reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odstranil grafické ovladače procesorů, které grafiku ani nenabízely

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel odstranil grafické ovladače procesorů, které grafiku ani nenabízely
Přechod Intelu na 10nm proces byl, a v podstatě stále ještě je, velice divoký. Nyní ale půjdeme do minulosti, kde byla připravena generace Cannon Lake, respektive spíše "generace". Na západní trh totiž dorazil jen jeden rozporuplný model.
Procesory Intel Cannon Lake byly nejdříve plánovány na přelom let 2015 a 16, aby nakonec dorazily spíše až v roce 2018 ve velice omezeném množství a my ve skutečnosti známe jen jeden model: dvoujádrový Intel Core i3-8121U. Intel se také v rámci této generace orientoval především na čínský trh, což mu skutečně nemůžeme zazlívat, neboť ani nebylo o co stát. 
 
Cannon Lake se vedle notebooků dostaly také do nových modelů NUC (Crimson Canyon) prodávaných od listopadu 2018, ovšem ani ne o rok později Intel ohlásil, že s Cannon Lake končí. Core i3-8121U tak oficiálně zůstal jejím jediným zástupcem, takže z tohoto hlediska šlo o ještě větší fiasko než v případě desktopových Broadwell, které byly alespoň dva. 
 
 
Core i3-8121U navíc ani nenabídl integrované grafické jádro, které tak už budeme navždy znát jako Gen 10, čili ve skutečnosti chybějící článek mezi 9. a 11. generací iGPU Intel. Daný procesor sice ve skutečnosti grafické jádro má, ale to bylo deaktivováno, a to zřejmě jako přímý důsledek chabé výtěžnosti 10nm procesu, který tehdy pořádně nestačil ani na výrobu 15W mobilních dvoujádrových procesorů s iGPU. 
 
V linuxovém kernelu však byla dosud zahrnuta podpora 10. generace iGPU Intel, která tak ve skutečnosti nikdy nebyla zapotřebí. Intel ji však až nyní odstranil, což se bude týkat Linux Kernel v5.15. 
 
Vedle toho se ovšem nový kernel dočká také vylepšené podpory pro DG1 s opravou různých chyb a Intel také začíná s implementací podpory nových DG2, jichž bychom se v podobě herních grafik Xe-HPG měli dočkat už relativně brzy, dejme to mu v horizontu příštích šesti měsíců. 
 
 
Důkazy o probíhajících testech DG2 se totiž v poslední době objevují všude možně, což bývá neklamnou známkou toho, že vývoj se už chýlí ke konci. 


reklama