reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Max Series: Xeon CPU s 64GB HBM2e a GPU s až 600W spotřebou

14.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel Max Series: Xeon CPU s 64GB HBM2e a GPU s až 600W spotřebou
Intel oficiálně představil své serverové procesory známé dosud jako Sapphire Rapids a výpočetní GPU Ponte Vecchio. Procesory Xeon Max Series přinesou až 64GB paměti HBM2e, až dvojnásobek mohou mít GPU Max Series.
Na nový výpočetní hardware Intelu jsme si museli trochu počkat, ale konečně je tedy. To, co bylo dosud známo jako procesory Sapphire Rapids a jako GPU Ponte Vecchio, nyní přichází s oficiálními názvy Xeon CPU Max Series a Max Series GPU. A rozhodně nejde o žádná ořezávátka. Velmi zajímavě vypadají nové serverové procesory Xeon Max Series, které mohou mít až 56 výkonných jader P-Core. Ta jsou rozdělena do 4 dlaždic, které jsou navzájem spojené. Spotřeba může činit až 350 W, máme zde 20 zabudovaných jednotek Intel Accelerator Engine a podporuje i CXL 1.1 (Compute Express Link).
 
Intel Xeon Max Series
 
To ale zdaleka není to nejpůsobivější. Procesory jsou totiž vybaveny obří pamětí HBM2e s kapacitou 64 GB, tedy více než 1 GB této paměti na jádro, rychlost dosahuje 1 TB/s a jde tak o jediný procesor x86 s pamětmi HBM. To je tak velké množství, že to umožňuje úplně vynechat klasické paměti RAM (v tomto případě DDR5) a provozovat procesor v režimu HBM Only. Navíc to nepotřebuje ani žádnou změnu v kódu. HBM Flat Mode můžete použít v případě, že je potřeba více než 64 GB paměti, nicméně pro optimální výkon to bude chtít zásahy do kódu. HBM Caching Mode pak z HBM paměti udělá další paměť cache a umožní jak větší prostor než 64 GB, tak i nepotřebuje změny v kódu. Procesor může mít až 112,5 MB LLC paměti a najdeme tu 8kanálový řadič pamětí DDR5-4800 pro až 16 paměťových modulů na socket.
 
Intel Xeon Max Series
 
Dále tu máme Intel Max Series, což jsou výpočetní GPU postavená na architektuře Xe-HPC. Ta je blízká herní variantě Xe-HPG, nicméně tu máme několik vylepšení důležitých právě pro výpočty. Dostalo se tak na 8 řadičů pro paměti HBM2e a 16 Xe Links.
 
Intel Max Series GPU
 
Výpočetní výkon závisí na konfiguraci. Základem bude varianta Max Series 1100 (1-Stack) s 56 Xe jádry a 48 GB paměti, přičemž by měla dosahovat 300W spotřeby ve formě karty PCIe. Dále tu bude OAM modul Max Series 1350 typu 2-Stack a celkem 112 Xe jádry, paměť stoupne na 96 GB a spotřeba na 450 W. Jako poslední tu máme OAM modul Max Series 1550 s plným počtem 128 Xe jader, 128 GB paměti HBM2e a spotřeba se dostane až na 600 W.
 
Intel Max Series GPU
 
V případě 2-Stack varianty tu registry nabídnou velmi vysokou rychlost 419 TB/s a mají kapacitu 64 MB. Stejnou kapacitu má i L1 cache, jejíž rychlost je čtvrtinová a činí 105 TB/s. 6krát větší kapacitu má L2 cache, a to 408 MB, rychlost pak klesá na stále excelentních 13 TB/s. Nakonec je tu ještě ona 128GB paměť HBM2e s rychlostí 3,2 TB/s. Tento nejvýkonnější model nabídne výpočetní výkon 52 TFLOPS nejen v FP32, ale i v FP64.
 
Intel Max Series
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama