reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel i225-V "Foxville" přichází pro rychlejší Ethernet běžných uživatelů

2.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel i225-V "Foxville" přichází pro rychlejší Ethernet běžných uživatelů
Už dlouho ve světě osobních počítačů existuje status quo v podobě 1Gb/s Ethernetu, který je tu s námi už velice dlouho a dosud neexistovala široká snaha výrobců to nějak změnit. Nicméně nyní přichází i225-V "Foxville".
Je samozřejmě třeba dodat, že dnes už přece jen tak úplně neplatí, že běžní uživatelé jsou odkázáni na 1Gb/s Ethernet, o což se zasloužila především společnost Aquantia a její produkty (později i Realtek a Broadcom). Jenomže když si koupíme základní desku a ne nutně úplný low-end, počítáme prostě s tím, že ta bude mít ve výbavě jedno nebo dvě 1Gb/s rozhraní. Ale zdaleka nejde jen o to, neboť koupě přepínače či směrovače, nedej bože s VDSL/ADSL modemem, který bude mít cokoliv lepšího než 1Gb/s Ethernet a za rozumnou cenu, to patří spíše do říše vlhkých snů. 
 
 
Můžeme se také podívat na to, jak se za oněch 15 let, co tu s námi je 1Gb/s Ethernet, vyvinulo rozhraní Wi-Fi. Však to už dávno slibuje přenosové rychlosti, které jsou mnohem vyšší, i když s diskutovatelnou spolehlivostí a dosahem. Kabel je tak i v domácnosti nepotýkající se s rušením od sousedů sázka na jistotu a je velká škoda, že rychlý Ethernet je tak málo rozšířený a tak moc drahý. 
 
Ale co tu máme nového? V případě Intelu je to nový čip i225-V zvaný Foxville, který nabídne 2,5GbE. Mohlo by to být sice klidně už 5GbE nebo 10GbE, ale dvouapůlnásobek je také slušný, zvláště když má jít o nový standardní čip nastupující za běžné i218-V a i219-V. Můžeme počítat s tím, že i225-V se stane víceméně rovněž standardní součástí nových desek pro procesory Cascade Lake-X a také pro desky se sadami Intel 400 Series chystané pro Comet Lake-S. Osobně bych se pak nedivil, kdyby to byla (krom podpory nových procesorů) jediná výrazná výhoda nové generace desek. 
 
Nový i225-V patří mezi levné PHY jako i219-V, které spoléhají na speciální sběrnici založené na PCIe, která pracuje s poloviční propustností opravdové PCIe. Kvůli tomu se i219-V nemůže využít na deskách pro AMD, pro které je určena dražší verze i211-AT se standardním rozhraním PCIe. Čip i219-V se prodává přibližně za půldruhého dolaru a nový i225-V by na tom mohl být podobně, přičemž i211-AT přijde na 3,25 USD. 
 
Pro 2,5Gb/s Ethernet budou stačit kabely Cat5E či Cat6 a my můžeme jen doufat, že nyní už bude následovat i vlna levnějších síťových zařízení, která nám umožní rychlejší Ethernet opravdu využít.
 


reklama