reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake mohou být poškozeny některými chladiči

4.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Skylake mohou být poškozeny některými chladiči
Včera společnost Arctic vydala prohlášení, že její procesorové chladiče jsou plně kompatibilní s procesory Intel Skylake, a to v tom ohledu, že je nemohou poškodit příliš velkým tlakem. Co se to tedy s procesory Skylake děje?
Pokud máte možnost porovnat procesor Skylake třeba se starším Haswell, pak byste si měli všimnout, že procesorová destička s kontakty je u nových Skylake výrazně tenčí, jak ukazuje následující srovnávací fotografie. Pak je již celá věc zřejmá. Některé chladiče, jejichž montážní mechanismus vyvíjí na procesor příliš velký tlak, jej mohou nenávratně zničit (i když nejde pouze o přítlak). Právě proto společnost Arctic hned přispěchala s prohlášením, že její procesorové chladiče nebudou pro Skylake znamenat problém. Ten se přitom může objevit až po čase, v jehož průběhu se procesor postupně prohýbá a vedle sebe sama může poškodit i socket na základní desce.





Dle serveru PCGamesHardware.de byl tento problém zaznamenán nejdříve u chladičů firmy Scythe a procesorů Core i7-6700K a Core i5-6600K, přičemž poškození hlásí také majitelé vodních bloků od EK Water Blocks. Server se pak dotázal významných výrobců procesorových chladičů, jak závažný tento problém je. Firmy jako Noctua, EK Water Blocks, Scythe, Arctic, Thermaltake či Thermalright nejčastěji odpověděly v tom duchu, že k poškození nedojde, pokud s počítačem budeme nakládat opatrně. Pokud jej ale často přenášíme, nebo se nám jej povedlo třeba upustit na zem, nemusel by to procesor vydržet.

Je tedy zřejmé, že jde o již známý problém zvláště těžkých a vysokých chladičů, které musí mít rovnoměrně rozložený přítlak. Při náhlém přetížení daném třeba nárazem mohou mnohem více zatlačit na jednu část, čímž se celý procesor prohne (v minulosti se zase odlamovaly rohy z procesorů AMD). To u starších procesorů Intel s tlustšími destičkami tak moc nehrozilo.




- poškozený socket na desce -


Takový Arctic a nově i jiní výrobci jako EKWB tedy začali vydávat prohlášení, že jejich procesorové chladiče odpovídají specifikacím Intelu, ale je otázka, do jaké míry tyto specifikace počítají se zvýšenou mechanickou námahou danou nárazy. Je také jasné, že bude velice záležet na provedení a kvalitě montážních mechanismů. Pokud tedy někdo používá pro přichycení chladiče pouze jednoduchou sponu uchycenou ve dvou bodech, pak bude poškození procesoru méně pravděpodobné než u chladiče s pevným čtyřbodovým uchycením. Jde totiž o to, že spona, nebo přichycení přes pružiny, má jistou vůli, která může pohltit energii při nárazu, která však při pevném přichycení chladiče půjde rovnou do procesoru. Pak je jistě ještě zapotřebí dávka štěstí. Slovy klasika tedy záleží na tom, jak se do toho třískne.

Společnost EK Water Blocks k tomu řekla konkrétně to, že jejich nejnovější vodní bloky -MX a -EVO je bezpečné používat a že jejich montážní systém PreciseMount zajišťuje, aby nevyvíjely příliš velký tlak na procesor, což tedy neplatí pro starší ForceType. Nicméně dle mého názoru o přítlak ani nejde, jako spíše o kvalitní uchycení a nižší mechanickou odolnost procesorů Intel. Mluví se tak o nové "bendgate", jak se nazývala aféra s relativně lehce ohebnými telefony iPhone 6S. SecuFirm2 firmy Noctua by měl být v pořádku, neboť právě ten využívá přichycení přes pružiny a i firmy Thermaltake a Thermalright sdělují, že jejich chladiče jsou v pořádku.

Nicméně vesměs doporučují, aby počítač byl transportován tak, aby základní deska byla v pozici vleže a zvláštní pozornost doporučují věnovat mechanickému zabezpečení počítače určeného pro převoz přepravními službami. Ale to už je dlouho známá věc, že v takovém případě se vyplatí odmontovat nejen procesorový chladič, ale také karty a pořádně zajistit disky či mechaniky (tedy ne jen pomocí plastových zámků či pacek).

Každopádně pokud uvažujete o upgradu na Skylake, věnujte pozornost také výběru chladiče a hlavně pak buďte při přenášení takového počítače opatrní.

Zdroj: PCGamesHardware.de
reklama