reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Intel pracuje na nových výrobních procesech a dalším krokem by měly být verze 20A a 18A. U nich byl dokončen základní vývoj a nyní je potřeba dokončit další procesy, aby mohly být nasazeny od příštího roku.
snajprik (1554) | 13.3.202310:40
10nm Intel vyvinul v 2013 a do vyrobí mal prísť v 2015 , len že realita bola iná... Bolo by fajn keby 2nm bolo od intelu na regáloch v 2024 ale bojím sa že zopár rokov to bude meškať... ­(2030?)
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 13.3.20237:06
Paráda to je jako by z TSMC přišla zpráva že mají dokončený vývoj 3nm.

Jedna věc je vyvinout proces a něco jiného je vyvinout architekturu.

Architektura....
Pokud si zákazník donese vlastní navrženou architekturu a využije jen továren Intelu, tak asi nebude problém.
Horší to bude s proprietární architekturou. Intel je roky pozadu ve všech segmentech.
V serverech dokáže konkurovat jen Zenu 2
A v desktopech jen Zenu 3 ­(když se současná generace omezí na napájení­), pokud nekoukáte na spotrebu tak pak i na Zenu 4.
Serverové grafické akcelerátory jsou jako paní Columbová, mluví se o nich, píše se o nich, ale reálně je nikdo v masivním nasazení a výrobě neviděl
A herní grafiky se rovnají výkonem i spotřebou architektuře Pascal ­(GTX 1000­)

Proces...
To jejich pojmenování je dost zavádějící, zákazník který si u nich bude vyrábět nebo laik z koncového prodeje může být zmaten pojmenovanim a nabýt dojmu že Intel má 10 let náskok ve vývoji před konkurencí, ale to že A18 je 5+++nm nebo spíš tedy 4nm, je na vrchol nedostane, konkurence už rozjíždí výrobu 3nm
Jinak jsem zvědav jak to budou pojmenovávat až i konkurence bude na 2nm, to půjde Intel do mínusu, nebo začne používat pikometry ??

Ve výsledku je mi to jako koncovému zákazníku jedno na jakém procesu to je vyrobené, podstatný je poskytnutý výkon a spotřeba,
Je mi jedno jestli někdo vymyslí zázračnou architekturu pro 14nm proces nebo použije současnou architekturu na 3nm pokud oba budou mít srovnatelný výkon, spotřebu i cenu
Ale je to fakt hrozné pojmenování, tohle je vyloženě vědomé matení zákazníků, to už raději pojmenovat 5++++nm by bylo lepší, jenže to už nezní tak hezky když konkurence pracuje na něčem co pojmenovává 2nm ­( skutečně 20A)
Odpovědět1  0
cdwN (585) | 13.3.202317:36
V pikometrech by to bylo ještě výživnější a zmátlo by to další a další lidi :­) Ať něco dělaj a blbě nekecaj, konkurence vždycky potěší, když má člověk z čeho vybírat.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.