reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý plánuje zlevnit také Skylake-X

24.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel prý plánuje zlevnit také Skylake-X
Intel nedávno představil nové procesory Cascade Lake-X, které přišly i za poloviční cenu oproti starším Skylake-X. Nyní se objevuje zpráva, že právě i ty by měly výrazně zlevnit a je to ostatně logické. 
Lze si představit, že procesory Skylake-X se budou už jen doprodávat a že si Intel pojistil, aby jich už v prodejních kanálech nebylo moc, což ostatně vzhledem k celkovému nedostatku jeho procesorů asi nebylo tak těžké. Cascade Lake-X byly ovšem nedávno představeny a brzy mají dorazit s až poloviční slevou oproti Skylake-X, oproti nimž se výkonnostně zas tak moc lišit nebudou, i když takty přeci jen o pár set MHz vyšší budou. 
 
 
Člověk by tak musel být rovnou padlý na hlavu, aby si po přečtení takové informace běžel koupit Skylake-X, když brzy přijdou modernější, o trošku výkonnější a mnohem levnější procesory, leda by dotyčného pořizovací cena vůbec nezajímala. 
 
Nicméně Cascade Lake-X dorazí na trh někdy v listopadu, a tak Intel zatím neměl potřebu procesory Skylake-X zlevnit, což by se ale dle dostupných informací stát mělo a logicky nejpozději v momentě nástupu nové generace. Když se podíváme na aktuální ceny, žádné slevy starších HEDT procesorů Intel se skutečně neobjevují a takový Core i9-9980XE stojí stále stejných 54.500 Kč a více. 
 
Navíc lze říci, že staré Skylake-X by měly být logicky nabízeny ještě levněji než Cascade Lake-X, ovšem tak to vůbec nemusí dopadnout. Záležet bude především na obchodnících a na tom, jak rychle dojdou zásoby starých procesorů, o nichž nic nevíme. Ostatně obchody nabízí starý hardware, jehož ceny by se vzhledem k moderní nabídce měly pohybovat velice nízko, ale jsou naopak vyšponované. Však kdo by si dnes chtěl koupit třeba GTX 1050 Ti za stejnou cenu jako GTX 1650, která je výrazně výkonnější a modernější? A přesto jsou ceny těchto karet v obchodech zcela srovnatelné. 
 
Otázka je, jak se k této věci postaví Intel, neboť obchodníci budou mít naskladněno zboží, jehož hodnota rázem prudce klesne, takže je pravděpodobné, že dostanou příslušné vyrovnání, aby netratili. Je však jisté, že pokud něco takového nastane, nebudeme to moci označit za obvyklý postup, a to už jen kvůli tomu, že lze těžko hledat podobný příklad, kdy Intel v minulosti přišel s podobnou změnou. Dosud ceny procesorů spíše rostly nebo stagnovaly. 
 
Zdroj: Computerbase 


reklama