reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Pohoiki Beach: to nejbližší lidskému mozku?

17.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Pohoiki Beach: to nejbližší lidskému mozku?
Intel ukázal svůj nejnovější neuromorfický čip Loihi generace Pohoiki Beach, který slibuje pro účely AI nevídanou efektivitu. Má jít přitom o čip, který se snaží napodobovat to, jak pracují neurony v mozku. 
Intel tak ohlásil, že značně pokročil ve vývoji svých neuromorfických čipů Loihi, které nyní v podobě systému Pohoiki Beach mohou pracovat s až 8,3 miliony křemíkových neuronů. Oproti konvenčním CPU architekturám Intel slibuje 10.000x vyšší energetickou efektivitu. 
 
 
Neuromorfické procesory tak nemají obvyklý takt, ale snaží se napodobit práci mozkových neuronů, které také nepracují nadarmo. Základní procesor Loihi nabízí 128 neuromorfických jader plus tři řídicí CPU Lakefield (arch. Intel Quark) a potřebují také komunikační síť pro spojení s dalšími čipy. 
 
Na prvním snímku můžete vidět desku Intel Nahuku, která může obsahovat 8 až 32 čipů Loihi. Systém Pohoiki Beach může nést několik takových desek a v nabídce Intelu je od tohoto měsíce, ovšem aktuálně je to maximálně 64 čipů Loihi na jeden Pohoiki Beach, což pak znamená celkem 8,3 milionů umělých neuronů. Intel ale uvedl, že později v tomto roce chce nabídnout verzi Pohoiki Beach s více než 100 miliony neuronů. K 50 až 100 miliardám neuronů, které se nachází v lidském mozku, tak leccos chybí, ovšem kolik z nich také opravdu využíváme? 
 
Intel se chlubí tím, že díky Loihi může provozovat systémy hlubokého učení, které budou pracovat s méně než setinou spotřeby při srovnání s GPU. Efektivita se navíc má se škálováním neuromorfického systému zvyšovat. 
 
 
Druhý snímek ukazuje desku Nahuku napojenou na vývojovou desku s Intel Aria 10 FPGA. Po systému Pohoiki Beach má následovat Pohoiki Springs, o němž Intel už neprozradil nic jiného, než že nabídne bezprecedentní úroveň výkonu a efektivity.
 
Konečným cílem je pak postavit systém s procesory, které se budou svou funkcí už blížit tomu, jak funguje lidský mozek. K tomu ale bude třeba velice pokročit v oblastech výkonu i efektivity, protože mozek potřebuje ke své funkci mezi 10 a 20 W. Samozřejmě ho ale nestačí zapojit do zásuvky, potřebuje také kyslík a přísun živin, především glukózy, takže nelze přímo srovnávat funkci čipů a mozku dle toho, jak jsme spočítali jeho "příkon".  
 
Pohoiki Beach je nyní spíše než cokoliv jiného výzkumné zařízení, které Intel rozeslal či ještě pošle několika desítkám svých partnerů. Krom toho Intel plánuje nabídnout Kapoho Bay, a sice Loihi pro připojení přes rozhraní USB. 
 
reklama