reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil NUC 9 Extreme Kit, aneb Ghost Canyon

6.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel odhalil NUC 9 Extreme Kit, aneb Ghost Canyon
Intel dnes oficiálně představil nové modely NUC, a to vysoce výkonnou řadu známou jako Ghost Canyon. Nově ji také můžeme označovat již oficiálním názvem Intel NUC 9 Extreme Kit a podívat se na to, co skrývá. 
Veletrh CES 2020 ještě oficiálně ani nezačal, ale už tu máme představení mnohých novinek, mezi něž patří především různé typy monitorů. Od nich si ale odskočíme k Intelu, který si připravil NUC 9 Extreme Kit známý také jako Ghost Canyon. A jsou tu hned tři novinky. 
 
 
Ghost Canyon nabídnou jako první počítače NUC odemknuté procesory Core i9, dále také jako první podporu desktopových grafických karet a pak využijí karty Compute Element. Jde v podstatě o systém na kartě s vlastním CPU, pamětí a úložným zařízením, který tak bude možné časem vyměnit. Tím nám tedy ze samotného NUC zůstane jen skříň s víceméně hloupou propojovací deskou s konektory PCIe, do níž patří jednak Compute Element a pak volitelně i samotná grafika, nebo pochopitelně jiná karta, která se vejde. 
 
 
Máme tu tak menší krabičku s ikonickou lebkou, díky níž můžeme identifikovat herní model NUC od Intelu. Na další fotografii je pak lépe vidět, že samotný Compute Element je v podstatě karta pro dvě záslepky, respektive jednu vytvořenou ze dvou (bez přepážky), aby nic nepřekáželo konektorům. A těch bohužel nemůže být moc, pokud má Intel myslet také na výdech chlazení, nicméně i tak se našlo dost místa pro dva RJ-45 pro Ethernet. Další rozhraní ale ostatně mohou zajistit headery stejně jako v klasickém desktopu. Pod záslepkami pak máme malý integrovaný napájecí zdroj.
 
 
Intel zatím své Ghost Canyon jen ukázal veřejnosti, ale nedal je z ruky a nepřiložil detailní specifikace. Víme ale, že budou založeny na Core H Series 9. generace a využijí Core i5 až Core i9, takže lze očekávat konfigurace 4C/8T až 8C/16T. Intel by měl také tento hardware nabídnout OEM výrobcům, kteří si na něm budou moci založit vlastní produkty, takže se koukáme na referenční design. 
 
Compute Element 
 
Výchozí verze Compute Element na zadním štítku nese krom dvou RJ-45 také čtyři USB 3.0(, jeden HDMI, jeden Audio Combo a dva Thunderbolt. Vepředu by měly být alespoň dva USB, čtečka karet SD, další Audio Combo a samozřejmě i vypínač. 
 
Zdroj: wccftech  


reklama