reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC 12 Extreme: o skok blíž k desktopu díky paticovému procesoru

3.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel NUC 12 Extreme: o skok blíž k desktopu díky paticovému procesoru
Intel se chystá nahradit své NUC 11 Extreme zvané Beast Canyon novými modely, které dle zveřejněné fotografie budou obsahovat patice pro desktopové procesory, čili LGA 1700. Zachován přitom bude formát karet Compute Element.
Beast Canyon známe jako NUC 11 Extreme skládající se z desky, která má za úkol jen propojit hlavní Compute Element s případnou grafikou. Samotný Compute Element je v podstatě už celé hotové PC vybavené kartou/základní deskou s procesorem, paměťmi, úložným zařízením a potřebnými rozhraními. 
 
 
Dále je už tak třeba jen skříň se zdrojem a deskou, která Compute Element dokáže propojit s grafikou nebo samozřejmě jinou kartou pro PCIe x16, čili tato deska se nedá označit za motherboard, jako spíše za prostou "riser card", svým způsobem. Nové Compute Element pro NUC 12 Extreme by pak měly vypadat takto a my budeme mít možnost staré verze ve stávajících skříních prostě nahradit novými. 
 
 
Snímek zveřejnil leaker HXL a my na něm můžeme vidět desktopový procesor, který nahradí staré mobilní modely. NUC 11 Extreme sice využívaly procesory jako Core i9-11900KB nebo Core i7-11700B, což ovšem nebyly desktopové verze a už vůbec ne Rocket Lake. Ve skutečnosti šlo o přeznačené mobilní Tiger Lake.
 
Jaké procesory ale v nových Compute Element skutečně najdeme, to se ještě uvidí. Teoreticky to může být až 16jádrový (8C+8c) model, ale zatím se dozvíme pouze o podpoře pamětí DDR4 ve dvou SO-DIMM a alespoň jeden M.2 bude připraven pro SSD s PCIe 4.0 x4.
 
Intel se také už pomalu chystá vypustit na trh své karty Arc Alchemist, čili můžeme počítat i s tím, že je bude dodávat i v těchto počítačích. O tom bychom se mohli dozvědět něco bližšího už zítra díky naplánované prezentaci na CES 2022. 


reklama