reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel opravil chybu řadiče pro 2.5GbE, který někdy nejel ani na 10 Mbps

29.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel opravil chybu řadiče pro 2.5GbE, který někdy nejel ani na 10 Mbps
První verze základních desek s Intelem Z490 a řadičem
Řadič na základních deskách s čipovými sadami Intel řady 400 (zejména Z490) vykazoval nepříjemnou chybu v podpoře 2.5GbE standardu. Jak se totiž zjistilo, řadič si nerozuměl s některými routery, jako jsou např. Aquantia AQC107, Juniper EX4300 nebo Netgear XS505M, XS508M, XS742EM a SX10 GS810EMX. Pokud byl nastaven režim 2.5GbE, byly potíže s variabilitou Inter Packet Gap (IPG), tedy mezerou mezi jednotlivými pakety (obvykle specifikována v bytech). Pokud dojde k nesrovnalostem, může se to odrazit na kvalitě spojení.
 
Intel logo
 
Intel provedl šetření a s výše zmíněnými routery docházelo k tomu, že se ztrácely pakety a v důsledku toho bylo sice síťové spojení nadále aktivní, ale jeho rychlost padala až někam k 1-10 Mbps, což je zhruba na tisícině toho, co by takové připojení mělo dosahovat. Dočasné řešení spočívalo v tom, že stačilo nastavit komunikaci pomocí standardu 1 Gbps a řadič pak bezproblémově fungoval sice na pomalejším standardu, ale ve výsledku mnohem rychleji. Také mohlo pomocí nastavení minimálního intervalu IPG z 12 bytů na 15 bytů.
 
Zatímco původně Intel říkal, že oprava firmwaru bude k dispozici až v druhé polovině letošního roku, ve skutečnosti ji už opravil a nyní už produkuje variantu řadiče I225 v2, která tímto neduhem netrpí. Uživatelé by tak měli zkontrolovat, zda mají na svých deskách skutečně aktuální firmware a adekvátní ovladače síťové karty. To by ale mělo být pravidlem, neboť výrobci základních desek říkají, že jejich desky budou vybavovány právě touto aktualizovanou verzí řadiče.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama