reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel pro výrobu Tiger Lake i Xe využívá 10nm architekturu SuperFin

13.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel pro výrobu Tiger Lake i Xe využívá 10nm architekturu SuperFin
Intel se chystá vypustit na trh 10nm procesory Tiger Lake, které by dle dosavadních informací měly nabídnout mnohem lepší vlastnosti než Ice Lake, a to včetně taktů. A vypadá to, že právě ty půjdou na vrub jisté architektuře zvané SuperFin. 
Intel dle VideoCardz mluví konkrétně o 10nm Enhanced SuperFin Architecture, kterou využije, či spíše už využívá pro výrobu procesorů Tiger Lake a uplatnit ji má také při výrobě už prvních Xe určených pro trh, čili Xe-LP pro servery
 
 
Bavíme se tak konkrétně o samotném 10nm procesu a jeho druhé generaci, která byla oproti první podstatně vylepšena. Jde jednak o lepší konstrukci tranzistorů zvaných SuperFin a pak také provedení kondenzátorů SuperMIM. Na technické podrobnosti si musíme ještě počkat (pokud je Intel prozradí), ale dle zdroje mají SuperFin a SuperMIM (metal-insulator-metal) ve výsledku výrazně zvednout výkon výsledných čipů, což by se dalo vzhledem k předchozí verzí 10nm procesu srovnávat s přechodem na zcela nový proces. Ve zkratce půjde o výkonnější tranzistory zvládající vyšší proud a kondenzátory s pětinásobnou kapacitancí. 
 
 
Tiger Lake budou také využívat vylepšenou architekturu jader, a to známé Willow Cove založené na Sunny Cove z Ice Lake. Ta jde vcelku snadno poznat dle toho, že obsahuje 1,25 MB L2 cache na jádro a také nabídne technologii zvanou Control-Flow Enforcement, která má procesor a data chránit před různými moderními exploity. 
 
Intel už také sám potvrdil, že Tiger Lake nabídnout "dramatický nárůst pracovních taktů" oproti předchozí generaci. Čili informace získané z různých databází benchmarků opravdu nelhaly a dle nich Intel s oním dramatickým nárůstem opravdu nepřehání, neboť může jí třeba o základní frekvenci kolem 3 GHz, která se dříve pohybovala jen mírně nad 1 GHz. Že by vylepšený 10nm proces byl skutečně na takové úrovni, kterou si od něj Intel sliboval před několika lety, kdy ještě nikdo netušil, jaký problém mu přechod na něj přinese? 
 
Procesory Tiger Lake budou také vybaveny grafickým jádrem generace Xe, což už víme a nyní se potvrzuje, že nabídne až 96 EU a také 3,8 MB vlastní L3 cache. Taková grafika jistě ocení i vylepšený paměťový subsystém, který nabídne propustnost až 86 GB/s s podporou LP4x-4267, DDR4-3200 a LP5-5400. Čili Tiger Lake již podporuje paměti typu GDDR5. 
 
Dále tu máme jistý Gaussian and Neural Accelerator 2.0, čili výbavu pro AI účely, a to třeba konkrétně pro odstranění šumu z obrazu. Chybět nebude podpora rozhraní PCIe 4.0 (vůbec poprvé od Intelu), Thunderbolt 4 a USB4 s až 40 Gb/s, DisplayPortu na USB C a také možnost napojení externích samostatných grafických karet. 


reklama