reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil mobilní Arc Alchemist, desktopové zatím jen ukázal

31.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel představil mobilní Arc Alchemist, desktopové zatím jen ukázal
Když Intel slíbil, že Arc Alchemist dorazí během prvního letošního kvartálu, nevypadalo to, že se do něj sotva vejde, a to nepočítaje desktopové karty. Už od začátku tohoto roku však bylo zřejmé, že na začátku roku bude ještě klid. 
Dnešním dnem končí první kvartál a zatím můžeme konstatovat, že na desktopové karty Arc Alchemist si skutečně ještě počkáme. Ale máme tu aspoň představení mobilních verzí a několik renderů, takže se na to podívejme. 
 
 
Mobilní grafiky Alchemist jsou rozděleny do tří úrovní, a sice Arc 3, 5 a 7, podobně jako procesory Core. Jejich výbava vůbec nepřekvapí, neboť o té se mluví už dlouho, čili tu máme grafiky se 6 až 32 Xe Core, což jsou jádra po 16 Vector a Matrix Engine, přičemž počtu Xe Core vždy odpovídá i počet jednotek pro ray tracing. A370M s 8 Xe Core by měl být konkrétně DG2-128, čili maximálních 32 Xe Core odpovídá čipu DG2-512. Vypadá to také, že v podobě Arc 5 skutečně dorazily DG2-256, ale dle následujícího snímku tomu tak není.
 
 
Dále tu máme rovněž očekávanou výbavu 4 GB paměti GDDR6 na 64bitové sběrnici až 16 GB na 256bitové sběrnici, technologii XeSS jako obdobu NVIDIA DLSS, podporu DirectX 12 Ultimate, multimediální Xe engine s HW podporou AV1, sběrnici PCIe 4.0 a XMX, čili podporu AI, což obvykle značí výpočty v half-precision. Intel přitom tvrdí, že XMX jednotky jsou ve svém oboru 16x rychlejší, než by zvládly klasické vektorové jednotky. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
  - klikněte pro zvětšení - 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Intel přitom kupodivu nabízí informace o výkonu, které se týkají jen Arc 3 a už z toho je jasné, že na zbytek si ještě počkáme. A skutečně, zatímco od dnešního dne se mají prodávat notebooky s Arc 3, mobilní Arc 5 a Arc 7 budou připraveny až někdy v červnu či prostě na začátku léta. 
 
Arc 3 pak snese srovnání především s integrovanými grafikami, takže tu máme jako soupeře iGPU Iris Xe v Core i7-1280P, oproti němuž lze počítat s cca polovičním nárůstem výkonu a Intel tu chtěl především ukázat to, že si na Arc 3 už slušně zahrajeme i náročnější hry ve Full HD při střední až vysoké kvalitě a alespoň 60 FPS. Od e-Sport her pak lze očekávat spíše už 90 FPS a pokud jde o zpracování videa, Intel uvádí 1,3 až 2,4násobek výkonu dle aplikace a typu zátěže.
 
Na desktopové karty se ještě podíváme v samostatné aktualitě.


reklama