reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje Sapphire Rapids s jádry Golden Cove

21.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje Sapphire Rapids s jádry Golden Cove
Intel už konečně potvrdil, že jeho očekávané serverové procesory Sapphire Rapids budou založeny na jádrech Golden Cove a nevyužijí Willow Cove, jak bylo nedávno uvedeno. Tím tak můžeme napravit jednu z nejasností. 
Procesory Sapphire Rapids nastoupí po již představených xeonových Ice Lake, které můžeme označit za nesmělý pokus Intelu přejít ve výrobě výkonných x86 CPU na 10nm technologii výroby. Porod procesorů Xeon Ice Lake-SP byl dlouhý a jejich jádra Sunny Cove už nejsou sama o sobě nejnovější, přičemž dnes už procesory Intelu jako Tiger Lake využívají nástupnická Willow Cove. Andi Kleen z Intelu ale potvrzuje, že procesory Sapphire Rapids budou založeny na dalších v pořadí, a sice Golden Cove, což má ostatně platit i pro desktopové či notebookové Alder Lake.
 
 
Je dobré to mít potvrzeno, ovšem i tak bylo zřejmé, že Sapphire Rapids a Alder Lake nemohou být založeny na stejné mikroarchitektuře jako Tiger Lake, pokud tedy mají nabídnout takové nové funkce jako podporu pamětí DDR5, sběrnice PCIe 5.0 a také Compute Express Link (CXL 1.1). 
 
Stejný záznam z Kernel.org pak potvrzuje právě i využití Golden Cove na procesorech Alder Lake, ovšem jak dobře víme, půjde o hybridní procesory s až osmi výkonnými jádry a pak s rovněž až osmi slabšími jádry, a to budou zmíněné Gracemont. Tato slabší jádra si ale máme představovat spíše o výkonu stále ještě aktuálních Skylake či jejich novějších verzí (až po Comet Lake). 
 
čtyřčipový prototyp Sapphire Rapids
 
Sapphire Rapids mají zase ve čtyřech propojených čipech (nejspíše pomocí EMIB) obsahovat 56 jader Golden Cove, dále 80 linek PCIe 5.0 a osm kanálů pro DDR5 na 4800 MHz. Některé verze mají dokonce využít vlastní paměť HBM2e s až 64 GB paměti a lze si představit, že půjde právě o verze pro superpočítače jako Aurora. 


reklama