reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje jádra Cypress Cove na RKL-S a slibuje alespoň 10% růst IPC

30.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje jádra Cypress Cove na RKL-S a slibuje alespoň 10% růst IPC
Intel si pochopitelně všímá toho, jaké ohlasy vyvolává nástup nových procesorů Ryzen 5000 připravených konkurenčním AMD. Zatím ale může vytáhnout do pole pouze s novými informacemi o chystaných Rocket Lake-S. 
Před pár lety se nám ani nechtělo věřit, že po 14nm procesorech Broadwell, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake a Coffee Lake Refresh přijdou ještě stále 14nm Comet Lake a po nich Rocket Lake. To máme celkem sedm 14nm generací, respektive šest, pokud nebudeme počítat rozpačitý nástup Broadwell, které se v desktopu téměř neukázaly (v případě HEDT to bylo jiné). 
 
 
Zprávy o chystaných Rocket Lake-S ale nelhaly, jak už dobře víme a Intel nám nedávno potvrdil, že si je chystá pro začátek jara příštího roku. Nyní se rozhodl přinést i další a podrobnější informace o tom, co tyto novinky nabídnou. 
 
Potvrzuje se nám to, že RKL-S budou 14nm procesory založené na jádrech Cypress Cove (vycházet měly z moderních 10nm Willow Cove, ovšem nakonec to bude port 10nm Ice Lake), která nabídnou alespoň 10procentní nárůst výkonu na takt (IPC) oproti architektuře Skylake. Intel by tak mohl dohnat AMD co se týče jednovláknového výkonu, ale vzhledem k tomu, že RKL-S budou maximálně osmijádrové, v žádném případě nelze počítat s tím, že by dohnaly Ryzeny v případě celkového vícevláknového výkonu.
 
 
Dále se nám potvrzuje, že RKL-S budou využívat rozhraní PCIe 4.0, a to s 20 linkami, které tak budou rozděleny na 16 pro slot/sloty PCIe x16 a zbývající 4 dostane první slot M.2 pro SSD. Integrované grafické jádro už bude patřit do generace Xe a nabídne podporu moderních kodeků, ovšem má tu být jen maximálně 32 EU. Tyto procesory ale stejně budou určeny spíše do sestav se samostatnou grafikou a více EU v jejich iGPU by tak znamenalo spíše plýtvání místem na čipu. 
 
Paměťový kontroler zde bude standardně připraven pro DDR4-3200 a také budeme moci využít nové instrukce, a to konkrétně Deep Learning Boost. 
 
 
Procesory Rocket Lake-S sice mají fungovat i v dnešních deskách se 400 Series, ale bylo zřejmé, že Intel si připraví novou sérii čipových sad. To už jen proto, aby nevznikaly zmatky s tím, zda nějaká deska podporuje či nepodporuje rozhraní PCIe 4.0. 
 
Dozvídáme se také o spotřebě, respektive o hodnotách PL1 a PL2. PL1 platí pro spotřebu procesoru na základním taktu a PL2 na zvýšených turbo taktech, které se přitom CPU snaží držet, pokud má tu možnost. Dle informací Intelu by měla spotřeba Rocket Lake-S víceméně odpovídat generaci Comet Lake-S, což tak znamená, že nový 8jádrový procesor bude stejně žravý jako staré desetijádro. Hodnoty PL1, PL2 i Tau jsou tak u obou generací zcela stejné, čili by opravdu neměl být žádný problém s provozem RKL-S na dnešních deskách s LGA 1200. 
 


reklama