reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Společnost Intel se rozhodla, že přestane na trhu nabízet produkty Optane založené na pamětech 3D XPoint, které jsou určené pro běžné spotřebitele a jejich počítače. Výrobu a prodej přitom Intel ukončí poměrně brzy. 
MjuGen (13) | 18.1.202120:13
Mám to v notebooku a je to strašný, akorát to jednou za den začne přepisovat, ntb funět, CPU topit ­(30 % konstantní zátěž­) na 30 min zhruba. Na webu dotazy lidí, co s tím, že se to nedá během ­"konsolidace­" dat používat... Asi zruším pole v UEFI a budu používat jen SSD...uff
Odpovědět0  0
631275 (287) | 18.1.202111:26
Nikdy jsme nepochopil k čemu to mělo být v desktopu nebo laptopech dobré.

Jediný scénář, kdy to mělo smysl, byl notebook s velkým plotnovým diskem a žádným slotem pro rozšíření a k tomu optane. Ale tohle bylo defakto jen nahrazení jednoho SSHD dvěma disky.

V desktopu neexistuje scénář, kdy to mělo smysl, vždy bylo levnější koupit druhý disk ­- ssd. Všechna tendenční videa, kdy se ukazovalo optane+hdd vs nějaký budgetový ssd trpěla tou vadou, že to ukazovalo jen start jedné hry, nebo zapnutí windows. Nikdy se nejednalo o systém s knihovnou her ­(nebo to byla knihovna tiulů o zanedbatelné velikosti, žádné hry zabírající desítky giga­) kancelářským balíkem a desítkami programů, kdy by se ukázal největší problém optane ­- mrňavá kapacita za vysokou cenu a schopnost akcelerovat jen něco.


Pro consumer segment naprosto zbytečná věc a jen ukázka lživého marketingu ­(polopravdy jsou to samé co lež, protože realná zkušenost neodpovídala té inzerované­).

No a od dob levných nvme m.2 disků opravdu není co řešit a ani si nelze ten přínos nějak marketingově vylhat.
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1230) | 18.1.202112:17
Tak tehdy jsem to vnímal jako dobrý krok, jen to mělo ­"drobné­" zásadní chybičky. Pokud by to stálo pár korun a dalo se to šoupnout na sestavy s HDD se starým intelem nebo amd tak fajn, hned bych si to koupil. Jenže to bylo drahé, malá kapacita a ještě jste museli mít minimálně intel sedmé genereace. Takže na staré sestavy kde to mohlo mít smysl to použít nešlo a na nové to zase postrádalo smysl protože SSD.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 18.1.202114:25
Právě. Pro domácí použití velmi drahé a rozdíl oproti rychlejšímu ssd nepozorovatelný. ­(ono je víceméně nepozorovatelný i proti sata ssdčku­) A pro server, tak zatížený, aby se to tam nějak projevilo, je to příliš malé. Výhodnější je normální ssd a větší ram.
Odpovědět0  0
oldri8k (40) | 20.1.20210:57
je to Intel. Kdyby aspoň ta cena nebyla tak vysoko. Pamatuju na nějakou opěvnou recenzi, jak to je best ale cena. A o pár měsíců ssd a tohle bylo jen takový Intel je ve všem nejlepší :­) Snad si to nikdo nekoupil, akorát jim to teda trvalo, než to vzdali :­) eště čekám na tu intel grafiku, zatim kde nic tu nic.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.