reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Ice Lake: jak pokračuje vývoj druhé 10nm generace?

12.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel Ice Lake: jak pokračuje vývoj druhé 10nm generace?
Po procesorech Cannonlake, které jsou očekávány jako první modely Intelu založené na 10nm generaci, přijdou na řadu Ice Lake, čili druhá generace. Intel nyní vydal prohlášení, dle nějž tato CPU vstoupila do fáze tape in. Co to znamená pro jejich vývoj? 
Procesory Intel Ice Lake by měly představovat druhý stupeň ve strategii Process-Architecture-Optimization (PAO), čili nabídnout mají především změny v architektuře. Cannonlake tak budou představovat Process jako procesory, které první využijí novou výrobní technologii a po Ice Lake zase nastoupí Tigerlake jako Optimization, čili vymačkání co možná největšího potenciállu z 10nm technologie. 
 
Strategii PAO Intel představil loni jako náhradu za Tick-Tock, kterou už nebyl schopen dodržovat, neboť ta vyžaduje, aby každé dva roky nastoupil nový výrobní proces. Nyní je to podstatně déle a je otázka, zda vůbec můžeme považovat za platnou i strategii PAO, neboť v případě 14nm procesu budou na něm založeny čtyři procesorové generace - Broadwell, Skylake, Kaby Lake a Coffee Lake. Nicméně pokud Intel ještě do konce tohoto roku uvede na trh první Cannonlake, a to třeba jen pár mobilních čipů, bude PAO ještě platná. 
 
 
Intel už na Twitteru sdělil, že procesory Ice Lake jsou ve fázi tape in, takže co to znamená? Obvykle se setkáváme s oznamováním fáze tape out, což znamená, že byl dokončen design čipu a ten byl odeslán do továrny pro odstartování výrobního procesu počínaje vytvořením fotolitografických masek. Potřebná data byla tradičně zasílána na magnetických páskách, takže dle toho se daná fáze i jmenuje. 

Tape in je novější termín, který je určen pro komplikovaná SoC (System on Chip) vyžadující skloubení více čipových designů dohromady. Jde tak o to, že týmy pracující na jednotlivých částech celého čipu (například procesorová jádra, integrované GPU, uncore části jako kontrolery) dokončily svou práci a předali její výsledek týmu, který bude z těchto částí tvořit design celého čipu. Pak bude následovat fáze tape out. Znamená to tak, že většina práce na designu procesorů Ice Lake už byla dokončena. 
 
Zdroj: Intel
reklama