reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lakefield s pěti jádry otestován

29.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Lakefield s pěti jádry otestován
Intel má od letoška jedno nové želízko v ohni, které mu má pomoci ve světě mobilních počítačů. Jde o malinká SoC generace Lakefield, která představují dosud nejpokročilejší způsob pouzdření procesorů x86. 
Procesory Lakefield využívají technologii Foveros, která představuje možnost vrstvit na sebe výkonné či méně výkonné čipy s logikou i paměti. Přesně toho Lakefield využívají, aby v rámci pouzder s rozměry jen 12 x 12 x 1 mm nabídly pět procesorových jader, integrovanou grafiku Intel 11. generace a navíc i paměti RAM pro hlavní systémovou paměť. Jde tak o celé SoC, které v rámci 7W TDP obsahuje veškerý hlavní hardware a potřebuje jen malinkou základní desku, takže je logické, že své místo pak najde v těch nejtenčích mobilních počítačích.  
 
 
Zvláště zajímavá je pak kombinace čtyř menších a slabších jader Tremont (TNT) plus jednoho výkonného Sunny Cove (SNC), přičemž tato konfigurace v testovaném Samsung Galaxy Book S představuje 5C/5T, takže Intel do výbavy nepropašoval Hyperthreading. Pět jader ale může bohatě stačit a otázka je spíše ta, jak se osvědčí čtyři slabší jádra a jedno silnější, respektive jak dobře si operační systém dokáže řídit zátěž tak, aby silnější jádro skutečně bylo zatíženo tím nejnáročnějším vláknem. 
 
Zaměření Intelu v případě Lakefield také dobře ilustruje ten fakt, že Samsung Galaxy Book S byl dříve dostupný s procesorem Qualcomm Snapdragon 8cx a Windows 10. Nyní už mohou desítky se svými aplikacemi fungovat na své nativní x86 platformě. Později přitom v tomto roce přijde ještě Lenovo ThinkPad X1 Fold, ale jinak se nezdá, že by se Lakefield měly brzy rozšířit do mnoha různých modelů počítačů. 
 
 
Nyní se ale už můžeme podívat na to, jak výkonný je Core i5-L16G7 v Samsung Galaxy Book S, a to díky testům provedeným serverem Notebookcheck. Jedná se o procesor s taktem 1,4 až 3 GHz, 4 MB cache a s TDP 7 W. Grafika Iris Plus G7 má zde 64 výpočetních jednotek EU, které ovšem vzhledem k nízkému TDP pracují reálně na velice nízkém taktu a ve skutečnosti se pak dané iGPU v 3DMark 11 ani nevyrovná verzi UHD Graphics 620. 
 
Dle testů nejsou ani výkony procesorových jader zrovna úžasné a nedosahují ani výkonu Pentia 5405U (CB15, 1 jádro), za což dle zdroje může i to, že daný procesor se v onom konkrétním notebooku ani nedostal k udávanému taktu 3 GHz a vymáčkl ze sebe přinejlepším 2,4 GHz. A i ve webových testech se nám Lakefield pohybuje ve společnosti Pentií a Celeronů a není o moc lepší než Snapdragon 8cx v předchozí verzi Samsung Galaxy Book S. 
 
Nicméně je třeba poukázat na to, že právě ani aktuální verze Windows 10 dle ohlasů k testu nenabízí vhodnou správu procesů právě pro pětijádrovou hybridní konfiguraci Lakefieldu. Čili až se Windows 10 naučí přednostně využívat jádro Sunny Cove před Tremonty, výsledné hodnocení by se mohlo výrazně změnit. 


reklama