reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell - 4. krok k dokonalosti

17.10.2012, Petr Štefek, technologie
Intel Haswell - 4. krok k dokonalosti
V našem článku se tentokráte podíváme na to, co pro nás chystá Intel u další generace své procesorové architektury Haswell. Společnost nám odtajnila na IDF 2012 některé zajímavé detaily a plány pro novou procesorovou rodinu.

Integrované grafické jádro


Intel bude v případě integrované grafiky pokračovat v kurzu započatém architekturou Ivy Bridge, která se svým HD Graphics 4000 dokázala, že je opravdu velkým skokem kupředu a hlavně konečně srovnatelným řešením s integrovanými grafikami AMD Radeon. Intel hlásí, že integrované jádro bude mít dvojnásobný výkon oproti výše zmiňovanému řešení v Ivy Bridge. To znamená, že by svým výkonem mohlo toto IGP konkurovat kartám, jako je Radeon HD 6570.





Architektura jádra ovšem zůstane stejná, jako v případě Ivy Bridge, a Intel tedy půjde cestou navýšení výpočetních jednotek a jejich optimalizace. Intel plánuje uvést nové IGP až s další generací procesorů Broadwell. Těšit se tedy můžeme na DirectX 11 a vynikající akceleraci videa. Dále počítejme s podporou trojice monitorů skrze HDMI a Display Port. Mezi další nosné vlastnosti můžeme přidat podporu 4K rozlišení desktopu a akcelerace videa.





Zdvojením prošly jednotky (rasterizace, Z-buffer, Stencil buffer) a počet EU bude také dvojnásobný. Intel prohlašuje, že přes zdvojení jádra bude dosahovat nové grafické jádro stejného výkonu při poloviční spotřebě.


Media Engine


Media Engine v podání Intel není žádným převratným řešením, které bychom neviděli dříve u konkurence, ale přesto je to krok kupředu. Jedná se o přesunutí enkódování a dekódování videa mimo výpočetní jádro, což ve výsledku znamená opět snížení spotřeby. Akcelerace videa je pro Media Engine hlavním úkolem, což znamená akceleraci HD video formátů, ale také třeba videa ve flashi. Pro uživatele napříč platformami je přehrávání videa podle Intelu jednou z nejběžnějších činností. Opět se nejedná o nějak dramatické zjištění a my se omezíme na tvrzení, že Intel se snaží chytit vlak.





Haswell se svým Media Enginem podporuje všechny formáty, které podporují současné integrované řešení Intel. Mezi novými můžeme ale jmenovat MVC neo MJPEG či hardwarovou akceleraci SVC (Scalable Video Cosiny). Nová je také podpora různých rozlišení, které označujeme jako 4K (odvozuje se od počtu pixelů horizontálně). Toto extrémní rozlišení zatím nenajde příliš uplatnění, ale někteří světoví výrobci již ohlásili modely s podporou 4K rozlišení. Otázkou zůstává stále obsah, který je v současné době téměř nedostupný.






Zdroj: Xbitlabs, Anandtech, Wikipedia
reklama