reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane H10 kombinuje XPoint s QLC NAND Flash

9.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane H10 kombinuje XPoint s QLC NAND Flash
Intel si připravil nové modely úložných zařízení Optane, které nám v podobě H10 mohou připomenout hybridní pevné disky SSHD. Jdou ovšem o úroveň výš, protože kombinují paměti 3D XPoint s 3D NAND Flash s buňkami QLC. 
Je celkem jasné, odkud vítr vane. Intel Optane H10 využívají paměť 3D XPoint k tomu, aby urychlily práci s daty, která jsou jinak uložena v pomalejší paměti 3D NAND Flash s buňkami QLC, v jejichž případě je celkem jasné, že ty budou samy o sobě pomalé. Dá se tak říci, že 3D XPoint je tu namísto SLC cache, kterou moderní SSD využívají už velice často a je to v podstatě standard. Pak můžeme dodat, že řešení Intelu může být lepší, protože 3D XPoint jsou velice rychlé paměti a nejde o součást hlavní paměti NAND Flash, z níž by se tak muselo ukrajovat jak z kapacity, tak ze životnosti. 
 
 
SSD tak nese na propagační fotografii dvě jasně označená pouzdra Optane Memory a 3D NAND QLC, ovšem dozvíme se o nich také něco víc? Zvědaví můžeme být především na poměr kapacit daných pamětí na těchto M.2 2280 SSD. K dispozici budou verze s 256 GB NAND Flash a 16 GB Optane, dále 512 GB a 32 GB a nakonec 1 TB a 32 GB. V případě poslední verze tu tak bohužel máme nezvýšenou kapacitu, takže celé toto řešení odpovídá starší nabídce Intelu, který jako cachovací SSD nabízel samotné 3D XPoint s kapacitami 16 a 32 GB a velkou díru do světa s nimi neudělal. 
 
 
Jako součást jednoho jediného SSD to ale rozhodně má smysl, i když server Hexus.net píše, že Intel se nám chystá opět zamotat hlavy. Připomíná totiž ten známý případ, kdy byly právě ony zmíněné 16GB a 32GB SSD Optane ve specifikacích počítačů dávány na úroveň paměti RAM, takže firma Dell nebo HP prostě sečetla kapacitu těchto Optane s kapacitou RAM.
 
To ale nejde na triko Intelu, ale samotných výrobců PC a potom, jak už jsem psal výše, dnes je naprosto normální, že běžná spotřebitelská SSD se spoléhají a musí se spolehnout na SLC cache, jinak by nemohla nabídnout uspokojivé rychlosti zápisu. Osobně bych pak raději z hlediska technologie bral SSD s cache v podobě 3D XPoint než s SLC cache v samotných NAND Flash. Je tu ale i další otázka, a sice výkon, o němž se zatím nic nedozvíme.
 
Optane Memory H10 přitom rozhodně patří mezi spotřebitelská SSD a Intel o nich neprozradil už nic jiného, než že mají přijít na trh v druhé polovině tohoto roku. Na trhu ale už dlouho máme samotné 16GB a 32GB Optane a když se podíváme na jejich propustnost, ta dosahuje v případě 32GB verze 1350 MB/s při čtení a 290 MB/s při zápisu (stejně je na tom i novější 64GB verze). 
 
Takže můžeme hádat, že Intel se snad chystá využít nové a podstatně rychlejší Optane, protože pokud by je měl nasadit jako cache ze zápisem maximálně 290 MB/s, utržil by si leda ostudu. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama