reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel snížil prognózu příjmů za první kvartál téměř o miliardu – stačí uživatelům starší počítače?

12.3.2015, Michal Hala, aktualita
Intel snížil prognózu příjmů za první kvartál téměř o miliardu – stačí uživatelům starší počítače?
Intel snížil prognózu příjmů za první kvartál z 13,7 miliard na 12,8 miliard USD. V relativních číslech to nevypadá tak hrozně – je to pokles jen o 6,57 %. Ale v absolutních číslech je to téměř miliarda. Pojďte se s námi zamyslet, čím to může být způsobeno.
Intel samotný to přisoudil snižujícím se prodejům PC podnikům a trendu snižování zásob v dodavatelských řetězcích. Společnost upozornila zejména na nízkou rychlost přechodu z XP na novější verze Windows v malých a středních podnicích, která by byla logicky doprovázena obměnou hardwaru.

Dále se Intel se odvolává na ne příliš dobré makroekonomické podmínky (včetně vývoje měnových kurzů) u nás v Evropě. Jako dobrou zprávu společnost naopak uvedla, že vývoj dodávek v klíčovém segmentu datových center odpovídá dřívějším pozitivním očekáváním.


Podíl verzí Windows na desktopu - únor 2015


Tím jsme vyčerpali zprávu Intelu a jeho zdůvodnění a pojďme se nad celou věcí zamyslet sami. Předně je určitě pravda, že asi 20 % verzí Windows představují XP a že by přechod uživatelů na novější verze, který by logicky doprovázela i obměna hardwaru, byl pro Intel určitě příjemný. Takže v Santa Claře se jistě hodně těší na Windows 10 a doufají v jejich pořádný úspěch.

V nás ale přesto hlodá červíček pochybností a napadají nás dva důvody, které samotný Intel přímo nezmiňuje. První důvod je řekněme krátkodobé povahy a druhý je trvalejšího charakteru. První si Intel způsobil sám, v druhém je zčásti nevinně. Nicméně oba nám připadají dost reálné.


Intel Core i5


Takže k tomu prvnímu – jestliže se Intelu do jisté míry nechtěně „povedlo“ načasovat uvedení dvou nových verzí CPU na jeden rok, čímž narážíme na letošní Broadwell a Skylake, nemůže se divit, že dodavatelé moc nechtějí objednávat ani stávající Haswell a vlastně ani nový Broadwell na sklad.

Životnost takových zásob je problematická, pokud se má za chvíli objevit lepší nástupce, který své předchůdce učiní poněkud obtížně prodejnými. Mezi řádky to ostatně přiznal i samotný Intel – to je ta krátká zmínka o snižování zásob. Samozřejmě tenhle problém je dočasný a měl by mít jednoduché řešení. Stačí tu starší řadu přiměřeně zlevnit.


Intel Broadwell


Druhý důvod tu je s námi dlouhodobě a je podstatně vážnější povahy, aspoň po našem soudu. Jestliže rozdíl výkonu mezi generacemi procesorů – tj. mezi dvěma tocky - je u Intelu při stejné frekvenci řekněme 10 % a nárůst frekvence mezi nimi také není bůhvíjak znatelný (opět přibližně v řádech jednotek procent), není divu, že uživatelé spokojeně zůstávají u procesorů, které jsou staré i několik generací.

A tohle platí právě pro kancelářské počítače, které tvoří většinu již zmiňovaného podnikového (enterprise) trhu. Software se ostatně z hlediska nároků na procesorový výkon také bůhvíjak překotně nevyvíjí, takže důvody pro upgrade jsou často jen minimální. CPU už dávno zkrátka není úzkým hrdlem systému. Pokud tedy nejste hráč, nebo pokud nepracujete s pracovní stanicí.


Intel Skylake


Samozřejmě se trvale snižuje spotřeba procesorů, to je třeba Intelu přiznat, ale upřímně – kdo z nás by těch pár wattů na desktopu řešil? V mobilním segmentu je to samozřejmě jinak. Ani konkurenční AMD na Intel zrovna moc netlačí, takže nám možná trochu usnul na vavřínech. Na druhou stranu, on ten přechod na stále jemnější výrobní proces (tj. ticky) určitě není žádná legrace.

A co si o tom myslíte vy?

Zdroj: PC World
reklama