reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Intel dnes představil očekávané úsporné procesory Comet Lake. Jde o procesory Core 10. generace, které jsou ale stále vyráběny 14nm technologií oproti 10nm čipům Ice Lake. Řada U se navíc poprvé dočká 6jádrového čipu.
tik-tak (111) | 22.8.20198:44
Niesom si istý či ten 14nm proces je ešte konkurencie schopný , naopak APU od AMD je k zblití....
Dobré 4­-jadro na vyššej frekvencii je fajn , uvidíme čo spraví SnapDragon na x86 architektúre....
Záleží čo od NTB chcete , pokial mi pri otváraní priečinka nahodí hodiny tak niečo nieje OK...
Viem že prechod na niečo nové nieje lacný špás no dnes to vyzerá ako nutnosť.
Menšie čipy menej žerú...baterka viac vydrží , menej tepla treba uchladiť , Wat k Watu a som na tom lepšie ako konkurencia.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 22.8.20199:19
Jen pro srovnání k těm menším čipům. Ice Lake má 123 mm2 na 10nm procesu. Snapdragon 8cx, který míří do notebooků má 112 mm2 a A12x od Applu do téhož segmentu má 122 mm2, oboje na 7nm procesu.
Tedy bitva na poli menších čipů se nekoná a ta efektivita bude muset přijít jinudy.
Ono vůbec dochází ke sbližování architektur. Jednoduché ARM čipy bobtnají, protože vidí, že komplexní instrukce jsou efektivnější, než jejich nahrazování velkým množstvím jednoduchých, Intel už akceptoval, že big.LITTLE koncepce má velký přínos ke snižování spotřeby a vyrukoval s Lakefieldem, který se jim trochu zpozdil, ale před dvěma dny ohlásili, že jde do výroby a ještě letos jdou první čipy k výrobcům.
Odpovědět0  0
Bison (807) | 21.8.201922:43
Intel sa sústredil tento rok len na mobilné čipy, kde si chce jednoznačne zvýšiť podiel na trhu, desktop je v podaní intelu zombie. Nové čipy Ice lake sú určené pre prémiové zariadenia zatiaľ čo Comet Lake pre zariadenia s cenou ktorá akceptuje väčšina používateľov. Využitie liniek na 14nm tak dostáva nový rozmer a Intel dáva jasne trhu najavo, že nebude urýchlene prechádzať na 10 a 7nm, je to ekonomicky neúnosné.
Odpovědět0  0
RadecekH (810) | 22.8.20197:13
Intel se na mobilní čipy soustředí už roky, přibližně od té doby, co se mobilních čipů prodá víc, než desktopových, což poprvé nastalo už v roce 2008. To jen pravověrní desktopu si toho roky nevšímali a jen mu vyčítali, že pokrok v desktopu je minimální.
Napsat, že si chce zvýšit podíl na trhu, je taky nějaké divné. Zvýšit na úkor koho? Podle mě ten notebookový segment preferuje mimo toho faktu, že je výrazně větší než desktopový, také proto, že na těch procesorech je větší zisk. Taková čtyřjádra prodává pro desktop s přibližně třetinovou cenou, než pro notebooky a výrobně ho vyjdou cca stejně.
A ano, souhlasím s vámi, že ten přechod na 10nm nebude nijak rychlý, i s tím, že je to z ekonomických důvodů. Za těmi je totiž všechno, od vyšší ceny samotného procesu, po nižší výtěžnost, až po fakt, že ty 14nm linky si už na sebe dávno vydělaly, jsou odepsané ­(účetně­) a přitom to, co z nich leze, je konkurenceschopné.
Odpovědět0  3
martaus (63) | 22.8.201910:14
Plus si dovolím tvrdit, že výkonovo su 14 nm cpu od intl porovnateľné so 7 nm cpu od amd. tj. pozerať na veľkosť výrobného nodu už dnes nemá veľký význam.

Čo sa týka cien, to je už iná pesnička, amd si uvedomuje, že nemá na intl. technologicky ­(čo nie je žiadny div keď porovnáme veľkosť intl a amd tak je to cirka ako dávid a goliáš­), tak to doháňa cenou a veľmi dobre premyslenou logikou výroby ­(všetky cpu používajú rovnaké chiplety­), marketingu ­(hype: prvý 7 nm cpu, atd.­) a predaja ­(ceny, ceny, ceny­) cpu.
Odpovědět0  2
wrah666 (6205) | 22.8.201911:45
Intelí ceny jsou smutný příhběh, ovšem ekonomicky plně opodstatněný. Rozhrabali část linek kvůli přechodu na 10 nm. Který se ovšem zoufale nepovedl.. Výsledkem je nedostatečná výrobní kapacita pro 14 nm proces. V okamžiku, kdy prodáte všechno co vyrobíte ­(a poptávka by byla ještě vyšší­) tak fakt nebudete zlevňovat. Dolů s cenou jdete, když potřebujete podpořit prodej :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.