reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má firmě VLSI zaplatit 2,2 miliardy dolarů za porušení patentů

3.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel má firmě VLSI zaplatit 2,2 miliardy dolarů za porušení patentů
A výsledná částka může být ještě mnohem vyšší, neboť VLSI žaluje firmu Intel ve více státech, přičemž ten se pochopitelně brání a chystá se odvolat. O co konkrétně v tomto případu ovšem jde a které patenty měly být porušeny?
Intel byl obviněn firmou VLSI Technology, která dnes již funguje pod Fortress Investment Group (a v důsledku pod SoftBank, vlastníkem firmy Arm). Jako jeden z pionýrů polovodičového průmyslu drží VLSI řadu patentů, z nichž dva měl Intel dle rozhodnutí soudu ve Waco (Texas) porušit. Soud poté nařídil Intelu uhradit firmě VLSI škodu ve výši 1,5 miliardy dolarů za první patent a za druhý pak 675 milionů. Nicméně jde jen o jednu část celého širokého případu, v jehož rámci VLSI žalovala Intel také ve státech Kalifornie a Delaware a v němž jde ještě o šest dalších patentů. 
 
VLSI tak od Intelu bude žádat celkově 7,1 miliard dolarů z celkem osm porušených patentů a dále pak i budoucí licenční poplatky a náklady soudního řízení, což se celkově dle odhadu samotného Intelu může vyšplhat na 11 miliard dolarů. 
 
 
Intel ovšem dle komentáře pro Tom's Hardware s rozhodnutím soudu ve Waco zásadně nesouhlasí, chystá se odvolat a je přesvědčený, že nakonec vyhraje. Dle informací od Waco Tribune-Herald (v EU nedostupné) se v případě prvních dvou patentů týkalo jednak o jistou technologii pro úspornější provoz počítačů a pak o zvyšování výkonu procesorů. 
 
Díky Tom's Hardware se můžeme dozvědět, že jde jednak o patent pro snižování provozního napětí paměti, přičemž ten druhý se týká prostě správy taktovací frekvence elektronických zařízení
 
Oba tyto patenty ovšem dříve držela společnost NXP Semiconductors, od níž je firma VLSI koupila. Ale ani jeden z nich nemá původ ve firmě NXP, která je sama koupila od Freescale Semiconductor Inc. a SigmaTel Inc.
 
Intel ovšem už také přešel do protiútoku, když sám obvinil mateřskou firmu Fortress, která VLSI vlastní, z nezákonného hromadění patentů. Právníci Intelu tak uvádějí, že sama VLSI už nevyrábí žádné produkty a jediným zdrojem jejích příjmů jsou právě soudní pře, čili VLSI bylo v prostými slovy označeno za patentového trola. 
 
Můžeme také počítat s tím, že Intel se bude případným dalším rozhodnutím o zaplacení škod bránit všemi prostředky, ostatně stále ještě bojuje proti platbě 1,2 miliardy dolarů, kterou byl potrestán za zneužití svého dominantního postavení na trhu vůči firmě AMD, což je případ, který už zdánlivě dávno vychladl. 


reklama