reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Společnost Intel věští počítačům PC světlou budoucnost a ne úpadek, jaký slibovala řada analytiků. Naopak dle Intelu se má v nejbližších letech značný pokles prodejů tabletů značící to, že jejich revoluce je minulostí.
Mr.Lolendo (259) | 6.11.201511:06
Za neúspěch Win tabletů mohlo sami výrobci. Mají udělat levný tablet se 4GB RAM, min. 64 GB interní úložiště, HDMI + k tomu kabel hub s možností napájení tabletu zároveň s periferii. ­(takovej kabel seženete na ebay­). Potom nemáte problém z tabletu udělat plnohodnotné PC. Samozřejmě mluvíme o multimédiálním a kancelářským PC.
Tohle je ideální v tom že to má v sobě baterii tedy jste pojištěni proti výpadku. Komu by nestačil Atom tak by měl možnost s Core M. Tohle řešení by drtivé většině stačilo a taky by se uspořila energie.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 5.11.201523:33
Intel má pravdu a já to předpovídam taky už minimálně 2 roky že se klasický PCčka vrátěj. Vidim to ve svym okolí. Lidi přestaly bavit nespolehlivý notebooky bez možnosti upgradu a tablet ani mobil neni náhrada PC, takže lidi začali opět zajímat stavby klasickejch stolních sestav. Sám jsem si smartphone konečně po letech taky pořídil, ale abych byl upřímnej, mimo chvíle kdy jsem mimo domov na něj prakticky nesáhnu. Proč bych to taky dělal když mam doma PC?
Dokážu si představit že někdo kdo má PC jenom na konzumaci obsahu a nehraje ani hry ho může nahradit třeba ňákym tim 2 v 1 s klávesnicí a plnohodnotnym OS ­(ne Android­). Ale u normálních PC uživatelů je to prostě nemyslitelěný že by se PCček zbavili.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 6.11.20150:18
S desktopem se při čtení článků na netu na gauči nenašponujete.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 6.11.20151:31
Proč bych měl číst články na gauči když stejně celej den sedim u PC? Si budu kvůli tomu odsedat někam na gauč? :­-D
Odpovědět0  0
coremar (429) | 6.11.20154:13
Ale našponujeme, stačí na to jenom delší kabely, nebo bezdrátové řešení. Kdybych si to připojil k TV tak nepotřebuju ani vetší monitor...
Naopak by to tak bylo ještě lepší, klávesnici si můžete položit na klín, myš vedle sebe na gauč a můžete se tak i rozvalit, protože psát na klávesnici se dá dobře i když na ni pořádně nevidíte, tablet a podobné nesmysly musíte držet před sebou abyste tam něco viděli a mohl jste to dobře ovládat...
Nehledě na to, že na klávesnici se bude vždycky psát mnohem lépe než na ušmudlaném displeji tabletu.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 6.11.201510:49
To je pravda, na to sem nepomyslel :­-­)­). Jste však stále omezen se našponovat jen tam kde máte zobrazovadlo.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 5.11.201522:10
PC neumře nikdy, ono se totiž těžko dá pracovat osm hodin denně na něčem jiném než normální obrazovce. Na to není dobrý ani notebook, natož tablet. Jediná otázka je, jestli ten stroj bude potřeba vyměnit za rok, tři nebo vydrží i deset.
Odpovědět3  0
Karel_V (15) | 5.11.201517:11
Slova INTELu se naplní, jen pokud INTEL s výrobci PC budou ochotni přizpůsobovat PC­-dla pro uživatele a pro jeho reálné potřeby. A ty potřeby zahrnují jak zábavu tak práci, přenositelnost a převozitelnost, a možnosti připojení ­- prostě takový švýcarský nůž alespoň s pěti nástroji, ale hlavně u toho nesmíme finančně vykrvácet.
Jako nejvýhodnější pro obnovu domácího PC se mi jeví tablet s architekturou x­-86. Má moderní komunikační drátové i bezdrátové rozhraní, a hlavně umožňuje nasadit dospělé operační systémy, ať už je to Linux nebo Windows.
Zdali je Android na práci Vám odpoví známý korejský výrobce, který ani neumí ke svým tabletům vyrobit klávesnice s českou diakritikou, takze s nasimi urady muzeme cestou cislicoveho zpracovani dat jednat tak, ze nam opravdu vzdycky vsichni rozumeji.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 5.11.201519:22
Vy chcete Intel coby chytrou horákyni, více méně vaše požadavky jdou občas proti sobě. Nemůžete mít herní stroj a aby byl snadno přenositelný a už vůbec nebude za rozumnou cenu. Výkon chce energii a u polovodičů se energie mění z 99% na teplo. Odstranit teplo chce bohužel také energii v podobě ventilátorů při aktivním provedení a nebo vaše svaly, když půjde o pasivní chlazení­(bude velké a těžké­). Jediné řešení je cloudové hraní, ale u toho už vůbec nepotřebujete výkonný stroj, jen rychlé připojení.
Odpovědět0  0
Karel_V (15) | 6.11.201511:10
Ano, chci chytrou horákyni. Máte úplnou pravdu.
Přece pokud má INTEL, AMD, nebo výroce PC dostat od nás ­- uživatelů peníze, tak musí přijít s něčím, co bylo ještě před 2­-3 roky málo pravděpodobné, nebo téměř nemožné.
Jsem přesvědčen o tom, že PC na úrovni Intel Core i3­/5 s 4_GB RAM a SSD a se vejde i do tabletu, že je to dobrý referenční standard pro ­"System­-on­-Chip ­(SOC­)­", akorát z toho INTEL a výrobci PC nesmějí dělat show ­"jak postavit vejce na špičku­" a to za nekřesťanské peníze, když už před lety to vejce na špičku sami postavili.
A taky se mi nelíbí, že když si chci koupil INTEL NUC nebo GIGABYTE BRIX, že PC musím sestavovat jako automobil v konfigurátoru, dokupovat RAM, HDD ­(SSD nebo HHD­) a operační systém, takže cena je hned dvojnásobná. Za těchle podmínek si rozmyslím upgrade nebo nákup nového PC a budu pracovat na svém šest let starém Core 2 Duo s 3 GB RAM.
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 5.11.201514:26
Netvrdím, že má Intel úplnou pravdu a že to tak bude, ale bez PC to prostě nejde. Kdyby to šlo, tak by byla tato platforma mrtvá, což se nestalo a v blízké době nestane.
Mohl bych to zde rozebrat, ale to by bylo na delší text, takže to jen shrnu ­- ergonomie, software, opravdový multitasking řízený uživatelem.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 5.11.201514:13
byly jednoduše sežrán takzvanými chytrými telefony, kterým nejradši říkám šmatlafouny. PC si místo nich nekoupí nikdo.
S obnovou starých krámů může mít pravdu, ale oni si lidé klidně můžou ještě další tři roky počkat.
Odpovědět2  3
Rafan (336) | 5.11.201514:12
Intel si plete přání s reálnou potřebou lidí. Mnoho lidí přišlo na to že PC už nepotřebují, stačí jim tablet. Ti co si pořád ještě myslí že PC uživí nepotřebují vyšší výkon a těch co se ženou za výkonem je mezi domácnostmi tak 10 %­-15%. Zlaté časy PC jsou nenávratně v tahu.
Odpovědět3  4
pidalin (1478) | 5.11.201523:35
Tablet je doplňkový zařízení na konzumaci obsahu když je někdo línej vylézt z postele. Ani u největšího BFU na světě nemůže tablet kompletně nahradit PC. Když sedim na hajzlu nebo něco tak se třeba kouknu na FB, vidim že mi někdo píše, tak se přesunu k PC abych mohl plnohodnotně komunikovat a o tom to je ty tablety a mobily.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 6.11.201510:58
No konkrétně na FB se žádné litánie ala píseň ledu a ohně nepíší a na to ta klávesnice na tabletu stačí. Mě naprosto ponižovalo když jsem se bavil s nějakým mlaďasem, on se se mnou baví, v ruce podle těla drží klasický hloupej mobil a aniž se podívá na to zda to co napsal je bez překlepu, SMS odešle. Já to pořádně bez překlepů nedokázal ani když jsem se díval co píšu. Proto jsem si pořídil mobil se software klávesnicí, kde chyby nedělám.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 6.11.201514:23
Až na to že to je přesně naopak. Na klasický tlačítkový klávesnici se fakt dala po slebu napsat SMS bez jedinýho překlepu. Dneska na dotykáči než něco napíšu tak to musim ještě před odeslánim 5x upravit aby tam nebyly hovadiny a překlepy. Prostě dotykáče a psaní to se navzájem vylučuje. Jo, u velkejch tabletů už to jde když jsou písmana velký a daleko od sebe, ale na 5­" mobilu je to furt peklo něco napsat. Já si chci právě do mobilu nainstalovat klasickou sloučenou klávesnici jako to bylo kdysi a jako jsem to měl i na svy starym dotykáči, tam se dalo psát celkem rychle i při hodně malym displeji. Tý plnohodnotný QWERTZ klávesnice na mobilu jsem se vždycky bál a moje obavy se potvrdili, prostě na tom nic nenapíšu bez chyb.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 6.11.201516:13
No vidíte a já si připadal s tím hloupým telefonem při psaní jako radista. Promne který psal vždy na klávesnici to bylo vrcholně nepřirozené. Proto to tíhnutí k chytrým telefonům. Když si telefon otočíte na šířku dá se s tím psát docela dobře. Pravda je že se tyto klávesnice nehodí pro psaní jednou rukou. Spočívá to v tom že lidé navyklí na tlačítka posouvají prst po klávesnici tak že vyhledají tlačítko částečně lokalizací kde je po paměti a částečně hmatem a proto ty překlepy.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 6.11.201516:24
Tak ty sloučený klávesnice z hloupejch mobilů se používaly tak dlouho že to každej znal nazpaměť jak na tom něco napsat, to byla ta výhoda. Dneska má klávesnici pomalu každej jinou, jakou si tam nainstaloval a chybí hmatová odezva. A jak řikam, vyťukat něco na klávesnici na kterou nemusim koukat ­(i přes to že abych třeba napsal Z tak musim 4x zmáčknout jedno tlačítko­) tak je to pro mě furt mnohem rychlejší než psát na klávesnici na ketrou musim neustále koukat a kontrolovat co jsem zmáčknul. ;­-­) Navíc je problém s nejednotností toho jak napsat speciální symboly jako otazníky, vykřičník, tečku a tak. Dřív to bylo u všech mobilů stejný, stačilo podržet 1 nebo si vybrat ze seznamu kterej po podržení naskočil, dneska než napíši třeba svoje heslo k mailu na dotykáči tak u toho zešílim, na tlačítkovym mobilu jsem s tim neměl problém. :­-)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 6.11.201516:26
A to mam ještě hubený prsty, někdo kdo váží 100 kilo asi bude mít s psanim na dotykáči ještě větší problém.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.