reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje, Tiger Lake dorazí za necelý měsíc, promluví i Raja Koduri

6.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje, Tiger Lake dorazí za necelý měsíc, promluví i Raja Koduri
Vypuštění či alespoň představení procesorů Tiger Lake na začátku září bylo očekávané, ale dosud ne potvrzené. Nyní tu už ale máme přímo od Intelu potvrzení, že pozvánky pro média na blížící se virtuální událost se opravdu týkají těchto CPU. 
Ostatně Intel dříve uváděl, že procesory Tiger Lake dorazí velice brzy a my jsme mohli vyhlížet začátek léta. To nakonec nedopadlo, takže se dočkáme alespoň jejich představení už spíše v závěru léta, a to konkrétně 2. září. Na tento den byla naplánována Tiger Lake Virtual Launch Event, čili nepůjde o žádnou klasickou konferenci, ale o živý stream na Internetu, a to pochopitelně kvůli koronaviru. A že jde o "Launch", Intel plánuje je v ten den rovnou vyslat na trh, čili nepůjde jen o představení. 
 
 
Tiger Lake přijdou zatím v podobě řady Tiger Lake-U, čili velice úsporných modelů určených pro tenké notebooky. Výkonnější Tiger Lake-H očekáváme až v příštím roce, a to s tím, že už půjde o osmijádrové a ne jen maximálně čtyřjádrové modely. Tiger Lake-H tak nejspíše půjdou už proti další generaci 7nm APU od AMD, která bude založena na architektuře Zen 3. 
 
Nicméně i Tiger Lake-U by mohly dnešním osmijádrovým APU Ryzen 4000 zatopit. Půjde zde nejspíše především o souboj menšího počtu výkonnějších jader proti většímu počtu méně výkonných. Tiger Lake-U by tak měly vynikat v zátěži jednoho či menšího počtu jader, zatímco Renoir od AMD zase nabídne celkově vyšší vícejádrový výkon. Ale uvidíme, počkejme si na testy a nejdříve pak na prezentaci Intelu, která 2. září odstartuje v 6 večer našeho času. 
 
 
Krom toho se dozvídáme, že 13. srpna, tedy už příští týden, promluví Raja Koduri o pokroku ve své divizi, takže půjde pochopitelně o grafickou generaci Xe. Ostatně s největší pravděpodobností právě na tuto událost odkazoval tweet Intelu ze závěru července, který byl brzy po zveřejnění smazán. 
 
 
Raja Koduri tak bude za týden pořádat webcast, a to ve 3 odpoledne našeho času. Uvidíme, zda nám představí nějaké zásadní novinky. Nedávno totiž bez jakýchkoliv dalších informací ukázal následující čipy, pod jejichž heatspreadery by se měla ukrývat GPU složená z jedné, dvou a čtyř dlaždic Xe. 
 
 
Takže by se dalo usuzovat, že právě o těchto produktech nám Koduri snad prozradí víc. A kdo ví, třeba právě letos Intel poprvé promluví do grafického souboje mezi AMD a NVIDIÍ. 
 
 
Zdroj: Intel


reklama