reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil Haswell - čtvrtou generaci procesorů Core

3.6.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel představil Haswell - čtvrtou generaci procesorů Core
Společnost Intel dnes oficiálně představila světu své procesory Haswell, které mají za úkol nahradit na trhu známé Ivy Bridge a představit především inovovanou architekturu. Představuje se tak řada nových procesorů Core i7 a Core i5 určených...
Společnost Intel dnes oficiálně představila světu své procesory Haswell, které mají za úkol nahradit na trhu známé Ivy Bridge a představit především inovovanou architekturu. Představuje se tak řada nových procesorů Core i7 a Core i5 určených pro socket LGA 1150, což znamená jediné - pro upgrade počítače budete muset s procesorem pořídit i novou základní desku.





Ve vedoucí pozici je nový Core i7-4770K naplno využívající počet 1,4 miliardy tranzistorů, z nichž se skládají čtyři jádra x86-64 podporující Hyper-threading a také nový Intel HD Graphics 4600 se 20 shadery (či jak je Intel nazývá - Execution Unit), 8 MB L3 cache, dvoukanálový řadič pamětí pro až 32 GB DDR3 a dvacet linek rozhraní PCI Express 3.0. Tato verze nám také ještě nabídne odemčený násobič a novinkou je integrovaný regulátor napětí (iVR).

Co se týče taktů, moc se toho nezměnilo. Core i7-4770K stojící zatím na vrcholu generace Haswell tak nabídne základní frekvenci 3,5 GHz, kterou Turbo Boost vyžene až na 3,9 GHz. Další megahertze ale samozřejmě můžeme získat pomocí přetaktování, což rád umožní samotný procesor, ale i základní desky od Intelu. Na základním nastavení ale není špatná ani spotřeba, která činí 84 W. A co se týče ceny, ta byla stanovena na cca 320 USD, což je u nás cca 8400 Kč s daní.

Zdroj: TZ Intel
reklama