reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC: procesory Broadwell i bezdrátové nabíjení

6.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel NUC: procesory Broadwell i bezdrátové nabíjení
Intel dle očekávání představil na CES 2015 další modely miniaturních počítačů NUC, které již využijí zbrusu nové 14nm procesory Broadwell, a to konkrétně série U s nízkou spotřebou energie.
14nm procesory Core 5. generace byly představeny rovněž na letošním CES a ihned poté se se svými BRIX přihlásila společnost Gigabyte. Ty jsou založeny na nových procesorech Core, takže bylo jen otázkou hodin, kdy své modely představí také Intel, však právě u něj a jeho NUC to celé začalo. Ne tedy že by kategorie malých PC neexistovala i předtím, ale teprve Intel ji představením prvních modelů řádně oživil a až po něm se přihlásili další výrobci s podobnými počítači. Nejnověji je to HP Pavilion Mini Desktop, ovšem tyto počítače poněkud zaspaly dobu a i když byly představeny dnes, stále jsou založeny na platformě s CPU Haswell.





Nové Intel NUC zůstávají stále malými počítači, k nimž budeme většinou potřebovat dokoupit úložné zařízení (HDD či SSD) a operační paměť. Pak už ke spuštění potřebujeme pouze monitor a nějaké ty periferie, takže jde o počítače, které můžeme označit za nettopy i barebone. Co se týče použitých procesorů, pak nových modelů řady U je na výběr celkem třináct, ovšem Intel říká, že později přijde na trh i model s procesorem vybaveným grafikou HD 6000, což znamená, že budou využity i 28W modely. A na takovém PC bychom si mohli zahrát i nějakou tu 3D hru.





Co se týče provedení, nezměnilo se toho mnoho. Skříňky jsou o něco menší s výškou od 30 mm a trošku se změnilo provedení, někde přibyl třeba černý rámeček kolem předních portů. Můžete si všimnout, že jeden z nich je žlutý. Jde tedy o port s posíleným napájením pro rychlé dobíjení mobilních zařízení. Jinak nabídka rozhraní v podstatě zůstala stejná a do jejího základu patří tři USB 3.0, gigabitový Ethernet, audio jack pro headset a také tu je mini HDMI a mini DisplayPort. Očekávanou změnou je ale možnost využít vrchní kryty od různých výrobců, jak ukazuje poslední fotografie.





Některé kryty nabídnou třeba bezdrátové dobíjení telefonů, pak tu můžeme mít i technologii NFC a ukázal se i zatím nedodělaný kryt s televizním tunerem Hauppauge! Očekávat můžeme NUC i s podporou 2,5" pevných disků, modely s Core i3, i5 nebo i5 řady vPro a pak tu bude i verze s dalším DisplayPort 1.2 pro připojení více monitorů. Co se týče bezdrátového rozhraní, standardem se stal dvoupásmový modul Intel 7265 s Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0.

A pokud vás zajímá, jak si z hlediska výkonu vedou nové procesory Broadwell série U, můžete se podívat na jedny z prvních testů.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama