reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil CXL Interconnect, vlastní obdobu NVLink a InfinityFabric

9.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel představil CXL Interconnect, vlastní obdobu NVLink a InfinityFabric
Intel si pro své vyvíjené grafické karty Xe chystá rozhraní CXL Interconnect, které bude nasazeno podobně jako NVLink společnosti NVIDIA či InfinityFabric od AMD. My se můžeme podívat, co Compute Express Link představuje. 
CXL Interconnect (Compute Express Link) bude přirozeně nabízet především vysokou datovou propustnost, kterou bude potřebovat spojení dvou či více grafických karet. Nicméně není samozřejmě vyloučeno, že tato technologie nebude využita nejen pro grafiky, i když ji můžeme přímo spojit s vyvíjenými produkty Xe. 
 
 
Intel představil CXL na svém Interconnect Day 2019, kde také na úvod vysvětlil, proč jeho potřebám nebude stačit žádné existující rozhraní, čili jmenovitě především PCI Express. To je pro běžné účely dostačující, alespoň co se týče strojů, které se neskládají s mnoha komponent, nemají velkou paměť a ani aplikace, které na tom všem běží. PCIe tak v datových centrech nestačí a nedokáže zajistit sdílení prostředků, což je třeba právě ona paměť, mezi zařízeními. To je celkem logické, protože přístup GPU do své paměti je dnes nepoměrně rychlejší, než může být komunikace dvou GPU přes PCIe, a to ještě nepočítáme s latencemi, které představují v takovém případě to největší minus. 
 
 
CXL má přinést využitelné řešení, které má být navíc podobně jako PCIe jednoduché a přizpůsobitelné na své fyzické vrstvě. Ve skutečnosti má totiž CXL využít přímo fyzickou vrstvu rozhraní PCIe, takže půjde o paralelizované sériové linky, a to každá s propustností 32 Gb/s. To odpovídá budoucímu (ale již standardizovanému) rozhraní PCIe 5.0. Intel pak zapracoval na handshake, auto-negotiation a nových transakčních protokolech, čímž nahradil ty z rozhraní PCIe. 
 
 
Rozhraní CXL se tak může v budoucnu začlenit přímo do PCIe, a to v rámci 6. generace, díky čemuž by se z něj stal všeobecně využívaný standard. Nicméně PCI-SIG chce dokončit specifikace pro PCIe 6.0 nejdříve v roce 2021. 
 
 
Transakční vrstva CXL se skládá ze tří subprotokolů, které běží zároveň na jedné lince, s to CXL.io, CXL.cache a CXL.memory. První se stará o přerušení, přístup do registrů, rozpoznání zařízení a další úkony, které zajišťují samotnou komunikaci. Druhá zařizuje přístup zařízení do paměti lokálního procesoru a poslední pak do externí paměti, respektive paměti řízené jiným procesorem nebo přímo v jiném stroji. 
 
 
Dle Intelu se CXL může využít pro připojení různých akcelerátorů s vlastní pamětí, což jsou právě i grafické karty a případně pak různá FPGA, NIC a další zařízení. A jak je zřejmé, CXL se využije především v serverech nebo ve výkonných pracovních stanicích, neboť pro účely běžných PC postačí prosté PCIe. 
 
Na závěr tu máme ještě krátkou zprávu z podobného soudku. Intel si k sobě přetáhl dalšího člověka od AMD pro svou grafickou divizi. Je jím Heather Lennon, která dosud pracovala jako ředitelka AMD RTG Digital Marketing. 
 


reklama