reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje investice ve Vietnamu a Irsku pro navýšení produkce

22.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje investice ve Vietnamu a Irsku pro navýšení produkce
Už dříve se mluvilo o tom, že Intel se rozhodl investovat do své výroby, aby dokázal na trh dostat více produktů. To bylo mylně interpretováno jako rozšíření samotné výrobní kapacity 14nm linek, ovšem pravda je jinde.
Intel na konci minulého týdne vypustil do světa další dokument PCN (product change notification), v němž se píše o tom, že své existující provozy ve Vietnamu a Irsku začal využívat jako "dodatečné kapacity pro testování a dokončování" výroby procesorů. To konkrétně znamená, že na těchto místech se bude testovat kvalita vyrobených produktů a konečné pouzdření a případné balení pro prodej na trhu.  
 
 
Zařízení Intelu ve Vietnamu (VNAT) bude pracovat společně s továrnou v Malajsii (PGAT). Zatímco v PGAT bude stále probíhat i sestavování, testování a dokončování produktů, některé vyrobené čipy budou proudit rovněž do VNAT, která pomůže s testováním a dokončováním. Vietnamská továrna pro tyto účely prošla potřebnou certifikací, aby bylo zajištěno, že výsledné produkty budou zcela srovnatelné s těmi, které opustí brány PGAT. Jde tak především o konzistenci, aby dvě zařízení na různých místech fungovala jako "jedna virtuální továrna". 
 
V PCN se také přímo zmiňuje, že se to týká i zbrusu nových procesorů Core i9-9900K, Core i7-9700K a Core i5-9600K.
 
Intel se dále věnuje financím a uvádí, že dříve v tomto roce navýšil své kapitálové výdaje o další miliardu dolarů, a to na 15 miliard za celý rok, právě aby vyřešil problémy s nedostatkem svých produktů na trhu. Sám raději uvádí, že důvod leží ve zvýšené poptávce, než aby mluvil o nedostatečné produkci, ale to je nakonec jedno, však obojí v důsledku znamená to samé. 
 
A jak do toho zapadá Irsko zmíněné v titulku? Dle irského The Independent dostane část ze zmíněné miliardy také irská 14nm/300mm továrna Fab 24. Díky tomu by měla být schopna vyrábět také 14nm++ produkty, což jsou právě i nové Whiskey Lake stejně jako Coffee Lake, které stále jsou a ještě dlouho budou aktuální. 
 
Investice Intelu v Irsku se navíc mají rozšiřovat. Očekává se další expanze Fab 24, díky čemuž by mohly najít práci další 4000 lidí. V nejbližší době by to mělo znamenat 50 milionů eur investic a později až 2 miliardy. 
 


reklama