reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DL Boost vs. TITAN RTX: jak si vedou Cascade Lake?

6.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel DL Boost vs. TITAN RTX: jak si vedou Cascade Lake?
Jednou z hlavních novinek generace procesorů Cascade Lake společnosti Intel je DL Boost patřící pod AVX-512. Jde o instrukce pro akceleraci výkonu CPU v aplikacích pro umělou inteligenci a server Anandtech si je vyzkoušel v praxi. 
Pod Cascade Lake máme zařazenou aktuální generaci procesorů Intel Xeon, kterou Intel vypustil na trh před měsícem. Tato generace nově nabízí DL Boost, neboli VNNI - Vector Neural Net Instructions, které patří pod AVX-512 a mají procesoru pomoci s AI výpočty. S těmi zase máme běžně spojeno to, že se na ně nejvíce hodí GPU nebo specializované akcelerátory, zatímco CPU obvykle zdaleka nedosahují takového výkonu a efektivity, aby mohly vysoce paralelizované čipy ohrozit. Změní to ale procesory Cascade Lake? 
 
Server Anandtech srovnal jejich zástupce s procesorey EPYC 7601, jenž velice brzy získá nástupce z generace Rome a dále tu je také starší dvojice Xeonů 8176 a jako zástupci moderních Cascade Lake tu jsou Xeony 8280, čili v obou případěch 28jádrové modely. EPYC 7601 je ve své rodině tím nejlepším modelem se 32 jádry a jak je vidět, v tomto testu má málo co říci. 
 
 
Mezi procesory tak Cascade Lake nemají konkurenci a dokáží být o poznání lepší než starší Skylake, ovšem takový rozdíl bude logicky těžko stačit na to, aby se GPU jako TITAN RTX mohlo začít třást. 
 
 
Dva procesory Xeon 8280 by tak musely být v daném benchmarku 2,5x výkonnější, aby mohly ohrozit kartu NVIDIA TITAN RTX, což se samozřejmě dalo čekat. Jedná se o test výkonu pro účely neurální sítě Long Short-Term Memory (LSTM), která si selektivně pamatuje vzory během daného časového úseku a Anandtech v prvním testu využil tři různé optimalizace. Pro srovnání s GPU byly samozřejmě využity ty nejlepší výsledky, jakých testované procesory dosáhly. 
 
Dá se ovšem říci, že procesory Intel podávají slušný výkon, zvláště oproti AMD. Intel si samozřejmě nemohl myslet, že díky DL Boost bude konkurovat moderním GPU, a to jak celkovým výkonem, tak jeho poměrem k ceně. Umožnil však rozumný provoz AI aplikací i na serverech, které k tomu primárně nebudou určeny. A je pravděpodobné, že Intel zde také sleduje dlouhodobý cíl a chystá se v budoucnu zapojit procesory společně se svými chystanými grafikami Xe, aby tak vytvořil jakousi serverovou AI obdobu toho, o co se AMD dříve snažilo se svými APU a iniciativou Fusion. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama