reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: nejsme imunní vůči nedostatku, květen bude letos nejhorší

5.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel: nejsme imunní vůči nedostatku, květen bude letos nejhorší
Intel nedávno pořádal konferenci Partner Connect, kde poskytl informace svým zákazníkům z regionu EMEA týkající se právě dodávek produktů s ohledem na všeobecný nedostatek čipů. Dozvídáme se, že květen ukáže, jak je na tom Intel s distribucí. 
Intel aktuálně ještě nemusí bojovat s ostatními firmami o výrobní kapacity, alespoň ne v případě jeho hlavních produktů, ovšem to se časem v rámci nové strategie změní. Nicméně i on není imunní vůči aktuálnímu nedostatku kapacit pro výrobu čipů, neboť poptávka obecně stoupá a dle severu Anandtech může Intel zažívat velice podobnou situaci jako před několika lety, kdy měl citelný nedostatek kapacit pro výrobu 14nm čipů. 
 
 
Na konferenci Partner Connect diskutoval Maurits Tichelman, generální manažer Intelu pro EMEA (Europe, Middle East and Asia), se svými zákazníky z daného regionu, kteří se dozvěděli, že teprve letošní květen prověří distribuční kanály Intelu a zbytek roku je otevřený silám trhu. Intel má své bohaté zkušenosti s tím, jak čelit prudkým výkyvům poptávky na trhu, ale jak bylo uvedeno, není vůči nim imunní. 
 
Tichelman uvedl, jak se Intel musel dříve vypořádat s obrovskou poptávkou především po serverových 14nm procesorech, přičemž nyní je zájem o výkonné i slabší čipy, čili vysoká poptávka se z hlediska produktové skladby rozšířila. Právě během tohoto měsíce by si Intel v tomto ohledu měl v rámci letošního roku sáhnout na dno a poté by se měla situace spíše zlepšovat. Nicméně Tichelman nebyl ochotný slíbit nic konkrétního ohledně vývoje dodávek hardwaru v druhé polovině roku. 
 
Co konkrétního ale způsobuje, že si klienti Intelu stále stěžují na nedostatek CPU? Jde o už tolikrát zmiňovanou věc, a sice dodávky dalších materiálů, z nichž se procesory tvoří. Intel stejně jako jiní potřebuje své procesory zapouzdřit, což znamená využití substrátových destiček a právě materiál pro jejich výrobu je dle Tichelmana jedním z nejvíce nedostatkových v dnešní době. GM pro EMEA pak pochopitelně uvedl, že Intel dělá vše možné, aby se dostal k potřebným zásobám materiálu a spolupracuje s jejich výrobci na navýšení produkce. 
 
Čili závěr je ten, že Intel by měl zažít krušný druhý kvartál, ale poté se už má situace s ohledem na dodávky produktů na trh pomalu zlepšovat.  


reklama