reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel je opět jednička, prudký růst na trhu s čipy však ukazují jiní

26.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel je opět jednička, prudký růst na trhu s čipy však ukazují jiní
Firma IC Insights opět zveřejnila svůj přehled o světovém trhu mezi výrobci polovodičů, kam patří všichni, ať už mají či nemají své výrobní kapacity. Intel je opět na svém zdánlivě neotřesitelném prvním místě, ale na rozdíl od jiných moc nerostl.
Vše důležité ukazuje jedna tabulka, která ukazuje tržby dobře známých firem na trhu s polovodičovými čipy. Jako obvykle se na prvním místě s téměř 74 miliardami umístil Intel, který má však pod sebou několik větších i menších dravců. Sám si totiž i vzhledem k přetrvávajícím problémům s výrobou (vývoj nových procesů i kapacita stávajících) připsal jen čtyři procenta růstu, přičemž trh měl jistě potenciál k dosažení daleko lepšího výkonu, jak ukazují výsledky jiných firem. 

 
Samsung je však stále na druhém místě, takže na své prvenství z roku 2018 nedokázal navázat, ostatně tehdy jej do čela vynesly především vysoké ceny pamětí, které od té doby spíše klesají. Samsung se bude muset starat spíše o to, aby jej v dohledné době na druhém místě nevystřídala společnost TSMC, která vykázala 31% růst tržeb, ovšem i tak jsou rozdíly na prvních čtyřech místech stále ještě propastné. A není divu, že do první pětice patří ještě SK Hynix a Micron, čímž se nám v ní kompletují všichni tři světově největší výrobci paměťových čipů. 
 
V druhé pětce se nachází NVIDIA, která v posledním roce předvedla úctyhodný výkon, když dle této tabulky navýšila tržby přesně o polovinu. K tomu se pak nejvíce přibližuje právě společnost AMD, která vykázala 41% růst tržeb, ale i tak se pohybuje až na konci tabulky, neboť slušný růst zaznamenaly i jiné firmy jako MediaTek, Kioxia (dříve Toshiba Memory) a Apple. 
 
Tabulka mimochodem rozděluje příjmy firem na oblasti integrovaných obvodů (IC) a pak O-S-D, což je zkratka pro Optoelectronics, Sensors/actuators, Discrete semiconductors, ovšem i kdybychom vypustili příjmy firem z O-S-D, pořadí by se až tak moc nezměnilo. Z předních míst by vypadl Infineon a ST Micro a Broadcom by klesl o jednu příčku. Firmy AMD a NVIDIA ale mají velice dobře našlápnuto k tomu, aby se v dalších letech mohly prokousávat stále výš, což bude do velké míry ale záviset i na úspěchu firem Samsung a především TSMC. 
 
 
A jak ukazuje tabulka z minulého roku, změny na tomto trhu jsou v této době opravdu turbulentní. 


reklama