reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel musel dočasně přestat dodávat HW pro Inspur, 3. světového výrobce serverů

3.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel musel dočasně přestat dodávat HW pro Inspur, 3. světového výrobce serverů
Po společnosti Huawei se nyní Američané zaměřili na Inspur, kterážto další čínská společnost je bezpečně největším výrobcem serverů včetně AI systémů ve své domovině a celosvětově je pak třetí největší. 
Intel přitom nedávno přišel o společnost Apple, která se rozhodla, že v horizontu dvou let už kompletně přejde z x86 na vlastní procesory založené na architektuře ARM. Zákaz obchodovat se společností Inspur bude možná ještě více bolestivý, i když v tomto případě je tu alespoň naděje, že tento zákaz nakonec bude zrušen. Ostatně Intel to očekává, a to v poměrně krátké době. 
 
 
Inspur je tak dle následujícího grafu naprosto jasnou čínskou jedničkou na trhu s AI servery a daleko za sebou nechává právě i Huawei. Co se týče pozice na celosvětovém trhu se servery, zde Inspur není tak těžká váha jako Dell nebo HPE, ale i tak v třetím kvartálu předchozího roku držel slušný podíl 11,7 procent.
 
 
Intel potvrdil, že přestal dodávat hardware společnosti Inspur, ale dodal, že přibližně za dva týdny chce dodávky zase obnovit. V prohlášení firmy se píše, že dodávky byly přerušeny kvůli tomu, aby Intel provedl nezbytné úpravy ve svém dodavatelském řetězci, jak vyžadují americké zákony. 
 
Pentagon minulý týden zařadil Inspur mezi 20 společností, které jsou dle něj vlastněny nebo ovládány čínskou armádou. Mluvčí Pentagonu pak pro Bloomberg uvedl, že tento seznam má být užitečnou pomůckou pro samotnou americkou vládu, společnosti, investory, akademické instituce a jiné subjekty. Dle toho si někteří mysleli, že tento seznam tak bude spíše symbolický a nebude nikoho k ničemu opravdu zavazovat, ale objevily se i komentáře, zda vláda USA nakonec nebude na základě seznamu požadovat po amerických firmách, aby s dotčenými čínkskými společnostmi přestaly obchodovat. 
 
Akce firmy Intel tak přesvědčuje o tom, že pouze symbolický význam daný seznam rozhodně neměl a nyní je otázka, zda Intel opravdu dokáže své dodávky obnovit a navíc tak rychle, jak slíbil. Je možné, že Intel tato situace opravdu postihne jen dvoutýdenním přerušením dodávek pro Inspur, anebo může jít o obnovení s omezením jen na některé produkty, jako jsou výkonné AI akcelerátory či vysoce specializovaný hardware. Na to si ale musíme počkat. 
 


reklama