reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel kupuje Mobileye za 15 miliard dolarů, na co jej chce?

14.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel kupuje Mobileye za 15 miliard dolarů, na co jej chce?
Společnost Intel se zase jednou vydala na nákupy a nyní si udělala radost pořízením izraelské technologické společnost Mobileye. Za ni zaplatí 15 miliard dolarů a připojí si ji nejspíše ke své nové divizi zabývající se autonomním řízení vozů.
Společnost Mobileye si vytvořila jméno díky systémům přídavných kamer, které jsme mohli instalovat do jakéhokoliv auta, aby nás varovaly před různým nebezpečím. Firma se pak zaměřila především na výrobu OEM produktů a technologií, které sdílela s různými automobilobými společnostmi a tento trh v podstatě ovládla i díky navázání spolupráce s více než tuctem automobilek či jejich velkých dodavatelů. To se nyní akcionářům velice vyplatilo, neboť Intel souhlasil s tím, že za akcii Mobileye zaplatí 63,54 dolarů, čili celkem na 15 miliard.





Co se týče technologií pro autonomní systémy řízení, v poslední době se probíraly především LIDARy, které slouží k vytváření 3D map okolního prostředí pomocí laserových "tykadel". Ovšem LIDAR nedokáže zajistit vše. Neumí zjistit, kde jsou na silnici namalované pruhy, co stojí na značkách nebo co svítí na semaforu, bez čehož bude systém zcela ztracen, respektive nedokáže se správně pohybovat v provozu dle pravidel. Každý systém autonomního řízení tak spoléhá i na alespoň jednu kameru, ať je její úloha jakákoliv.




Brian Krzanich se zásupcem Mobileye na CES 2017 prohlíží projekty firmy BMW


Mobileye má také už za sebou spolupráci s firmou Tesla, která využívala její kamery jako primární senzory pro své systémy ADAS (Autopilot and Safety). Mobileye se nelíbil způsob, jakým jsou její kamery využívány a obě firmy nakonec ukončily spolupráci. Pro Mobileye to byl odvážný krok, který ale ostatním ukázal, že firma si stojí za svým přesvědčením. Nicméně nyní už o ní můžeme mluvit jako o součásti Intelu, který teprve na konci roku vytvořil svou vlastní divizi pro autonomní systémy řízení vozů, a to Intel Automated Driving Group (ADG). Pro Mobileye to bude znamenat určitě i to, že své čipy už nebude muset vyrábět firmami jako STMicroelectronics, neboť Intel má svých výrobních kapacit dost a patří mezi ně i ty nejmodernější továrny na světě.

Zdroj: Extremetech
reklama