reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má zase rekord, a to 16,4 mld. USD tržeb

27.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel má zase rekord, a to 16,4 mld. USD tržeb
Intel se právě pochlubil svými výdělky za poslední kvartál roku 2016, a tedy i za celkový tento rok. Firma opět zaznamenala rekordní tržby, které v posledním kvartálu činily 16,4 miliardy dolarů a rekordní byl i celý rok 2016.
Brian Krzanich tyto výsledky komentoval slovy, že poslední kvartál roku 2016 byl výborným zakončením rekordního a transformativního roku pro celou firmu. Ta v uplynulém roce podnikla důležité kroky na nové cestě s novou strategií a zaměřením. Dále zmínil jako obvykle nové důležité produkty a mezi nimi zvlášť uvedl novinky, které přinesla integrace firmy Altera. My můžeme jen dodat, že mezi ně patří především Stratix 10, čili nový FPGA s ARM a HBM2.





Jak si tedy Intel vedl v porovnání s rokem 2015? Tržby šly nahoru o 7 procent, hrubé rozpětí kleslo o 1,7 %, zvýšily se výdaje na výzkum a vývoj i daňová sazba, takže operační zisk je naopak o 8 procent nižší a čistý zisk dokonce o 10 procent nižší.





Co se týče jednotlivých divizí, pak CCG (Client Computing Group) si dokonce celkově mírně polepšila na 32,908 miliard za celý rok 2016, přičemž vyšší růst vykázala serverová divize (Data Center Group) a divize Internetu věcí také rostla. Jen Non-Volatile Memory Solutions Group zaznamenala nižší tržby, ale tady si musíme teprve počkat na to, co udělají nové paměti 3D XPoint, které by už co nevidět měly vstoupit na trh jako produkty značky Optane. Pak se objevila také zbrusu nová divize Programmable Solutions Group, která dle svého názvu bude zahrnovat právě Alteru a ihned přispěla celkovými 1,67 miliardami dolarů.
Pro celý tento rok Intel předpokládá podobné tržby jako za předchozí, ale operační zisk kolem 15,7 miliard (GAAP) či 17,1 miliard (non-GAAP).

Zdroj: TZ Intel (pdf)
reklama