reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje paměti HBM v procesorech Sapphire Rapids

29.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje paměti HBM v procesorech Sapphire Rapids
Intel už zcela zjevně brzy začne využívat serverové produkty, které už netvoři jen jeden monolitický čip. Po nesmělém lakefieldovém začátku přichází zcela zásadní serverové produkty, jako je Ponte Vecchio či právě Sapphire Rapids. 
Intel tak do toho letos konečně praští a začne novou éru představující už zcela běžné využívání pokročilých způsobů pouzdření a propojování několika čipů v jednom pouzdru pomocí vysokorychlostních křemíkových fyzických rozhraní. Intel si to vyzkoušel už dříve na čipech Lakefield a nyní své zkušenosti zúročí především v generaci GPU Ponte Vecchio. 
 
 
Pak je tu ovšem také nová generace procesorů Xeon známá už dlouho jako Sapphire Rapids, v jejímž případě už máme nově potvrzeno, že budou k dispozici i verze s paměťmi typu HBM přímo v pouzdře, což tu ještě nebylo. Můžeme je označit jako procesory SPR-HBM a dle Anandtechu tlumočícího vyjádření Intelu mají nastoupit až po Sapphire Rapids v jejich klasické podobě, a to rovněž v paticové verzi. 
 
Konkrétněji pak procesory SPR-HBM dokáží využít až 64 GB paměti HBM2e, které budou představovat další úroveň paměti, neboť dané procesory budou vedle toho určeny i pro DDR5. A je otázka, jak bude vypadat hierarchie, nicméně lze počítat s tím, že nepůjde o posloupnost L1 - L2 - L3 cache - HBM - DRAM - SSD. Paměti HBM2e jsou sice bez debat z hlediska propustnosti výkonnější než DDR5, ovšem pro účely klasických CPU operací se i tak více hodí paměti typu DDR DRAM. Čili půjde spíše o posloupnost L1 - L2 - L3 cache - HBM + DRAM - SSD s tím, že využití HBM a DRAM bude diktovat typ zátěže.
 
I proto Intel říká, že HBM budou využity v tandemu s DDR5 a uplatní se třeba v počítačových simulacích či v aplikacích s umělou inteligencí a strojovým učením. Právě kvůli nim také Sapphire Rapids dostanou do vínku instrukce AMX/TMUL (INT & BFloat16) a pomocí nově podporovaného rozhraní CXL 1.1 budou moci tyto procesory rychle komunikovat s až čtyřmi grafickými kartami.
 
SPR-HBM přijdou na trh později v roce 2022 a Intel plánuje, že budou zcela běžně dostupné, čili nepůjde o speciální verze přichystané jen pro některé zákazníky. 


reklama