reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Horse Ridge: SoC řídící qubity ve kvantových počítačích

10.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Horse Ridge: SoC řídící qubity ve kvantových počítačích
Intel ukázal SoC s označením Horse Ridge, které by nás sice mohlo zmást a navést do produktového portfolia společnosti AMD, ale jeho volba má svou logiku. Sloužit bude pro účely řízení qubitů kvantových počítačů. 
Horse Ridge tak může působit jako další chystané APU společnosti AMD, nicméně jde o něco zcela jiného. Jedná se o 22nm FinFET SoC, které Intel vytvořit k tomu, aby ovládalo qubity kvantových počítačů. Právě proto si firma vybrala pro označení Horse Ridge, což je jedna z nejchladnějších oblastí státu Oregon. Ostatně kvantové počítače chladit potřebují, a to hodně a nové SoC bude pracovat při velice nízkých teplotách. 
 
 deska s SoC Horse Ridge uprostřed
 
Horse Ridge dokáže dle Intelu nahradit složitou změť vodičů, která byla jednou z příslovečných žab na prameni omezujících praktičnost kvantových počítačů. Samotné SoC je ovšem výsledek práce nejen Intelu, ale také společnosti QuTech z Holandska. Jde také o vůbec první čip svého druhu, jenž bude schopen řídit jednotlivé qubity kvantového počítače. Dle Intelu se tak díky němu otevře cesta k vytvoření větších systémů. 
 
A jak dobře víme, zvyšování počtu dobře pracujících qubitů je základní předpoklad toho, aby kvantové počítače dospěly a předběhly svými možnostmi klasické (super)počítače. Jinými slovy jde o dosažení kvantové dominance, což znamená, že tyto počítače budou schopny řešit takové úlohy, na něž normální počítače nemohou stačit v rozumné době. 
 
 
Intel sám však na svém blogu nemluví rovnou o "Quantum Supremacy", ale o "Quantum Practicality", takže o praktičnosti kvantových systémů. Jde mu tak zatím alespoň o to, aby byly kvantové počítače už běžně a snadno použitelné, ne aby rovnou převládly (v některých úlohách). 
 
Samotným účelem čipu Horse Ridge je to, aby bylo ovládání a kontrola qubitů umístěna co nejblíže jim samotným. Jeden čip také nahradí dosavadní řešení zahrnující množství kabelů vedoucích k řídicím jednotkám. Sám o sobě je to RF procesor, který převádí své naprogramované instrukce do elektromagnetických mikrovlnných pulzů, jimiž se ovládají stavy qubitů. Pracovat bude při teplotách pouze kolem 4 Kelvinů hned u chladicí komory s qubity. 
 
Intel také ohlásil, že pokračuje ve svém výzkumu křemíkových qubitů (přesně Silicon Spin Qubit), které by měly být schopny spolehlivě pracovat při vyšších teplotách než aktuálně používané qubity, jež musí od absolutní nuly dělit jen milikelviny. Nově by stačil i 1 K, což nevypadá možná jako velký rozdíl, ale dopad na potřeby chlazení je obrovský. 
 
Ještě později by mohla řídicí elektronika, čili nějaký nástupce Horse Ridge, společně s qubity fungovat v rámci jedné komory při stejných teplotách, což by zase umožnilo tvořit kompaktní a jednodušší pouzdra pro snadnější nasazení. 
 
 
Zdroj: Intel


reklama