reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake má údajně mít režim Unlimited Power se 350W spotřebou

19.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel Raptor Lake má údajně mít režim Unlimited Power se 350W spotřebou
Na Internet unikly neoficiální zprávy, že ani vysoká spotřeba PL2 procesorů Intel Raptor Lake by nemusela být konečnou. Proslýchá se, že by se tu mohl objevit režim Unlimited Power (Extreme Performance), který by mohl výkon a spotřebu ještě zvýšit.
Spotřeby moderních procesorů bohužel rostou a platí to nejen pro procesory Intel, kterým se to často vytýká, ale novými hodnotami TDP nepotěšily ani nové Ryzen 7000 od AMD. Je možné, že odpůrci Intelu budou mít nyní další argumentační zbraň proti němu, neboť server ProHardver se nechal slyšet, že nové procesory Raptor Lake řady Core i9 by ve verzích K měly mít nový výkonnostní profi Extreme Performance, resp. Unlimited Power. Název říká mnohé a vypadá to, připravovaný 24jádrový procesor Core i9-13900K s 8 výkonnými a 16 úspornými jádry by měl mít 125W TDP PL1, 240-253W PL2 a v tomto supervýkonném režimu se dokonce hovoří o 350 W.
 
Intel Core i9-13900K
 
Vyžadovat by to mělo kompatibilní high-endové základní desky s chipsetem Z790, u kterých patrně půjde jen o ty nejdražší modely s dostatečně dimenzovanými součástkami, aby zajistily schopnost takového napájení procesoru. Jednoduché to nebude ani s chlazením, neboť jde opravdu o hodně velké množství odpadního tepla. Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik se vůbec zvýší výkon procesoru a zda to za to bude vůbec stát.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama