reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Společně s možností spřáhnout nestejně výkonné grafické karty se objevila i myšlenka, že by to mohlo jít i s využitím integrovaných GPU, která vedle samostatných zahálejí. Intel nyní tuto myšlenku oprašuje. 
mittar (153) | 26.3.202011:27
Mi prijde tedy lepsi ta kooperace CPU s GPU kdy si GPU muze vzit vice proudu kdyz CPU nejede na plno, protoze takto to iGPU nejen bere vykon CPU jez nemuze vyuzit cele TDP a tu trochu vykonu to akorat sezere na synchronizaci. Nemyslim, ze se to ujme v brzke dobe, mozna az bude koherentni pamet coz u Intelu nevim kdy nastane, u AMD mam pocit, ze az s Ryzen 5000 kde bude PCIE5 jez zajisti bezproblemovou propustnost.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 26.3.202012:26
No v případě AMD tu bude koherentni pamět do cca 18 měsíců a to není z pohledu vývoje her dlouhá doba. Tady může mít NV opravdu problém, protože koherentni pamět je z velké části hardware záležitost a nedá se obejít jen ovladačem. Otázka právě bude v tom jak si Intel s AMD do tohoto rybníku NV pustí. Protože pokud nebude hardware řešení koherentni paměti u obou stejné, tak se dostane NV do hardware pasti a to nejen v herní platformě ale i v prestižní oblasti superpočítačů. Nedokáži si představit, že za předpokladu že Intel i AMD poskytnou NV hardware podporu koherentni paměti, bude NV vyrábět svá GK s dvěma rozhraními.
Odpovědět1  0
mittar (153) | 26.3.202013:49
Ja si to dokazu predstavit, udelat modularitu v akceleratorech pro datacentra jde totiz snadno, takze je klidne mozne, ze ty grafiky budou mit terba tri cipy, dva vypocetni a jeden centralni pro Intel a AMD zvlast. Samozrejme za predpokladu, ze to nVidia bude moci pouzit, jestli na to dostane licenci, netusim, jestli je potreba, protoze to muze byt jen nejake API a v tom pripade si nVidia muze naprogramovat jak potrebuje, pokud to bude uzavreny kod, tak to bude slozitejsi, pamatuju jeste jak Intel delal problemy kvuli emulaci x86 na ARMu, ani nevim jak to vlastne dopadlo.
Odpovědět0  0
Rafan (336) | 26.3.202016:06
To jako že bude dělat na jedné a té samé GK rozhraní Infinity Fabric a u Intelu zase jinou sběrnici ? Si děláte kozy že:­-­)­) ? Když si odmyslím ty peripetie jak to bezproblémově rozchodit na obou platformách kdy je už dnes jasné, že AMD hodlá do výpočtů grafiky mohutně zapojit i CPU, což by znamenalo proti Intelu navíc i jinak napsané a laděné ovladače. Jak by se to odrazilo v nákladech nechci ani pomyslet.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.