, tohle neni jen o procesorech samotnych. Ze ma Intel alternativy je krasne, ale kdyz krome SS nic nepouzival, jak to taky vypadalo. Proste 65nm sama o sobe neni bez pouziti dalsich technologii na nizsi uniku proudu, nizsi spotrebu a vyssi dosazitelne frekvence nic svetoborneho. A to byla cela pointa...
Odpovědět0  0
ASD | 4.5.200623:15
65nm u Intelu vyzera celkom dobre vyladeny, ale prechod na 90nm bol dost ­"uponahlany­". A tiez vysoku spotrebu u Intelu nemozes pripisovat na vrub vyroby, ale navrhu CPU­(P4­) a nutnosti dosahovat vysoke frekvencie. A tiez asi netreba pripominat, ze SpeedStep u P4 sa s Cool´n´Quiet neda vobec porovnavat.
Odpovědět0  0
Naith1 | 19.5.200618:32
Nevím, jestli máš zkušenosti se seriovou, nebo hromadnou výrobou, ale vlastnictví více tovaren je klíčové. Vývoj technologie v laboratoři a výroba na lince je obrovský rozdíl. O něco výše jsi psal, že vložit do linky par vaferů na 65nm není problém. V tomto právě je, že to nelze. Zaprvé každá linka potřebuje odladit a kalibraci. Toho dosáhnete poměrně časově náročným procesem, protože z počátku to nefunguje dle představ a mnohdy dokonce vůbec. Dále je potřeba použít i nové měřící a kontrolní zařízení. Pokud bys těmito experimenty výrobu rozvrtal, tak nejen že náběh původní technologie bude zase nějakou dobu trvat, než se ­"usadí­", ale navíc je to i v rozporu s normami řady ISO9000, které hlídají schopnost výroby. Proto Amd v nové továrně pracuje na lince, která bude vyrábět 65nm prozatím 90nm. Technologie je novější přesnější a tak se zkrátí čas na kalibraci linky. Mezitím se bude odlaďovat FAB 36 jako celek. Ovšem po celou tu dobu produkuje čipy a tudíž linka produkuje zisk, už z počátku. Bude­-li linka spolehlivá na 90nm tak už snáze přejdou na 65nm a s menšími náklady.
Odpovědět0  0
iglu | 3.5.200612:15
tak to jsi dost mimo, protoze nejde jen o velikost vyrobni technologie, ale o technologie samotne ­- soi, ss, sdoi atd, a to se zmenilo z maxima K7 ­- 2200MHz na 2800MHz u K8, tedy o 27,2%
o tom jake technologie pripravuje AMD pri pouziti 65nm litografie tu byl clanek, a o zmenach architektury take, takze cekat se daji vysledky vetsi nez 8%
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 3.5.200610:13
Ano, zase tak senzacni to nebude. Nicmene AMD 65nm, stejne tak K8L, potrebuje. 65nm skrz cenu a mozneho vystupu, cenu a castecne i skrz spotrebu a mozne dalsi frekvencni rust AMD64. Doufam ze K8L bude alespon trochu povedena, a narust bude vic nez tech 8% od DDR2 pameti, v pripade AM2. Pak by nemel byt vetsi problem...
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.20068:28
V tej istej tabulke si pozri TLB v L1 a zistis preco bolo pisane 8x viac.
Odpovědět0  0
iglu | 3.5.200612:10
ja to vim, je to napsane v mem prispevku, jenze pokud L1 adresuje jen do L2, tak tam 8 zaznamu staci, a do ram z L2 je to pak mnohem vice, coz je logicky pokud jde o exkluzivni cache, nebo se pletu?
Odpovědět0  0
ASD | 3.5.200620:13
U Intel jadier nie jeuvedeny pocet LTB v L2, ale aj tak je velky pocet v L1 velka vyhoda lebo L1 je asi 5x rychlejsia ako L2.
Odpovědět0  0
iglu | 4.5.200611:07
Intel TLB v L2 nema, ale to s tou rychlosti plati hlavne u intelu, AMD ma pomalejsi L1 nez intel, ale rychlejsi L2, takze tam uz ten rozdil v rychlosti neni takovy
Odpovědět0  0
ASD | 4.5.200623:19
L1 u A64­(E4­) ma latenciu 3, L2 ma latenciu 13­(viac ako 4x vyssiu­), u novych jadier od Intelu by to malo byt, co sa latencii do cahce tyka, nieco podobne.
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 3.5.20061:05
U modelů se stejným násobičem ­(který bude předpokládám kvůli power managmentu otevřený směrem dolů ­) ale různou FSB ­(200,266,333­) musí být Intelu jasné že se tyto low end modely budou masivně taktovat na úroveň těch nejdražších. Typicky 8*200=1600 na 8*333=2664. Je teoreticky možné, že by Intel implementoval mechanismus aby tomuto zabráníl? Třeba nějaky frekvenčně závislý prvek do pouzdra nebo něco podobného? Asi blbost co? :­) Nebo je počet taktujících uživatelů tak malý a nestojí to za námahu..
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.5.200614:14
Delší dobu se říká, že procesor Intel obsahují nějaký referenční signál, který pak porovnávají s aktuální frekvencí a pokud je tato vyšší, zaznamenají si to do vnitřní flash. Intel pak při reklamaci ví, že procesor byl přetaktován. Co je na tom pravdy, netuším. Pokud jde o nějaké blokování, nemyslím, že to je pravděpodobné ­- ostatně by asi byli proti sobě, protože by ztratili sice početně malou, ale zase odbornou část power userů, která často lidem radí, co si mají koupit.
Odpovědět0  0
pegy (258) | 3.5.20060:40
No recenzia super, no len som zvedavy ako to pobezi v beznej praxy, noviniek je tam dost az vela, no uvidime ako to mozgy v Inteli sklbili a aky bude realny vykon Conore, mozno zacnem rozmyslat o CPU Intel, ale to musi najprv nieco predviest :)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 3.5.20060:30
Gratuluji k perfektně zpracovanému dvojčlánku! Už dlouho jsem si tak nepočetl ­- jen tak dál!
Odpovědět0  0
Ox! (7) | 3.5.200618:09
Ano Ano opravdu krásný článeček.
Odpovědět0  0
Killermannvs (14) | 4.5.200615:58
Ja nemuzu nic jineho nez souhlasit!
Odpovědět0  0
hans26 (3) | 23.5.200616:09
Hmmm, tak asi budu muset roztrhat diplom, protoze tady jsem se jako laik uplne ztratil..:­) Ale jinak ocenuji super kvalitni clanek.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.