reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel skutečně zablokoval AVX-512 na Alder Lake

6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel skutečně zablokoval AVX-512 na Alder Lake
Procesory Alder Lake jsou schopny nabídnout podporu instrukcí AVX-512, ovšem ne zcela bez problémů a nelze se moc divit tomu, že se Intel nyní snaží zamezit snahám výrobcům desek, kteří se snažili AVX-512 nabídnout.
Intel sám ostatně instrukce AVX-512 na procesorech Alder Lake oficiálně nenabízí, čili zákazníci ani nemohou počítat s tím, že je využijí, i když to za jistých okolností šlo a půjde to i nadále. Jen se budeme muset spokojit se starší verzí BIOSu, což možná bude znamenat i to, že AVX-512 půjde zapnout jen na starších deskách se Z690 a ne na novějších, které právě tento týden přišly na trh. Co nového se k tomu dozvídáme? 
 
 
Dle serveru HhardwareLuxx už byly připraveny aktualizace pro desky s čipsetem Z690, které už obsahují nový mikrokód verze 18 od Intelu a právě ty už mají znemožnit zapnutí AVX-512. Tyto instrukce bylo možné aktivovat za předpokladu, že jsme deaktivovali slabší jádra procesoru, která je nepodporují. To ovšem v případě zbrusu nových procesorů Alder Lake vybavených jen silnými jádry nehrálo roli, takže je jasné, proč tato změna přichází právě nyní. 
 
S novými verzemi BIOSů byly vyzkoušeny konkrétně desky Asus ROG Maximus Z690 Hero (BIOS 0702) a MSI Z690 Unify (BIOS v11), v jejichž případě utilita CPU-Z dříve ukazovala podporu AVX512F, ovšem nově už to neplatí, ačkoliv v nastaveních BIOSu je volba pro zapnutí instrukcí stále nabízena, čili evidentně už nefunguje. 
 
Co se týče nových desek s čipsetem B660 a dalšími, pak ty už pravděpodobně nebudou vůbec obsahovat možnost pro zapnutí AVX-512, ať už by měla fungovat, nebo ne. Soudit tak můžeme dle výchozího BIOSu desky MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4, která danou funkci nenabízí, čili pokud by si někdo chtěl pořídit Alder Lake s pouze silnými jádry P a zapnout AVX-512, zbývá mu asi jedině využít jednu z desek se Z690 a starší BIOS. Ostatně například zrovna MSI Z690 Unify podporuje nové Alder Lake-S i se starším BIOSem v10, což by měla být standardní věc. 
 
Krom toho všeho má mít nový mikrokód ještě jeden známý efekt, a sice že v případě procesoru Core i9-12900KF nastaví při využití instrukcí AVX2 strop na 5,1 GHz, který nově už nelze navýšit. 


reklama