reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel chystá několik nových řad svých CPU a 14. generací procesorů Core bude řada Meteor Lake. Ta nově přinese hybridní architekturu CPU ne se dvěma, ale dokonce se třemi různými druhy jader.
honza1616 (3625) | 8.7.20228:04
Asi měsíc zpět jsem to zde psal že bych se nedivil kdyby Intel měl v CPU 3 typy jader ?
Třeba:
2­-4 velká P jádra na opravdu náročné aplikace
2­-4 LP­-E jádra pro aplikace co běží nonstop na pozadí a pro nenáročnou práci
A na vše ostatní mít 16 ­"běžných­" jader,

Pokud s tím plánovač Win bude umět pracovat, tak proč ne, je zbytečné plítváni výkonem mít v CPU jen 1 typ jader, kdy třeba velká jádra zabírají aplikace běžící na pozadí
Naopak aplikací které potřebují vysoký výkon proti zbytku procesu ve Win moc není

Někteří tady nadavaji na 16 malych jader, ale těch 16 jader je +­- stejně výkonných jako jádra v CPU před 2­-3roky, E jádra tedy v CPU nejsou žádnou novinkou
Zato ty P jádra jsou ta novinka na kterou můžete nadávat když vám to tak vadí
Odpovědět2  5
tombominos (1237) | 8.7.20229:28
"je zbytečné plítváni výkonem mít v CPU jen 1 typ jader, kdy třeba velká jádra zabírají aplikace běžící na pozadí ­"
.. na pozadi bezne bezicich aplikaci ti staci jedno ­"P­" jadro se vsim vsudy.
"Naopak aplikací které potřebují vysoký výkon proti zbytku procesu ve Win moc není ­"
.. V momente, kdy zapnes zobycejneho metka jako je treba Chrome, win se rozhodne, ze ti zacne analyzovat pristi update, tak nevystacis bez toho, aniz by se ti nesnizila ­"user experience­" s malymi jadry. Bud ti staci treba 4­-8 malych prdu i za cenu toho, ze to neni ferrari na bezney kancl, protoze ony fakt staci a nebo vyzadujes ­'rychlost­' a pak i na tuhle stupiditu jako je Chrom+Win potrebujes velka jadra, aby ti ­'neklesala­' user experience.
Shintel to vychytava tou kombinaci B­-L, ale ta ma svoje nevyhody. Staci aby jsi v momente, kdy vyjde Zen4 vzal jako modelovy priklad treba CB a spustil jej na 12T. V tom moment bude 12C Zen4 rychlejsi nez ­'24­'C AL­-RL. Je tam seda zona v momete, kdy budes mit zatizenych vic jak 8T a mene nez celkovy pocet threadu, ktere Intel ma. Mne osobne se tenhle koncept B­-L nelibi.
Odpovědět4  1
maraou (460) | 8.7.202210:45
Proc ne?! Kdyz zvladnou konzistentni provoz vsech instrukci.
AdL ma implementovane AVX512, ktere byly nakonec vypnuty. Ergo mohli usetrit cca 10% plochy cipu ­(10% ceny­) kdyby meli ten navrh konzistentni. Ale Intel rekl NE! Normalne to tam narveme, nechame to zakaznika zaplatit a pak to vypneme, aby to nemohl pouzivat.

Ty jadra jsou defakto skalovane instrukcemi, cache a SMT.
Osobne bych SMT vyhodil, cache bych sdilel mezi vice jader a rovnez rozsirujici instrukce bych sdilel mezi sousedni jadra. Vysledek by byl konzistentni navrh vsech jader, jejichz vykon ˇ­(a spotreba ­) by se skalovala podle aktualni potreby pridelenych prostredku. Vsechno z toho uz tady bylo.
Odpovědět1  0
Bison (806) | 7.7.202219:28
Intel v ML použije architektúru a výrobný proces ktorý AMD nemá k dispozícii, podobá sa to na RT ktoré použila Nvidia a AMD to musela do svojich čipov pridať , inak by to nikto nekúpil . Pre Intel to bude druhá generácia hybridnej architektúry ktorá má pred sebou ešte veľa možností aby dosiahla svoje maximum. Pre jednoduchých ľudí je to zložitá architektúra , pre tvorivých ,možnosť vývoja nových technológií.
Odpovědět1  9
HoCh (295) | 7.7.202220:23
Jo, jo, intel se to snazi zrejme delat podobne jako treba nvidia. Udelat neco jineho nez konkurence a tvarit se jako uzasny inovator a tvurce zarne budoucnosti. Pritom neni az tak dulezite jestli je to uzitecne, ale hlavne to musi udelatz velky dojem. A kdyby ne technicky, tak aspon cenou, ktera dava jasne najevo, ze to je unikat hodny jen tech nejlepsich. Jako treba gsync nebo treba jablecny odpadkovy kos.

Je to legitimni obchodni strategie, ale asi ne moc funkcni, pokud firma cili na vetsinovy trh.

Navic nvidia to mela s RT mnohem snazsi, nez ted intel. Staci ve hre udelat par scen, kde se vsechno blejska jak psi kulky a rozdil vidi kazdy. Ale rozdil ve fungovani buhvijak odlisnych jader se demonstruje spatne. Zvlast, pokud neni skvele vyladena optimalizace v OS a uzivatelskych programech. Ostatne prikladem muze byt koncept jader buldozer od amd.
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 8.7.20225:12
Btw, ony pak ty RT scény, kde je totální lesk a stíny až ani nevypadají reálně. A­)¨tolik se leskne snad jedině prodejna skla a porcelánu. B­) tak dokonale ostrý stín nevrhne ani polední slunce svítící světlíkem do boudy. C­) tak nasvícené a nablikané není ani noční Tokyo. Ty světelné zdroje se už pak slévají do jednotné záře, ne jako xy přesných zdrojů, od kterých jdou stíny atd. A ohledně Intelu a jader, podle mého je zatím zatraceně nedoladěný už koncept malých a velkých, natož aby se přidávala střední.
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1575) | 7.7.202217:33
Těším se na další vývoj. Proč nemít šest typů jader? Nebo dvanáct? Intel je zase v něčem nejlepší!
Odpovědět6  2
Zubik1000CZ (323) | 7.7.202216:04
proč to dělat jednoduše, když to jde udělat ještě složitější xDDDD

proč prostě neudělat velká jádra efektivní ­(jako to má konkurence, která evidentně umí­). ne oni raději udělají píčovinu jako že zkombinují dvě různé architektury a v dalších generacích to chtějí udělat ještě víc nahovno xD
Odpovědět10  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.