reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane nově podporují i Celerony a Pentia

2.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane nově podporují i Celerony a Pentia
Intel se rozhodl, že jeho SSD řady Optane budou podporovat také procesory low-endových řad Pentium a Celeron. Jedná se o krok, který možná měl přijít daleko dříve, a to zvláště s ohledem na malé akcelerační SSD Optane s kapacitou do 64 GB.
Intel byl totiž kritizován, že nám dovoluje využívat produkty Optane se spíše dražšími procesory, přičemž současně nabízí malá SSD s kapacitami 16, 32 a 64 GB, které se svými službami hodí právě pro počítače s levnými procesory, které nevyužívají SSD s paměťmi NAND Flash. Optane by se v takových počítačích hodily pro rychlejší práci se soubory, a to jako cache pro pevný disk. Nyní už to bude možné, protože konečně přichází podpora pro Pentia a Celerony, která tu dříve nebyla. Současně s tím nastupuje i nový software Optane Memory User Interface and Driver for System Acceleration
 
 
Podpora Optane na levnějších procesorech samozřejmě nebyla otázkou hardwaru, ale čistě jen softwarové aktivace. Dle dostupných informací ale jde (alespoň zatím) pouze o Pentia a Celerony založené na architektuře Coffee Lake či Coffee Lake Refresh, a to navíc jen desktopové. Vedle nových ovladačů ale také budeme potřebovat i nový BIOS, což už ale záleží čistě na výrobci desky, kdy a zda jej dodá. Dále musíme mít ovladače Intel Rapid Storage ve verzi 17.2 a novější, operační systém Windows 10 64bit a samotné SSD Optane musí být nainstalováno do slotu M.2 napojeného na PCIe linky z čipové sady. Podmínek a omezení je tak celkem dost. 
 
Jak poukazuje server Hexus.net, malá SSD jako právě Optane s kapacitou do 64 GB dokáží být nejvíce užitečná právě v systémech, které jinak mají jako hlavní úložiště prostý pevný disk. Pokud už v něm máme systémové SSD už se tak neprojeví a v případě, že máme dokonce rychlé SSD pro PCIe překračující rychlost čtení 1350 MB/s, mohli bychom se o výkon spíše připravit. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama