reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel podepsal s Micronem novou dohodu, za 3D XPoint bude nejspíš platit víc

17.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel podepsal s Micronem novou dohodu, za 3D XPoint bude nejspíš platit víc
Společnosti Intel a Micron se už v případě vývoje a výroby pamětí 3D XPoint rozhodly, že půjdou vlastními cestami, ale aktuálně ještě stále musí spolupracovat. Znamená to i novou dohodu ohledně dodávek waferů. 
Takové dohody známe pod označením WSA (Wafer Supply Agreement) a jedna z nich byla právě stvrzena společnostmi Intel a Micron. Právě Micron získal už výhradně do své moci dříve sdílené výrobní kapacity a Intel plánoval, že si pořídí vlastní v čínské Fab 68, ovšem ty stále nemá. Nastoupila tak WSA a odkupování vyrobených waferů s paměťmi právě od Micronu, který je stále vyrábí v továrně v Lehi (Utah) a my se dozvídáme, že to Intel vyjde dráž než dříve, či alespoň to tvrdí analytici. Důvod je především právě ten, že Intel aktuálně nemá jinou možnost, než 3D XPoint odebírat od Micronu a o výrobu hotových produktů založených na těchto pamětích má evidentní zájem, jinak by nepodepisoval WSA. Můžeme také připomenout to, že rozchod Intelu a Micronu nebyl v minulém roce moc idylický. 
 
 
V rámci tohoto rozchodu bylo domluveno, že Intel bude od Micronu kupovat paměti za fixní a předem dohodnutou cenu. Toto období ale letos v říjnu končí, a tak firmy už předem 9. března podepsaly novou dohodu, jejíž detaily ale zatím nezveřejnily. Prozradily ale, že se změnily jisté podmínky dle výhledu do budoucna a také ceny. 
 
Jim Handy z Objective Analysis nyní hlásí, že dle jeho informací Intel na produktech Optane prodělává, a to i přes jejich obecně vysoké ceny. Doslova uvádí, že "Intel ztrácí peníze ve své divizi NVM Solutions Group (NSG), protože výroba paměti 3D XPoint se ukazuje jako velice ztrátová. Dle mého odhadu už Intel v roce 2017 přišel o 2 miliardy dolarů, to samé v roce 2018 a v minulém roce o 1,5 miliardy". 
 
Právě zde asi můžeme hledat hlavní příčinu toho, proč se Micron tak dlouho zdráhal přinést na trh vlastní produkty s paměťmi 3D XPoint a první představil až na konci loňského třetího kvartálu. Micron je ale v jiné situaci a Intel má na rozdíl od něj produkty Optane pevně spojeny se svými serverovými platformami a není možné je jen tak vypustit z nabídky. 
 
Zdroj: Anandtech 
 


reklama