reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel si už má chystat speciální vysoko taktovanou verzi Core i9-12900KS

17.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel si už má chystat speciální vysoko taktovanou verzi Core i9-12900KS
Nebylo by to poprvé, neboť Intel už dříve nabídl Core i9 s označením KS, a to v generaci Coffee Lake-S. Nyní tu ale máme Alder Lake-S a i ty by se měly dle VideoCardz dočkat speciální vysoko taktované verze. 
Core i9-9900KS přišel ve své době s tím, že nabízel turbo všech jader na 5 GHz, respektive jeho turbo bylo vždy stejné bez ohledu na počet zatížených jader. Také šlo tehdy o procesor se zvýšeným TDP na 127 W, neboť řadová Core i9-9900K/KF měla ještě 95W TDP. Ale to se týkalo stejně jen základní frekvence, která díky tomu mohla být navýšena ze 3,6 na 4 GHz.
 
 
Nyní se tak máme dle VideoCardz dočkat dalšího podobného kousku, a sice Core i9-12900KS, což by tak byly opět pečlivě vybrané kousky, které se nejvíce povedly. Tento procesor je už údajně testován výrobci desek a má jít o modely zvládající turbo až 5,2 GHz při zátěži všech jader, což se samozřejmě týká těch hlavních, čili Golden Cove. Core i9-12900K jinak také dosahují taktu až 5,2 GHz, ale ne na všech jádrech, neboť v takovém případě v reálném prostředí jde spíše o 4,85 až 4,9 GHz v závislosti na podmínkách. 
 
Intel přitom od éry procesorů Coffee Lake už nevypustil do světa žádný další model Core i9 s označením KS, takže Core i9-12900KS by byl první takový po třech generacích, ale samozřejmě není úplně jisté, že přijde. 
 
Ovšem Intel může mít zájem na tom vyslat na trh další a ještě trošku výkonnější Alder Lake-S, neboť v příštích měsících by se mělo zase ozvat AMD se svými oprášenými Zen 3, které budou obohaceny o V-Cache a ty by si mohly v řadě případů (hry) naklonit misku vah opět na svou stranu. 
 
A že jsou Core i9-12900KS již testovány, pak je možné, že by se mohly ukázat 4. ledna na CES 2022, ostatně tehdy by měl Intel na trh uvést i další zbylé Alder Lake-S. Uvidíme. 


reklama