reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?

25.2.2014, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?
Doba se mění stejně jako chutě uživatelů, které jsou utvářeny nabídkou chytrých telefonů či tabletů a pokračující miniaturizací danou nástupem nových technologií jako SSD. Výsledkem je ústup tradičních PC do pozadí, ale je tu kategorie, která zažívá rozmach.
Když si představíme desktopové PC, asi se nám vybaví klasický tower pro velkou základní desku formátu ATX, řadu pevných disků či mechanik a spoustou volného a nevyužitého prostoru. Naprostá většina uživatelů si pak neumí a ani nechce své PC sestavit, čili je ani nezajímá, že si své komponenty mohou vybrat a pokud nepotřebují výkonné PC se silnou grafikou a/nebo mnoha pevnými disky, nemá žádný smysl si pořizovat velkou plechovou krabici, která bude ve výsledku přinejlepším poloprázdná.

A i když výkonné PC potřebujeme, pak ho lze získat v modernější podobě, čehož je asi nejlepším příkladem nová generace počítačů Apple Mac Pro, které v malé trubce mohou kombinovat 12jádrový procesor Xeon a dvě profesionální karty AMD FirePro. Na PC ve skříni Middle Tower pak můžeme v kontrastu pohlížet jako na neohrabaného dinosaura.


Intel NUC


Intel NUC představuje zkratku Next Unit of Computing a uživatelé na ně mohou pohlížet jako na novou generaci nettopů. Ty se objevily krátce po dnes již mrtvé kategorii netbooků a oproti nim zažily jen mizivý úspěch. Jedním z důvodů byl i nabízený hardware, který se točil především okolo tehdejších Atomů, jež byly použitelné v malých netboocích, ale jako desktopové procesory nikoho neohromily. Dnes už je ale zcela jiná situace. Máme tu nízkospotřebové procesory Intel i AMD, které poskytují pro běžný desktopový počítač více než dostatečný výkon a také se objevily nové formáty pro SSD umístěné na miniaturních kartičkách zabírajících ještě méně prostoru než moduly SO-DIMM. Miniaturizaci tedy nic nebrání.





Intel tak doufá, že s kategorií NUC zažije úspěch, přičemž vedle hotových počítačů jsou tyto produkty dostupné i jako barebone, čili napůl hotové počítače, do nichž si zákazník sám namontuje zakoupenou operační paměť a úložné zařízení pro data. Lisa Graff, viceprezidentka Intel PC Client Group, alespoň říká, že prodeje NUC barebonů jsou dobré a v posledním roce je jich prodalo na milion kusů, což není špatné na produkt, který Intel nijak zvlášť neprosazuje.

Graff také dodala, že si je oblíbily především firmy, ale běžní zákazníci si je pořizují rovněž a především jako multimediální počítače do obývacích pokojů a také se je chystají využít jako herní Steam Machine pro systém Steam OS. A k čemu je takový herní počítač s nevýkonnou integrovanou grafikou dobrý? Pokud se nespokojíme jen s nenáročnými hrami pro Linux, tak si na něm budeme moci i zahrát nejnovější a náročné 3D hry, a to díky možnosti streamování obrazu z PC, která však bohužel nebyla doposud implementována. Steam OS totiž nepodporuje DirectX, takže jedinou možností, jak si na něm zahrát hru pro toto API, je nechat ji běžet na výkonném PC s Windows a obraz posílat přes lokální síť. NUC se pak použije jen jako prostředník připojený v obývacím pokoji, na to bude bez problémů stačit a má to rozhodně větší smysl, než si pořizovat výkonný hardware pro Steam Machine, alespoň dnes, kdy existuje jasná převaha titulů pro DirectX.

Intel se tedy nebojí, že by byly prodeje jeho NUC slabé, však v minulém roce byl růst padesátiprocentní, ovšem tento trh je také velmi mladý a je snadné být nadšený z procent rostoucích prodejů, když se začínalo od nuly. A i když i tento rok má být růst podobný, stále je trh s NUC v desktopovém světě jako kapka v moři a jeho podíl se počítá na desetiny procenta. To je ale jen začátek.





Nabídka počítačů Intel NUC je již poměrně široká a nezahrnuje pouze hotové počítače či barebone, ale také samotné základní desky s integrovaným procesorem a vším potřebným, pro něž si můžeme od firem jako Akasa, Streacom, SilverStone a dalších vybrat skříň, často i s možností pasivního chlazení. Nicméně takové řešení je pochopitelně dražší než už hotový Intel NUC, jehož cena začíná už mírně na 3000 Kč s daní. Zmínit můžeme model Intel NUC DN2820FYKH, který je vybaven dvoujádrovým Celeronem N2820 (Bay Trail-D) na frekvenci až 2,39 GHz s Intel HD Graphics, rozhraním USB 3.0, integrovanou Wi-Fi 802.11bgn i Bluetooth 4.0 a připravenou pozicí pro modul SO-DIMM a možností zapojit 2,5" disk nebo SSD. Tyto dvě komponenty si musíme dokoupit, čili výsledná cena bude vyšší, ale i tak jde o částku, která ještě před několika lety byla u tak malého a relativně slušně vybaveného počítače nemyslitelná.





Mezi dražší modely patří Intel NUC DC3217IY s cenou kolem 6500 Kč, který již obsahuje procesor Intel Core i3-3217U generace Ivy Bridge (1,8 GHz), má možnost zapojit až 16 GB RAM, nabízí více USB portů, ale jinak jde v podstatě o stejný počítač. Když se podíváme až na vrchol řady u nás dostupných modelů, pak tam stojí Intel NUC DC53427HYE s cenou kolem 9500 Kč vybavený procesorem Intel Core i5-3427U pracující na frekvenci až 2,8 GHz, rozhraním DisplayPort a pozicí pro mSATA SSD (díky tomu je nižší než modely určené pro 2,5" zařízení), který je v ostatních ohledech opět v podstatě stejný jako předchozí modely. Je pak trošku podivné, že pouze ten nejlevnější z představené trojice má v základní výbavě modul s Wi-Fi a u ostatních dvou si jej musíme případně dokoupit.

Intel má tedy zajímavě nastavenou cenovou politiku, která rozhodně nepotěší zájemce o výkonnější verze. Však za cenu jednoho modelu s procesorem Core i5 můžeme mít tři vybavené Celeronem Bay Trail-D, který výkonu procesorů Core nedosahuje, ale jinak nejde o vyloženě slabé CPU. Velmi zajímavá je na něm také maximální spotřeba 7,5 W (TDP) a typická pouze 4,5 W (SDP). Nejzajímavější jsou tedy dle mého názoru v nabídce Intel NUC právě ty nejlevnější modely, z nichž se může stát úsporné multimediální PC nebo prostě vedlejší počítač do domácnosti.

Dobré však je, že Intel až na nejlevnější model nabízí ve všech případech vedle celého NUC také samostatnou základní desku, jak ukazuje tato webová prezentace, kde se jako velmi zajímavý model ukazuje také Intel NUC D54250WYKH, a to především díky svému procesoru. Jde o Core i5-4250U s velmi dynamickým taktem 1,3 až 2,6 GHz a především grafickým jádrem Intel HD graphics 5000 se 40 shadery. O jeho výkonu si můžete udělat obrázek zde.

A jak vypadá budoucnost formátu Intel NUC? Zdá se, že vše je nalinkované dopředu. Formát už byl vytvořen a vypadá to, že Intel jej bude oživovat vždy, kdy přijde s novými vhodnými procesory. Dnes již máme na trhu třetí generaci NUC, které využívají procesory Haswell nebo Bay Trail-D a nastupují za předchozí verze s Ivy Bridge a Sandy Bridge. Tento rok tak můžeme očekávat další generaci, která bude stavět na procesorech Haswell Refresh či potažmo až nových Broadwell.
reklama