reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD DC P4800X: paměti 3D XPoint jsou konečně tu

20.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel SSD DC P4800X: paměti 3D XPoint jsou konečně tu
Na první dostupné modely SSD využívající paměti 3D XPoint jsme čekali dlouho. Intel je právě představit, a to jako SSD DC P4800X, které nabízí kapacitu až 1,5 TB. Cena nás sice nepotěší, ale to jsme mohli u této zbrusu nové technologie očekávat.
Intel už uvedl doporučenou cenu za 375GB model SSD DC P4800X, která činí 1520 dolarů, což jsou 4 dolary na gigabajt. Je třeba ale k tomu říci, že jde jednak o serverové produkty, které mají za úkol částečně nahradit RAM, jejichž cena za gigabajt je daleko vyšší než v případě NAND Flash. A potom je i taková cena téměř poloviční, než s jakou přišla na trh prostá SSD Intel X25-M. Ta byla určena pro běžné spotřebitele, ale také se psal rok 2008, kdy jsme právě kvůli vysokým cenám kupovali SSD s kapacitou hluboko pod 100 GB.





Kapacity Intel SSD DC P4800X se budou pohybovat mezi 375 GB a 1,5 TB a na cestě budou krom modelů s rozhraním PCI Express také verze pro U.2. Intel je sice označuje jako serverové produkty, a to právě především kvůli ceně a způsobu využití, ovšem to neznamená, že je nebudeme moci využít v běžných desktopech. Právě to platí i pro verze pro rozhraní U.2, které už také je často vídanou výbavou desek pro Intel Kaby Lake nebo AMD Ryzen.





P4800X využívají 7kanálový kontroler, přičemž 375GB model má na každý kanál navěšeny 4 paměti, takže celkově 28. Co se týče funkce Overprovisioning, která v případě klasických SSD slouží především jako nutná záloha pro selhané buňky, zde tomu tak není. To málo paměti ukousnuté z uživatelsky dostupné kapacity je využito pro ECC, firmware a také pro zmapování případných selhaných buněk. Obrovskou výhodou pamětí 3D XPoint také je, že mohou být přepisovány na úrovni bajtů, a tak nemusí být zapisovány celé kB stránky a mazány celé ještě větší bloky jako u NAND Flash. I to se projeví na celé výdrži, která dle údajů Intelu dosahuje 30DWPD po dobu pětileté záruky. To znamená, že budeme moci celé SSD třicetkrát denně přepsat, což za pět let dělá celkem 54.750 přepisů všech buněk a to je řádově lepší než v případě moderních NAND Flash, a to těch kvalitnějších.





Obrovskou výhodou nových P4800X by měl být také výkon IOPS. Intel sděluje, že jsou schopny dosáhnout 500.000 IOPS při náhodném zápisu s hloubkou fronty 12 (QD 12), zatímco SSD jako Intel P3700 dosáhnou pouze nějakých 100.000 IOPS. Vedle toho je nesrovnatelně nižší také zpoždění při čtení či zápisu a především se Optane mají vyznačovat tím, že velice dobře zvládají najednou čtení i náhodný zápis, kdy jejich zpoždení nenarůstá jako u SSD s NAND Flash, ale zůstává stále stejně nízké.





Optane tak mají dost výkonu na to, aby s pomocí technologie Intel Memory Drive vytvořily s paměťmi DRAM celý jeden velký pool podporovaný na procesorech Intel Xeon. Tato technologie má pak celkově navýšit kapacitu dostupné paměti RAM, aniž by bylo nutné provádět změny v operačním systému nebo samotných aplikacích.








Vedle toho se můžeme těšit i na spotřebitelské verze Intel Optane s paměťmi 3D XPoint, ale o tom se zatím více nedozvíme.

Zdroj: PC Perspective
reklama