reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Je to poměrně dlouhá doba, co je tu s námi architektura NetBurst a zajisté se všichni těšíme na novou architekturu Intel Core. První procesory budou na trhu za dva měsíce. Intel do budoucnosti počítá s podstatně rychlejším zaváděním nových...
Jmeno na 3 (107) | 1.5.200616:26
nicmene k tomu, jak si nastavil architekturu Core ani nic jineho delat nemuze. Frekvence rostou minimalne a archnitektura Conroe­/Meron­/Woodcrest ma sve limity. Zejmena frekvencni, rezervy budou co se skalovatelnsoti minimalni. Je to ciste architektura, ktera ma porazit soucasne AMD64ky, ale nic vic. Sklaovatelnost od 2 a vice jadrech na socket neni az tak dobra, aby ji mohl drzet dele. Bude stacit K8L­/K9 a josu tam, kde jsou ted s Netburstem, ackoliv ne tak vyrazne...
Odpovědět0  0
shan | 1.5.200616:42
no jen aby se nemusel dělat novej formát desek něco jako bigatx
aby se tam ten k8l vešel to jádro bude i při 65nm docela slušnej macek
Odpovědět0  0
kvackina (29) | 1.5.200622:09
Podla coho sudite, ze to bude ­"docela slušnej macek­"?
Odpovědět0  0
shan | 2.5.200610:02
!!!!podle počtu hradel , viděl jsem matici spočítal tranzistory , vydělil počtem vrstev a vynásobil plochou 65 nm hradla!!!! ne jen jsem četl že to bude 4 jádro a to ještě se 4 jednotkama ­(dekoderama­) místo 3 jako má teď ale možná jsem se přehlíd. lol
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 2.5.200612:05
DC s 4­/8MB L3 bude mit dle meho odhadu pod 140 mm2. S QC to bude horsi, nicmene diky Chartered a FAB36 u nejdrazsich kusu, to stale bude ­"snesitelne­". Serverove cipy slepene ze dvou standardnich Conroe cipu budou zabirat u Intelu vice, i pokud pominu moznou vetsi cache. Kazdopadne to AMD nebude mit vubec snadne.
Odpovědět0  0
shan | 2.5.200613:23
no 140mm2 to je dost málo ono toho bude muset mít AMD na čipu trochu víc než intel hlavně řadič pamětí­(ddr2­), a už teď je AMD s DC na cca 220 mm2 s 90nm a 2mb cache. no uvidíme jak se odkopou.
Odpovědět0  0
ASD | 1.5.200620:50
"Je to ciste architektura, ktera ma porazit soucasne AMD64ky, ale nic vic­" A co by to malo byt viac? Ak Intel vzdy spravy CPU, ktore bude lepsie ako to co ma prave na trhu AMD tak ma vyhrane. Co sa K8L tyka tak necakam, ze by nejak vyrazne prevalcoval Conroe, skor budu tak najednej urovni mozno trocha v prospech AMD, ale to uz Intel bude prechadzat na 45nm co prevdepodobne zvysi frekvencie a znizi spotrebu, ale aj keby nie tak minimalne vie zrazit ceny a spravit vyborny pomer cena­/vykon tak ako to robi aj teraz s Pentiami D­(ktore su takmer vsetky lacnejsie ako najlacnejsia X2­). Dalej je potrebne si uvedomit, ze Intel este pred par rokmi vobec nebral AMD ako konkurenciu a tomu prisposobil celu svoju politiku, ale teraz ked AMD ukazalo ze nie je len do poctu tak si Intel urcite po hlave skakat nenecha, nech to stoji co to stoji.
Odpovědět0  0
karelq | 1.5.200621:13
četl jsem zajímavý článek o koprocesoru Clearspeed CSX600, který bude možné přes hypertransport připojit ke quad­-core Opteronu. tady je odkaz http:­/­/arstechnica.com­/news.ars­/post­/20060315­-6392.html
Odpovědět0  0
ASD | 1.5.200622:19
Zaujimave citanie a zaujimava vec, ale neviem posudid do akej mieri to moze ovplyvnit trh so servorovimi CPU, na to maju obe firmy svoje marketingove oddelenia. Ale ako som uz vyssie napisal Intel sa nenecha od AMD zaslapat, skor sa budu snazit dobyt spet to co stratil, pricom maju dostatocny kapital, aby sa im to podarilo, a keby im to vlastnimi silami neslo mozu zaplatit cely personal R&D odelenia AMD­(kazdy sa da kupit­).
Odpovědět0  0
snajprik | 2.5.200611:05
Jedine tak že kúpi cely vývoj od AMD lebo iba prachy nestačia treba aj šikovných ľudí a hlavne šikovný manažment lebo ak nieje robota pekne rozdelená a oddelenia nemajú stáli kontakt tak to bude vyzerať ako u intelu :­) nič v zlom ale kým sa rozhýbu tak prejde aj par rokov, kolektív z dobrou informačnou infraštruktúrou dokáže aj rýchlejšie reagovať a aj skôr z niečím prijsť na trh napr. ako AMD :­)
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 2.5.200611:59
Pointa byla v tom, ze Core zacina jako DC a frekvencene uz nema kam ­"rust­". Architektura se menit muze, ale co kazde dva roky, je zejmena prohra pro zakaznika. Jinak Core je jako protiutok dobry, ale co budou delat dalsi dva roky fakt nevim. Ano, mozna ++ cache nebo dalsi 2 jadra s 45nm, ale FSB, a dalsi nedostatky, jsou stale tu. Integrovanej radic pameti asi jen tak neprojde, protoze z toho maji znacnou cast prijmu a zisku. AMD zatim nesmi ukazovat karty, pokud ma pokracovat v dobre ceste naslapnute diky AMD64. A ze ma Intel neco vyhrane bych urcite netvrdil, souperi uz desitky let a AMD je cim dal lepsi...
Odpovědět0  0
ASD | 2.5.200614:29
Vyzera to tak, ze toto je posledne CPU od Intelu ktore vychadza z pentia pro, takze o 2 roky by mohli prist revolucnejsie zmeny­(aj ked u P4 sa im ta revolucia moc nepodarila­), to ze ma Intel nieco vyhrane bolo myslene v tom zmysle, ze ak kazde 2 roky predstavia CPU, ktore bude mat navrch a AMD sa bude muset dotahovat, tak mne, ako zakaznikovi, moze byt ukradnute akimi prostriedkami­(technologiami­) ten vykon dosiahne. Tiez mi neda nezastavit sa pri tolko ospevovanom integrovanom pametovom radici, ktory v desktopoch len kompenzuje slabe predikcne algoritmi u AMD­(v 4P+ serveroch sa z toho da tazit viac­), tiez fsb na dnesne desktopy bohate staci, v serverovych systemoch sa moc neorientujem, ale s ohladom na to, ze tam ma Intel lepsie postavenie ako v desktopoch tak svoje CPU vedia minimalne predat­(a to je zaklad obchodu­). A co sa tyka AMD tak K8L by uz mal byt v stadiu prototypu ak to chcu stihat na zaciatok roka 2007 a pravdepodobne neprinese tolko zmien ako nove Inteli.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 2.5.200618:44
Pokud vim, tak prvni Athlony mel lepsi predikci skoku nez Pentia. Je fakt, ze netusim jak je to ted.

Pokud myslite prefetch dat do cache z RAM, tak tam nevim O­-­).

"(v 4P+ serveroch sa z toho da tazit viac­)­" ­- mno ono prave o to mj. asi slo. Aby ten CPU byl pokud mozno stejny. Vyrabet nekolik typu CPU by je jen zatezovalo. Takto vyrabi jen jeden. Postavili skalovatelne CPU ;­-­).
Odpovědět0  0
jiri_a (2) | 1.5.200615:31
Nema nekdo nejake info, jak bude vypadat low­-end pri nove architekture Intel Core? Jestli se jeste bude dlouho v low­-endu vyskytovat architektura NetBurst nebo neco novyho??
Odpovědět0  0
JonSnih (49) | 1.5.200614:09
"Pokud u Intel Core splní to co sliboval, jakože všechno nasvědčuje tomu, že ano, pak by s touto architekturou mohl vydržet alespoň čtyři roky.­"

Sebelepší architektura nemůže být u kormidla tak dlouho, dokud je na trhu AMD. Nezapomeňte, že Intel se v následujících letech bude snažit získat zpět svůj dřívější podíl na trhu a určitě i eliminovat AMD z trhu. Conroe bude fajn procesor ­(výkonný, úsporný­), ale jak dlouho? V prvním čtvrtletí 2007 se nejdříve objeví upravený Athlon X2, K8L. Nejdéle za další rok ­(1H 2008­) se objeví architektura K9. Z toho plyne, že jestli Intel chce udržet prvenství a image, nesmí usnout na vavřínech jako se to stalo s Netburstem, kdy několik let neměl jak reagovat na povedené Athlony 64, resp. Athlony X2.

Navíc v tom nevidím problém, kdyby každá architektura vyžadovala novou desku. Když přinese slušný nárůst výkonu, nižší spotřebu a nové technologie bude to jasné plus. Už bylo na čase, aby se Intel rozhoupal a začal dělat něco pořádnýho.
Odpovědět0  0
superbeton (8) | 1.5.200611:39
preco kazde dva roky nova architektura? novy procesor=nova doska. naklady pre spotrebitela vysoke. aj na novy conroe budu potrebne nove dosky resp nove revizie dosiek. peniaze navyse. intel to troska nedomyslel. aspon potom by to bolo dobre, az by 45 nm conroe boli kompatibilne s doskami na 65 nm conroe ale predpokladam ze budu musiet byt zas menene zakl. dosky za nove s jemnejsimi regulatormi. nove dosky=este dalsie peniaze. mozno sa mylim ale takto mi to pripada ze to bude.
Odpovědět0  0
pepe(SK) | 1.5.200612:44
podla mna ide prave oto,aby bol zakaznik donuteny kupovat novy hardware.a nikto ma nepresvedci o opaku.
Odpovědět0  0
Jakub Hegenbart | 1.5.200614:57
Zákazník IMHO může být přinucen k výměněn hardwaru nanejvýš tím, že mu ten starý přestane fungovat... :­-­) Mýslím, že je rozumné očekávat, že pokud za dva­-tři roky zase koupím nový stroj, bude dnes nová technologie již poněkud výběhová... ;­-­) To už je vývoj...
Odpovědět0  0
Jáfpu | 1.5.20068:20
On Intel asi nebude uvádět každé dva roky novou architekturu protože by Core nebyl dost dobrý, ale kvůli méně skokovému pokroku. Teď, když už nemusí jejich inženýři pracovat na 3 rozdílných architekturách ­(Pentium 4, Pentium M a Itanium­), je možné vytvořit 3 paralelní týmy pracující na vylepšování architektury Core. Pochybuji, že každé dva roky na nás Intel vybalí takovou změnu, jako je ­"NetBurst ­- Core­", ale asi to budou větší rozdíly, než ­"Northwood ­- Prescott­". Dřív tu s námi byla jedna a ta samé architektura asi 5 až 6 let a její výkon se zvyšoval jen díky frekvenci, lepší technologii výroby, větším cache, FSB, atd... Nyní, kdy frekvence už asi tak rychle neporoste, je třeba častěji vylepšovat samotný návrh procesoru. Procesory s více jádry si pro návrh na jednom kusu křemíku žádají úpravy a pokud se nepletu, Intel před lety někde ukazoval, že časem chce implementovat do svých procesorů i vektorové jednotky a lá Cell. Takže častější změna architektury je asi nutná.
Odpovědět0  0
Jakub Hegenbart | 1.5.20066:26
Ech? A co takhle udělat novou architekturu a pořádně, že. Už žádný register­-starving, šílené názvy registrů, ad hoc instrukce a vůbec, nemáme už 21. století? Zlatý PDPčka...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.